Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Επιδότηση εργασίας, στεγαστικού και fast track απονομή των συντάξεων
Επιδότηση εργασίας, στεγαστικού και fast track απονομή των συντάξεων

Επιδότηση εργασίας, στεγαστικού και fast track απονομή των συντάξεων

Αθ. Λιούπης: Γι πρώτη φορά η πολιτεί λύνει χρόνια προβλήματα της κοινωνίας

Υπερψηφίστηκε σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Δουλειές ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, αναβάθμιση δεξιοτήτων εργατικού δυναμικού και διάγνωσης των αναγκών εργασίας και άλλες διατάξεις».

Ο βουλευτής . Μαγνησίας της έας ς στην ομιλία του επί του νομοσχεδίου υπογράμμισε πως οι αλλαγές αυτές, που ανοίγουν την πόρτα στην εργασία χιλιάδων ανέργων φέρνουν την υπογραφή «Μητσοτάκη- Χατζηδάκη».

Ο κ. Λιούπης τόνισε πως με το έρχεται η αναβάθμιση του πρώην ΟΑΕΔ, λαμβάνονται δραστικά για να εισέλθουν στην αγορά εργασίας οι μακροχρόνια άνεργοι, προωθείται η μεταρρύθμιση του συστήματος κατάρτισης και αποφασίστηκε ρύθμιση «σταθμός» που έρχεται να δώσει λύση στην καθυστέρηση της απονομής συντάξεων.

Συγκεκριμένα, ο ΟΑΕΔ μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) και καθιερώνεται για πρώτη φορά επίδομα εργασίας, ίσος με το μισό του επιδόματος ανεργίας, για όποιον αρχίσει να εργάζεται ενώ δικαιούται επίδομα ανεργίας.

Δίνεται μπόνους 300 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους που θα καταρτίσουν ψηφιακό ατομικό δελτίο δράσης. Ακόμη, θεσπίζονται εισοδηματικά κριτήρια, για να συνεχίσουν να έχουν τις παροχές των ανέργων (αλλά όχι το επίδομα ανεργίας), όσοι καταγράφονται ως άνεργοι για περισσότερους από 12 μήνες.

Οι πάροχοι κατάρτισης αξιολογούνται με βάση την αποτελεσματικότητά τους, δηλαδή με βάση το ποσοστό των καταρτιζόμενων που ολοκλήρωσαν και πιστοποίησαν την κατάρτησή τους και που τελικώς βρήκαν δουλειά και διατήρησαν τη θέση εργασίας. Δημιουργείται ο Ατομικός Λογαριασμός Δεξιοτήτων, όπου καταγράφονται όλες οι καταρτίσεις και γνώσεις των ανέργων.

Με το όμως γίνεται ουσιαστική επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής της Κυβέρνησης, δίνεται βαρύτητα και νέα ώθηση, με έμφαση στη στήριξη των νέων εργαζομένων που επιθυμούν να αποκτήσουν τη δική τους κατοικία.

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), όπως θα μετονομαστεί ο ΟΑΕΔ, θα αποτελέσει βασικό «πυλώνα» για την υλοποίηση της στεγαστικής πολιτικής. Η ΔΥΠΑ θα μπορέσει να αξιοποιήσει αποθεματικό, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, για να στηρίξει το εργατικό δυναμικό της χώρας με νέα , πέρα από αυτά που ήδη χρησιμοποιούνται. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρχει η δυνατότητα παραχώρησης ακινήτων με χαμηλό ενοίκιο, το οποίο ο εργαζόμενος θα μπορεί σε κάποια χρόνια να αγοράσει, επιδότηση ενοικίου, επιδότηση επιτοκίου και άλλες δράσεις.

Τέλος, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και μια σημαντική τροπολογία για την επιτάχυνση στην απονομή των συντάξεων. Μια πρόβλεψη για fast track συντάξεις, που απονέμονται ταχύτατα, μέσα σε 3 μήνες και θα γίνεται σε δεύτερο χρόνο η διασταύρωση των στοιχείων.

Ο κ. Λιούπης, στο περιθώριο των ομιλιών συνομίλησε με τον υπουργό Εργασίας   Κωστή Χατζηδάκη και τον συνεχάρη για τις ουσιαστικές και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που προώθησε ο ίδιος και οι συνεργάτες του. Με το νομοσχέδιο γίνεται σαφές ότι για πρώτη φορά η πολιτεία επιδοτεί την εργασία, θέτει στο επίκεντρο τους νέους, κάνει βήματα για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος και του δημογραφικού και φυσικά δίνει λύσεις με την έγκαιρη απονομή των συντάξεων, ένα πρόβλημα που η Κυβέρνηση της Ν.Δ. το αντιμετώπισε από την πρώτη στιγμή και προωθεί ουσιαστικές βελτιώσεις.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση