Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Επίθεση Άγκυρας κατά Τσίπρα
Επίθεση Άγκυρας κατά Τσίπρα

Επίθεση Άγκυρας κατά Τσίπρα

Με σφοδρότατη προσωπική κατά του Έλληνα πρωθυπουργού, αμφισβητώντας την αξιοπιστία του, αντέδρασε η Άγκυρα μετά τη χθεσινή , λόγω παρέλευσης του δεκαοκταμήνου, των υπόλοιπων τεσσάρων Τούρκων αξιωματικών που έχουν αιτηθεί άσυλο στη χώρα μας, ανεβάζοντας το θερμόμετρο της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι δεν τήρησε την υπόσχεσή του και την Ελλάδα ότι «προστατεύει τρομοκράτες», και έφτασε στο σημείο να απειλήσει ότι οι τουρκικές αρχές θα βρουν τους αξιωματικούς «όπου και αν πάνε».

«Η Ελλάδα είναι χώρα που βασανίστηκε πολύ από τα πραξικοπήματα όπως η Τουρκία. Αναφορικά με την έκδοση εγκληματιών, υπάρχουν διεθνείς κανόνες. Ως μια χώρα που έχει πληρώσει μεγάλο τίμημα από τα πραξικοπήματα, πρέπει οι πραξικοπηματίες τρομοκράτες να επιστρέφονται στην Τουρκία. Η Ελλάδα προστατεύει τους γκιουλενιστές τρομοκράτες, οι οποίοι προέβησαν σε απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Το ελληνικό κράτος τούς έδωσε στήριξη. Εμείς ως Τουρκία δεν είναι δυνατόν να το αποδεχθούμε. Με κάποιες δηλώσεις που είχε κάνει στην Eλλάδα ο κύριος πρωθ της, αμέσως μετά το πραξικόπημα, είχαμε ένα θετικό κλίμα ότι αυτοί θα εκδοθούν στην Τουρκία. Ομολογουμένως είχαμε ελπίδες. Σκεφθήκαμε ότι ο κ. Τσίπρας κρατάει τον λόγο του. Αλλά στην πορεία είδαμε ότι, με την ενεργοποίηση των δικαστικών μηχανισμών, αυτοί οι πραξικοπηματίες δεν εκδόθηκαν. Σε αυτή την υπόθεση υπάρχει μια πολιτική κατεύθυνση», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μποζντάγ και πρόσθεσε: «Είναι δικό μας καθήκον και θα τους βρούμε, όπου και να πάνε, θα τους πακετάρουμε, θα τους επιστρέψουμε στην Τουρκία και θα τους παραδώσουμε στην τουρκική Δικαιοσύνη».

Ο Έλληνας Εξωτερικών ίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του χθες στην , χαρακτήρισε εκτός τόπου την τουρκική αντίδραση και επισήμανε ότι «μερίδα των Τούρκων πολιτικών δεν μπορεί να αντιληφθεί το κράτος δικαίου».
Απαντώντας δε στις απειλές Μποζντάγ, τόνισε ότι «η Τουρκία ούτε δικαιούται να έρθει να πάρει κάποιον από εδώ, ούτε μπορεί, ούτε θα τους επιτρέψουμε». Η υπόθεση των οκτώ έχει εξελιχθεί σε βραδυφλεγή βόμβα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξαιτίας της επιμονής της Αγκυρας να εκδοθούν οι Τούρκοι στρατιωτικοί. Ο ίδιος ο πρόεδρος της γείτονος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει σε κάθε ευκαιρία σαφή την έντονη ενόχλησή του για την εξέλιξη που έχει πάρει η υπόθεση.

Με τις χθεσινές δηλώσεις Μποζντάγ, η Άγκυρα επανέφερε ουσιαστικά το επιχείρημα Ερντογάν περί υπόσχεσης του κ. Τσίπρα να επιστραφούν οι οκτώ στην Τουρκία. Εξίσου αιχμηρές ήταν οι αντιδράσεις της Τουρκίας μετά τις εκάστοτε δικαστικές αποφάσεις για τους στρατιωτικούς, με πιο πρόσφατη την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στις 24 Μαΐου, όταν το ΣτΕ έκρινε να παραχωρηθεί οριστικά και αμετάκλητα άσυλο στον Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσί. Και τότε είχε διατυπωθεί η κατηγορία ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα που προστατεύει πραξικοπηματίες», εντούτοις χθες ήταν η πρώτη φορά που υπήρξε προσωπική στον κ. Τσίπρα. Η νέα εκδηλώνεται μεσούσης της προεκς περιόδου στη γειτονική χώρα, προκαλώντας ανησυχία στην Αθήνα, και σε μια συγκυρία που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται και από τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη.

Σε ό,τι αφορά τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, μετά τη χθεσινή εξέλιξη, τυπικά είναι ελεύθεροι, αλλά διαμένουν σε ασφαλές κτίριο το οποίο φυλάσσεται αυστηρά από την αστυνομία. Οπως προαναφέρθηκε, τον περασμένο μήνα η Ολομέλεια του ΣτΕ, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε οριστικά και αμετάκλητα ότι είναι συνταγματική και νόμιμη η χορήγηση ασύλου στον έναν από τους οκτώ. Οταν η απόφαση καθαρογραφεί και δημοσιευθεί, θα συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους επτά, καθώς η υπόθεση έχει εισαχθεί στο ΣτΕ με τον θεσμό της πιλοτικής δίκης (πρότυπη δίκη, σύμφωνα με τον νόμο 3900/2010).

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση