Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Free press από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων;
Free press από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων;

Free press από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων;

Δεν είναι μυστικό ότι η βιομηχανία του Τύπου, παγκοσμίως και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα, σβήνει μέρα με τη μέρα. Σε ολόκληρο τον Δυτικό κόσμο εφημερίδες κλείνουν ή συρρικνώνονται και νέοι ψηφιακοί δίαυλοι ς ενημέρωσης ανοίγουν.

Σύμφωνα με την «Παγκόσμια Ένωση Εφημερίδων και Εκδοτών» (WAN-IFRA), οι κυκλοφορίες των εφημερίδων την περασμένη πενταετία μειώθηκαν κατά 10,25% στη Βόρειο Αμερική και 23% στην .

Χειρότερα ήταν τα πράγματα για τη διαφήμιση, που αποτελεί αιμοδότη της πολύπαθης αυτής βιομηχανίας: την περίοδο 2008-2013 μειώθηκε κατά 29,6% στη Βόρειο Αμερική και 17,9% στην .

Χειρότερα είναι τα πράγματα στον ελληνικό Τύπο, όπου οι εφημερίδες πωλούν ημερησίως κάτι περισσότερο από 100.000 φύλλα, ενώ κραταιές, κατά το παρελθόν, επιχειρήσεις του Τύπου έβαλαν .

Η κρίση και τα capital controls, στα οποία αφρόνως οδηγηθήκαμε μετά την «περήφανη » του κ. Βαρουφάκη, έβαλαν ταφόπλακα στην ισχνή διαφημιστική δαπάνη, οδηγώντας στο κλείσιμο ακόμη και εφημερίδες που μοιράζονταν .

Σε αυτό το δύσκολο τοπίο οι επιχειρήσεις ενημέρωσης απαντούν με δύσκολες αναδιαρθρώσεις και ρίχνουν πλέον το βάρος στο ψηφιακό περιεχόμενο. Ουδείς εχέφρων σκέφτεται την έκδοση νέων εφημερίδων σε μια αγορά που βυθίζεται και με τη διαφημιστική δαπάνη να εξανεμίζεται.

Εκεί όμως που τελειώνει η λογική αρχίζει το κράτος και κυρίως η ΣΥΡΙΖΑϊκή διαχείρισή του. Όπως διαβάζουμε «Free press θέλει να εκδώσει από τον Σεπτέμβριο το… Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η θα διανέμεται στο μετρό και έχει εξασφαλιστεί η έκδοσή της με χορηγία τράπεζας».

Να σημειώσουμε ότι, εκτός από το , κρατικές είναι και οι τράπεζες, οι οποίες τώρα θα ανακεφαλαιοποιηθούν και πάλι με χρήματα των φορολογούμενων και με αντίτιμο ένα τρίτο και πιο βαρύ μνημόνιο.

Το είναι ένας κρατικός οργανισμός (προπαγανδιστικός πρωτίστως και κατόπιν ενημερωτικός) που συντηρείται με χρήματα των φορολογούμενων.

Κάποιος κομισάριος προφανώς είχε τη μεγαλοφυή ιδέα να πουλήσει στην κομματική ιεραρχία ένα αντίπαλο δέος, την «προπαγάνδα των συστημικών ΜΜΕ», σε βάρος της τσέπης των φορολογουμένων.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση