Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Ελλάδα – Τουρκία: Στην ατζέντα τα ΜΟΕ στο Αιγαίο
Ελλάδα – Τουρκία: Στην ατζέντα τα ΜΟΕ στο Αιγαίο

Ελλάδα – Τουρκία: Στην ατζέντα τα ΜΟΕ στο Αιγαίο

Βασίλης Νέδος

Τα πρώτα πρακτικά μείωσης της ς στο Αιγαίο αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν σήμερα οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας Ευάγγελος Αποστολάκης και Χουλουσί Ακάρ, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Οι δύο υπουργοί, μέχρι πρότινος αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) Ελλάδας και Τουρκίας είναι επιφορτισμένοι με την επαναφορά ορισμένων αδρανών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (Μ) ή την προσαρμογή νέων στις σημερινές συνθήκες. Η συνάντηση ανάμεσα στους δύο άνδρες περιγράφεται ως επακόλουθο των επαφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα την περασμένη εβδομάδα. Πέρα από την άριστη γνώση των θεμάτων τα οποία πραγματεύονται, οι κ. Αποστολάκης και Ακάρ έχουν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας και μια πολύ καλή προσωπική σχέση. Ανάμεσα στα που αναμένεται να συζητήσουν οι δύο υπουργοί, είναι ανταλλαγές στρατιωτικών αποστολών σε υψηλό αλλά και χαμηλότερο επίπεδο, καθώς επίσης και η δυνατότητα αναβίωσης ορισμένων θετικών πρακτικών, όπως η ισχύς των μορατόριουμ πτήσεων σε θερινές περιόδους, αλλά και σημαντικές εορτές εκατέρωθεν του Αιγαίου. Ο κ. Αποστολάκης θα συναντηθεί, επίσης, σήμερα το απόγευμα με την ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) Ραντμίλα Σεκέρινσκα.

Την προσπάθεια καλλιέργειας θετικής ατμόσφαιρας ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα επισκιάζει η κυβερνητική πολιτική έναντι καταδικασμένων τρομοκρατών. Χθες, η τουρκική πρεσβεία καταδίκασε ως «απολύτως απαράδεκτες» μέσω τουίτερ τις συνεχείς άδειες στον Δημήτρη Κουφοντίνα, «έναν τρομο που δεν δείχνει μετάνοια για τα αποτρόπαια εγκλήματά του» και με αυτή τη μέθοδο «περιπλανάται ελεύθερα» ανάμεσα στις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και όσους επιβίωσαν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 17Ν. Οι συνεχείς άδειες στον καταδικασμένο τρομο της 17Ν δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που ενοχλεί την Αγκυρα. Οπως φάνηκε και την προηγούμενη εβδομάδα, ψηλά στην τουρκική ατζέντα παραμένει αφενός η, εμβληματική για τον κ. Ερντογάν, υπόθεση των οκτώ, αλλά και μια ανησυχία που έχει εκφραστεί με διάφορους τρόπους, μέσω διπλωματικών και άλλων διαύλων, για τον αυξανόμενο αριθμό παροχής πολιτικού ασύλου σε ς πολίτες. Οπως είναι γνωστό, μέρος της επικοινωνιακής και διπλωματικής εκστρατείας που διεξάγει η Αγκυρα στα Βαλκάνια (και στην Ελλάδα), αφορά την αυξανόμενη παρουσία μελών της οργάνωσης FETO (δηλαδή των γκιουλενιστών) σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται, καταφανώς, για ένα ιδιαίτερα περίπλοκο ζήτημα, το οποίο έχει δημιουργήσει μια σχεδόν μόνιμη εστία τριβής στις σχέσεις της Αγκυρας με τα κράτη της Βαλκανικής.

Κριτική στον Ερντογάν

Μέσα στην Τουρκία, πάντως, ο κ. Ερντογάν δέχεται επικρίσεις για τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα από την εθνικιστική αολίτευση, με επίκεντρο το γεγονός ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν μετέβη στο μαυσωλείο του Ατατούρκ, όπου οι ξένοι ηγέτες είθισται να καταθέτουν στεφάνι. Η επικεφαλής του κόμματος IYI, Μεράλ Ακσενέρ, είπε ενδεικτικά ότι «έγινε κάτι που δεν ήταν ωραίο. Ο Ελληνας πρωθυπουργός πήγε στην Αγία Σοφία, μετά στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και μετά στο Πατριαρχείο. Πραγματοποιήθηκε λειτουργία. Λοιπόν, πού δεν πήγε ο ; Στο Ανιτκαμπίρ (σ.σ. μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ). Ο Ελληνας φιλοξενούμενος δεν επισκέφθηκε τον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Ομως σύμφωνα με το δικό μας κρατικό πρωτόκολλο αυτό είναι όρος. Πώς το επιτρέπουμε; Ποιος είναι ο στόχος σας; Οταν η Ελλάδα είχε οικονομική κάνατε αστείο λέγοντας “να αγοράσουμε την Ελλάδα;”. Τι έγινε; Οταν τέλειωσαν τα χρήματα, τέλειωσε και η λεβεντιά;». Η εκ δεξιών κριτική που δέχεται ο κ. Ερντογάν είναι ενδεικτική, πάντως, και της προεκλογικής ατμόσφαιρας που επικρατεί στην Τουρκία, ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών, όπου, μεταξύ άλλων, κρίνεται η ανάδειξη των τοπικών αρχόντων σε μεγάλους μητροπολιτικούς δήμους όπως η Κωνσταντινούπολη, η Αγκυρα και η Σμύρνη.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση