Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Ενίσχυση του πλαισίου αντιμετώπισης «κόκκινων» δανείων προωθεί η ΤτΕ
Ενίσχυση του πλαισίου αντιμετώπισης «κόκκινων» δανείων προωθεί η ΤτΕ

Ενίσχυση του πλαισίου αντιμετώπισης «κόκκινων» δανείων προωθεί η ΤτΕ

έες τροποποιήσεις στη για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου που αφορά την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων προανήγγειλε ο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) μιλώντας στο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για την ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, αναφερόμενος στα προτα που παρουσιάστηκαν στη στελέχωση των Δ.Σ. των τραπεζών, σημείωσε ότι απορρέουν από τη μετάβαση από το παλαιό στο νέο –πολύ πιο απαιτητικό– θεσμικό καθεστώς και δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία. «Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να τερματιστούν οι όποιες εκκρεμότητες», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι, παρά την ελαφρά μείωση των δύο τελευταίων τριμήνων, το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία. Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προτος, σημείωσε, εξετάζονται τροποποιήσεις στη για ζητήματα που σχετίζονται με τη φορο μεταχείριση των προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο και των διαγραφών δανείων, τα δικαιώματα των πιστωτών έναντι των μη συνεργαζόμενων μετόχων κατά την αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων και τη νομική προστασία των στελεχών των τραπεζών και δημόσιων φορέων κατά την εξυγίανση επιχειρήσεων.

Επιπλέον, ο της ΤτΕ αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την καθιέρωση ενός πλαισίου διευθέτησης του ιδιωτικού χρέους, που θα χαρακτηρίζεται από ταχύτερες και αποτελεσματικότερες διαδικασίες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η δημιουργία δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, η θέσπιση ενισχυμένου πλαισίου για εξωδικαστικό διακανονισμό χρέους και προπτωχευτικής διαδικασίας, καθώς και η αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου, η αναθεώρηση του κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών με σκοπό τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα και, όπου ενδείκνυται, την ευελιξία στην αντιμετώπιση των συνεργάσιμων δανειοληπτών που δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν το χρέος τους, η εισαγωγή ενός πλαισίου συνολικής παρακολούθησης των δραστηριοτήτων των τραπεζών στον τομέα της διευθέτησης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και, τέλος, μια σειρά από στόχους και βασικούς δείκτες επιδόσεων, με σκοπό τη μείωση του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 40% μέχρι το τέλος του 2019.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες, τόνισε, θα πρέπει να ακολουθήσουν πιο ενεργητική πολιτική διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με έμφαση σε μακροχρόνιες ρυθμίσεις, στη συντονισμένη αντιμετώπιση των κοινών πιστούχων και στην αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση