Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Ελληνικά F-16 πάνω από το Μαυροβούνιο
Ελληνικά F-16 πάνω από το Μαυροβούνιο

Ελληνικά F-16 πάνω από το Μαυροβούνιο

Στον ουρανό πάνω από το Μαυροβούνιο θα ξεκινήσουν να περιπολούν από σήμερα, δύο ελληνικά F-16, στο πλαίσιο αποστολής του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα, με δύο F-16 Block 52+ Adv. και η Ιταλία με δύο Eurofighter, θα ελέγχουν τον εναέριο χώρο του Μαυροβουνίου, την τελευταία, 29η χώρα που προσχώρησε στο ΝΑΤΟ το 2017. Οι Πολιτικές Αεροπορίες Ελλάδας και Ιταλίας θα ελέγχουν, επίσης, την κίνηση πάνω από το Μαυροβούνιο, έως ότου η Ποντγκόριτσα (πρωτεύουσα της χώρας) αποκτήσει τις σχετικές τεχνικές δυνατότητες.

Τα πρώτα ελληνικά F-16 που θα πετάξουν πάνω από το Μαυροβούνιο στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης του ΝΑΤΟ ανήκουν στην παλιότερη μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας, την 335 που σταθμεύει στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο. Οι Ελληνικές και οι Ιταλικές δυνάμεις θα περιπολούν με εναλλαγή 15 ημερών πάνω από το Μαυροβούνιο.

Τα ελληνικά F-16 συνδυάζουν τη συγκεκριμένη συμμαχική αποστολή, με την επιτήρηση και του αλβανικού εναέριου χώρου. Ως εκ τούτου τα ελληνικά αεροπλάνα θα πετούν πάνω από Αλβανία και Μαυροβούνιο για 15 συνεχόμενες ημέρες και μετά θα αντικαθίστανται από τα ιταλικά Eurofighter.

Οι αεροπορικές περιπολίες είναι από τις παλαιότερες αποστολές του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συλλογικής άμυνας. Δυνάμεις της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Γαλλίας είναι αυτή την εποχή αποσπασμένες για περιπολίες στις βαλτικές χώρες (Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία) ενώ η Ουγγαρία και η Ιταλία έχουν, επίσης, την ευθύνη του εναερίου χώρου της Σλοβενίας. Την ευθύνη συντονισμού και ενεργοποίησης των αεροπορικών Δυνάμεων Ιταλίας και Ελλάδας σε Μαυροβούνιο και Αλβανία, έχει το Συμμαχικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στην βάση της Τορεχόν στην Ισπανία.

Για την έναρξη της δράσης στο Μαυροβούνιο, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ βρέθηκε χθες στην Ποντγκόριτσα, όπου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Μίλο Τζουγκάνοβιτς.

 

Πηγή: kathimerini.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένια μετάλλια από Ντούσκο και Αναστασιάδου #κωπηλασία - https://t.co/8Ttc1EJXEy -

  • Τσιτσιπάς: Στον επόμενο γύρο του Roland Garros #ΣτέφανοςΤσιτσιπάς - https://t.co/1bVwW98YiE -

  • Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να αρχίσουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν τα social media; - https://t.co/lGAOup87kt -

"Αλιεύοντας" την είδηση