Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ελληνικά F-16 πάνω από το Μαυροβούνιο
Ελληνικά F-16 πάνω από το Μαυροβούνιο

Ελληνικά F-16 πάνω από το Μαυροβούνιο

Στον ουρανό πάνω από το Μαυροβούνιο θα ξεκινήσουν να περιπολούν από σήμερα, δύο ελληνικά F-16, στο πλαίσιο αποστολής του .

Η , με δύο F-16 Block 52+ Adv. και η με δύο Eurofighter, θα ελέγχουν τον εναέριο χώρο του Μαυροβουνίου, την τελευταία, 29η χώρα που προσχώρησε στο το . Οι Πολιτικές Αεροπορίες Ελλάδας και Ιταλίας θα ελέγχουν, επίσης, την κίνηση πάνω από το Μαυροβούνιο, έως ότου η Ποντγκόριτσα (πρωτεύουσα της χώρας) αποκτήσει τις σχετικές τεχνικές δυνατότητες.

Τα πρώτα ελληνικά F-16 που θα πετάξουν πάνω από το Μαυροβούνιο στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης του ΝΑΤΟ ανήκουν στην παλιότερη μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας, την 335 που σταθμεύει στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο. Οι Ελληνικές και οι Ιταλικές δυνάμεις θα περιπολούν με εναλλαγή 15 ημερών πάνω από το Μαυροβούνιο.

Τα ελληνικά F-16 συνδυάζουν τη συγκεκριμένη συμμαχική αποστολή, με την επιτήρηση και του αλβανικού εναέριου χώρου. Ως εκ τούτου τα ελληνικά αεροπλάνα θα πετούν πάνω από Αλβανία και Μαυροβούνιο για 15 συνεχόμενες ημέρες και μετά θα αντικαθίστανται από τα ιταλικά Eurofighter.

Οι αεροπορικές περιπολίες είναι από τις παλαιότερες αποστολές του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συλλογικής άμυνας. Δυνάμεις της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Γαλλίας είναι αυτή την εποχή αποσπασμένες για περιπολίες στις βαλτικές χώρες (Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία) ενώ η Ουγγαρία και η έχουν, επίσης, την ευθύνη του εναερίου χώρου της Σλοβενίας. Την ευθύνη συντονισμού και ενεργοποίησης των αεροπορικών Δυνάμεων Ιταλίας και Ελλάδας σε Μαυροβούνιο και Αλβανία, έχει το Συμμαχικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στην βάση της Τορεχόν στην .

Για την έναρξη της δράσης στο Μαυροβούνιο, ο .γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ βρέθηκε χθες στην Ποντγκόριτσα, όπου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Μίλο Τζουγκάνοβιτς.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Π.Π.Μ.: Νέα περιβαλλοντική απειλή για το Βόλο και τον Παγασητικό; #ΠαγασητικόςΚόλπος - https://t.co/Y5IXiecESK -

  • Υπόγειοι αγωγοί 15 χλμ για την άρδευση 8.110 στρεμμάτων γης στα Φάρσαλα #γεωργικήάρδευση - https://t.co/CupvFdBrjD -

  • Δολωματικοί ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς στο Κεραμίδι - https://t.co/VOWW20Dz8Q… -

"Αλιεύοντας" την είδηση