Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Φ.Κουβέλης: Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι έναντι πάντων
Φ.Κουβέλης: Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι έναντι πάντων

Φ.Κουβέλης: Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι έναντι πάντων

Στο σκάνδαλο NOVARTIS, στη στάση της ΝΔ , του ΚΙΝΑΛ αλλά και στις αναφορικά με την κύρωση από το ελληνικό Κοινοβούλιο της «Συμφωνίας  των Πρεσπών» αναφέρθηκε-μεταξύ άλλων- ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κους, σε συνέντευξη του  στο ραδιοφωνικό  σταθμό 24/7 και στο δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή.

Ο Κους ανέφερε:

 Για το «κάλεσμα του προέδρου της ΝΔ προς όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να αποτρέψουν την επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή»:

Φ.Κουβέλης: « Δεν πρόκειται για καμία θεσμική εκτροπή, για την αντιμετώπιση της οποίας καλεί σε πανστρατιά ο κ. Μητσοτάκης. Προφανώς επιλέγει το εξαιρετικά ευαίσθητο και σημαντικό ζήτημα της Δικαιοσύνης για να το εντάξει στην απαράδεκτη  αντιπολιτευτική τακτική που ασκεί, η οποία είναι αδυσώπητη και ξεπερνά και τα θεσμικά όρια μίας αντιπολίτευσης.

Για την παρέμβαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων:

 Φ.Κουβέλης:  Διαφωνώ  με την ανακοίνωση της Ένωσης γιατί δεν έχουμε  καμία θεσμική εκτροπή. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων βεβαίως έχει τη δυνατότητα να διατυπώνει τις απόψεις της, να υπερασπίζεται το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης . Εκτιμώ όμως ότι δε συμβάλλει η ανακοίνωση αυτή , κατά το μέρος τουλάχιστον που επιλέγει να αναφέρεται , σε ζητήματα δήθεν εκτροπής του ρόλου της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και η ανεξαρτησία αυτή είναι έναντι πάντων. Είναι μία ανεξαρτησία την οποία οφείλει να υπερασπίζεται ο ίδιος ο δικαστικός λειτουργός , erga omnes, για να χρησιμοποιήσω και έναν όρο της τρέχουσας ορολογίας.

Για τα σχόλια του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη:

Φ. Κουβέλης: «Η Δικαιοσύνη είναι άξια και ικανή όταν εμπεριέχει και το στοιχείο της έγκαιρης παρέμβασής της, όπως το Σύνταγμα και ο Νόμος  επιτάσσουν».

Για τις δηλώσεις του «προστατευόμενου μάρτυρα» στο σκάνδαλο, ότι πιεζόταν από τη Δικαιοσύνη να κατονομάσει  τους κκ Σαμαρά, Γεωργιάδη και Στουρνάρα  ως  εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο:

Φ. Κουβέλης: Το πρόβλημα είναι για τη ΝΔ ,καθώς  αναλαμβάνει ως πολιτική δύναμη το ρόλο  υπεράσπισης ενός κατηγορουμένου και ταυτίζεται με τις απόψεις του. Η υπεράσπιση του όποιου κατηγορουμένου  είναι δικαίωμα που ασκείται  πάντοτε μέσα στο πλαίσιο που προβλέπει η Δικαιοσύνη, οι Νόμοι και το Σύνταγμα. Είναι πρωτοφανές  μία πολιτική δύναμη να ταυτίζεται με επόψεις ενός κατηγορουμένου, όπως κατηγορούμενο τον έχει χαρακτηρίσει και τον έχει ονομάσει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη».

Για τη θέση του ΚΙΝΑΛ ότι υπάρχει «πρόβλημα  Δημοκρατίας στη χ»:

Φ. Κουβέλης:  Πρόβλημα δημοκρατίας στην Ελλάδα; Ποιος εμποδίστηκε στη χ μας να διατυπώνει δημοκρατικά τις απόψεις του και τις θέσεις του; Εάν λοιπόν το ΚΙΝΑΛ επιλέγει να αναδείξει ότι δήθεν υπάρχει θέμα δημοκρατίας, πρέπει να αναλογισθεί τι λέει. Όχι μόνο σε σχέση με την του ΣΥΡΙΖΑ αλλά τι λέει συνολικότερα για τη δομή και τη λειτουργία της ίδιας  της Δημοκρατίας.

Για τη «Συμφωνία των Πρεσπών», τη στάση των ΑΝΕΛ και για το εάν «μπορεί μία να προχωρήσει  χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης»:

Φ. Κουβέλης:  «Την ψήφο εμπιστοσύνης θα την έχει η κυβέρνηση, με δεδομένο ότι ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι οι ΑΝΕΛ ανεξάρτητα από την επιλογή τους να αποχωρήσουν από τις κυβερνητικές θέσεις, δεν θα συμπράξουν σε πρόταση δυσπιστίας που ενδεχομένως καταθέσει η ΝΔ.

Για τη θέση της αντιπολίτευσης  ότι η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης:

Φ. Κουβέλης: « Δεν έχει κανένα λόγο να το κάνει . Το Σύνταγμα λέει ότι η πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Ας δοκιμάσει η αντιπολίτευση».

Για το εάν θα βρεθούν οι 151 ψήφοι για τη «Συμφωνία των Πρεσπών»:

Φ. Κουβέλης :Η εκτίμησή μου είναι ναι. Θα υπάρξουν. Οι βουλευτές σταθμίζοντας την αξία και τη σημαντικότητα  της  συμφωνίας ως αποτέλεσμα, θα σταθμίσουν όλα αυτά και θα την ψηφίσουν και βουλευτές που δεν ανήκουν στην κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το εάν η «Συμφωνία των Πρεσπών» μπορεί να αναδιατάξει περαιτέρω  τις πολιτικές δυνάμεις:

Φ. Κουβέλης  «Σε ό,τι αφορά στο Ποτάμι κρατώ τη δήλωση ότι ανεξάρτητα από το τι θα πράξουν οι βουλευτές του, αν όχι όλοι οι περισσότεροι, σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών, το αναγνωρίζει το ίδιο το Ποτάμι ως δικαίωμα τους που δε νομίζω ότι μπορεί να κλονίσει αυτό το οποίο επιλέγει το Ποτάμι να έχει ως συνέχεια μέχρι την ημερομηνία των προσεχών εκλογών που θα γίνουν κατά την επιλογή του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης , στο τέλος της συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας δηλαδή τέλη Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου του 2019».

Για το τι πρόκειται να συμβεί μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση του Πάνου Καμμένου: 

Φ. Κουβέλης: «Το πρώτο που θα πράξει ο πρωθυπουργός μετά την αποχώρηση των κυβερνητικών στελεχών που προέρχονται και ανήκουν στους ΑΝΕΛ, όταν κι αυτή υπάρξει, εκτιμώ ότι θα είναι να προχωρήσει σε έναν ανασχηματισμό για να καλύψει τα που θα προκύψουν από την αποχώρηση των κυβερνητικών στελεχών που ανήκουν στους ΑΝΕΛ».

Για το εάν ο ανασχηματισμός πολιτικά πρέπει να σηματοδοτεί άνοιγμα στην κεντροαριστερά:

Φ. Κουβέλης: «Αυτό είναι θέμα και υπόθεση που θα το δει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα αξιολογήσει το σύνολο των στοιχείων».

Για τις συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση:

 Φ. Κουβέλης: «Η ανάγκη δημιουργίας του προοδευτικού πόλου είναι αναμφισβήτητη. Και νομίζω ότι αυτό ο προοδευτικός πόλος ιδιαίτερα διαμορφώνεται, συγκροτείται και συντελείται μέσα στην ίδια την κοινωνία. Κρατώ βέβαια και αξιολογώ αρνητικά τη στάση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ που επιλέγει να θεωρεί πολλές φορές και ως μη προοδευτική δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά συνέπεια η δημιουργία, η συγκρότηση του προοδευτικού πόλου γίνεται μέσα στην ίδια την κοινωνία στους ίδιους τους πολίτες. Και βέβαια η άρνηση της σύγκλισης και της συνεργασίας από την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ στη βάση μιας προοδευτικής πολιτικής που ασκεί, χαράσσει και προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι μια άρνηση η οποία βρίσκεται και σε αναντιστοιχία με όλα εκείνα τα οποία διαμορφώνονται στο πολιτικό τοπίο ολόκληρης της Ευρώπης».

Για το εάν «οι δίαυλοι πρέπει να κρατηθούν ανοιχτοί για μετά τις εκλογές, ή υπάρχει δυνατότητα  συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ:

Φ. Κουβέλης: «Αυτό θα συναρτηθεί και από το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως μπορώ να εκτιμώ από τη στάση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ . Αλλά αυτές οι συγκλίσεις γίνονται στη βάση ενός κοινού παρονομαστή που είναι η προοδευτική πολιτική. Οι συγκλίσεις δεν αναφέρονται, δεν πρέπει να αναφέρονται και δεν εξαντλούνται με την ημεροχρονολογία των προσεχών εκλογών, αλλά πρέπει να εκτείνονται σε ένα βάθος πολιτικού και κοινωνικού χρόνου».

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση