Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Εξασφάλισε τους «80» ο Zάεφ, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή της ΠΓΔΜ
Εξασφάλισε τους «80» ο Zάεφ, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή της ΠΓΔΜ

Εξασφάλισε τους «80» ο Zάεφ, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή της ΠΓΔΜ

Η Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε την πλειοψηφία των δύο τρίτων στη προκειμένου να εγκριθούν οι συνταγματικές τροπολογίες, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, σύμφωνα με υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή της ΠΔΜ, την οποία μεταδίδουν ΜΜΕ των Σκοπίων.

Υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών θα ψηφίσουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και οι δύο του αολιτευόμενου αλβανικού κόμματος «BESA».

Σε λίγη αναμένεται να ξεκινήσει η συνεδρίαση της Βουλής της ΠΔΜ.

Χθες  κ. Ζάεφ δήλωνε ότι η πλειοψηφία των δύο τρίτων δεν έχει εξασφαλιστεί, λόγω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με το αλβανικό κόμμα «BESA», το οποίο διαθέτει δύο έδρες.

«Αυτό που ζητεί το “BESA” είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, “μακεδονική/ πολίτης της ς της Βόρειας Μακεδονίας”, να μη δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χ θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης. Εργαζόμαστε για την εξεύρεση μιας λύσης σε ό,τι αφορά την τεχνική διατύπωση, με ποιον τρόπο η υπηκοότητα θα είναι “μακεδονική/πολίτης της ς της Βόρειας Μακεδονίας” χωρίς οι Αλβανοί και οι άλλες εθνοτικές ομάδες να είναι Μακεδόνες», ήταν η επισήμανση του κ. Ζάεφ.

Θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι οι Αλβανοί προσπαθούσαν να επιτύχουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη σε αυτή τη φάση και ότι οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Ζάεφ συνιστούσαν και ένα έμμεσο μήνυμα προς όλους όσοι μπορούν να διαδραματίσουν έναν ρόλο ώστε να υπερκεραστεί το πρόβλημα.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση