Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Επιμένει στη μονιμοποίηση 30.000 συμβασιούχων η κυβέρνηση
Επιμένει στη μονιμοποίηση 30.000 συμβασιούχων η κυβέρνηση

Επιμένει στη μονιμοποίηση 30.000 συμβασιούχων η κυβέρνηση

Ήταν τον περασμένο Ιανουάριο, όταν πρώτη φορά «άνοιξε» το ζήτημα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων από τον υπουργό Επικρατείας και πρώην Διοικητικής Μεταρς Χρ. Βερναρδάκη μέσω συνέντευξής του (aftodioikisi.gr).

Τότε η αρμόδια υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης εμφανιζόταν μάλλον επιφυλακτική, τονίζοντας, όπως και σήμερα, ότι υπάρχουν σοβαρά συνταγματικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, ενώ ο έτερος αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης είχε πει εν ολίγοις ότι ο κ. Βερναρδάκης διατύπωσε απλώς κάποια .

Η «σκέψη» αυτή με την πάροδο των μηνών φαίνεται ότι ωρίμασε, το θέμα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων άρχισε να «ζυμώνεται» με δημοσιεύματα και συνεντεύξεις των υπουργών στα ΜΜΕ, οι οποίοι τόνιζαν (όπως κάνουν και σήμερα) ότι είναι ένα υπαρκτό ζήτημα και οι εργαζόμενοι αυτοί πρέπει να αποκατασταθούν δεδομένου ότι εργάζονται επί χρόνια σε συγκεκριμένες θέσεις, καθώς στην πραγματικότητα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Εδώ και αρκετό καιρό έχουν ξεκινήσει οι «προπαρασκευαστικές ενέργειες», καθώς, όπως έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις της αλλά και στη Βουλή η κ. εροβασίλη, βρίσκεται σε εξέλιξη η χαρτογράφηση των συμβασιούχων σε όλο το φάσμα του Δημοσίου προκειμένου να ξεκαθαριστεί πόσοι δουλεύουν, σε ποιους φορείς και σε ποιες θέσεις.

Πρόθεση της κυβέρνησης, η οποία επιβεβαιώθηκε και με δημόσιες δηλώσεις του κ. Σκουρλέτη, είναι άμεσα, μετά το «κλείσιμο» της αξιολόγησης περί τα τέλη Μαΐου, να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα και να βρεθεί «οριστική λύση» για τη μονιμοποίηση περίπου 30.000 ατόμων. Σύμφωνα με πληροφορίες το πιθανότερο είναι το ζήτημα να τεθεί και στη Βουλή, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να υποστεί τις «λιγότερες δυνατές απώλειες» και ει δυνατόν να εξασφαλίσει διακομματική συναίνεση.

Επί της διαδικασίας εξετάζονται διάφορα σενάρια με επικραερο αυτό της κατάρτισης νομοθετικής ς για συγκεκριμένες κατηγορίες συμβασιούχων, όπως π.χ. καθαρίστριες, πυροσβέστες, εργαζόμενους σε κοινωνικές δομές και παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι πρέπει ωστόσο να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αγνωστο παραμένει, τελικώς, αν η πολυετής υπηρεσία σε συγκεκριμένη θέση θα αποτελέσει κριτήριο για μονιμοποίηση, καθώς χθες ο κ. Σκουρλέτης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να καταργηθεί ακόμα και το όριο των δύο ετών που έθετε το «διάταγμα Παυλόπουλου». Το δεύτερο σενάριο αφορά μοριοδότηση της προϋπηρεσίας τους και εν συνεχεία προκήρυξη διαγωνισμού του .

Εν τω μεταξύ, οι προσλήψεις συμβασιούχων κυρίως στους ΟΤΑ αυξάνονται και πληθύνονται, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (apografi.gr) ο αριθμός του έκτακτου προσωπικού εκτός , δηλαδή και μετακλητοί, έφτασε τους 74.879 τον Φεβρουάριο του 2017, έναντι 73.250 τον περασμένο Ιανουάριο και 71.042 τον Δεκέμβριο του 2016.

Τελευταίο «κρούσμα» είναι οι 2.338 οκτάμηνες προσλήψεις αρχαιολόγων, ειδικευμένων εργατών, συντηρητών αρχαιοτήτων κ.λπ. με υπογραφή της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, προκειμένου να συνδράμουν τη ΔΕΗ στην εξόρυξη πρώτων υλών στους νομούς Κοζάνης και ς.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση