Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Εκτός ελέγχου το «παιχνίδι» με τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς
Εκτός ελέγχου το «παιχνίδι» με τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς

Εκτός ελέγχου το «παιχνίδι» με τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς

Εκτός ελέγχου μοιάζει και είναι, πλέον, το «παιχνίδι» με τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, επίπτωση του οποίου είναι η παραιτέρω απαξίωση της Βουλής.

Η περίπτωση Παπαχριστόπουλου είναι το τελευταίο χρονικά του σήριαλ: είτε ο ίδιος με διάφορα προσχήματα αναβάλλει την προαναγγελθείσα παραίτησή του, είτε ο πρόεδρός του Π. Καμμένος δίνει παρατάσεις στην εξαγγελθείσα διαγραφή του. Μόλις σήμερα το πρωί μέσω του λογαριασμού του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ γνωστοποίησε ότι δεν ισχύει η χθεσινή -διά δηλώσεών του από τη Βουλή- δέσμευσή του πως θα προχωρήσει στην διαγραφή του «απείθαρχου» βουλευτή, πριν από την έναρξη της ς στην Ολομέλεια. Η πρωινή γνώμη, λοιπόν, του κ. Καμμένου είναι ότι θα τον διαγράψει αφού μιλήσει στη για το Πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο εν λόγω βουλευτής έδινε ολιγοήμερη παράταση στην δική του κίνηση (παραίτησης), μετά από παρότρυνση του κ. Ν.Βούτση.

Στο περιθώριο αυτών, το ομαλό της λειτουργίας του Κοινοβουλίου επιβαρύνθηκε και από άλλους παράγοντες, όπως η με μεγάλη καθυστέρηση -δεδομένου του απλού και ξεκάθαρου του θέματος- κατάθεση στο γραφείο του Προέδρου, «γνωμοδότησης» του Επιστημονικού Συμβουλίου, αναφορικά με το ποιά και τις προϋποθέσεις συγκρότησης και λειτουργίας αναγνωρισμένης Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η γνώμη του Συμβουλίου ζητήθηκε την Δευτέρα και η Εκθεσή της εμφανίζεται να κατατίθεται αργά το απόγευμα της Πέμπτης.

Όλα, υποτίθεται, με επίκεντρο το αν έχει δυνατότητα να εξακολουθεί να υπάρχει ή όχι, υπό το βάρος των πολλών αποχωρήσεων, η Κ.Ο. των ΑΝΕΛ. Και στο πλαίσιο αυτό, αίσθηση προκάλεσε και το περιεχόμενο συζήτησης του κ. Ν.Βούτση με δημοσιογράφους αργά χθες το απόγευμα, καθώς ορισμένες φράσεις του Προέδρου της Βουλής όπως ότι υπάρχει για να «θεραπευτούν» τα πράγματα. Πέραν του μη συνήθους ο Πρόεδρος της Εθνικής Αντιπροσωπείας  να δείχνει ότι τον απασχολεί τόσο πολύ η «κοινοβουλευτική υπόθεση» ενός κόμματος (καθώς δεν επεδείχθη ανάλογο ενδιαφέρον στην περίπτωση του Ποταμιού, επί παραδείγματ), το ιδιότυπο αυτό σήριαλ με πρωταγωνιστές τους έως πρότινος συγκυβερνήτες, εκτός από την προφανή φθορά στην εικόνα της εθνικής αντιπροσωπείας, έχει συμβάλλει ώστε να περνούν «απαρατήρητες» άλλες παράμετροι με σαφώς μεγαλύτερη πολιτική σημασία. Αναφέρονται ενδεικτικά:

Πρώτον, ενώ η Βουλή των Ελλήνων συζητεί ένα κρισιμότατο θέμα, όπως είναι αυτό της «ΠΓΔΜ-Βόρειας Μακεδονίας», άπαντες ασχολούνται με τους Καμμένο-Διάσκεψη Προέδρων-Παπαχριστόπουλο.

Δεύτερον, παρατηρήθηκε το απολύτως ασύνηθες, δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ανοίγουν διάλογο επί της ουσίας ορισμένων ζητημάτων, με τον βουλευτή και θεωρούμενο «υπαρχηγό»  της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη: Ηταν οι Κ.Δουζίνας και Δημ. Εμμανουηλίδης, στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

Στη «σκιά» όλων αυτών, καταγράφονται ως γνωστόν και πολλά άλλα διόλου κολακευτικά για τον Ναό της Δημοκρατίας: Ακόμα ένα κόμμα, η Ενωση Κεντρώων, εδώ και καιρό «επιβιώνει» στο όριο της κοινοβουλευτικής παρουσίας αφού παραμένει ως χρήσιμος πέμπτος για την ύπαρξη Κ.Ο. ο διαφωνών για πολλά Ι.Σαρίδης, δύο βουλευτές τυπικά μέλη κόμματος της αντιπολίτευσης, δίνουν εγγράφως στήριξη στην κυβέρνηση ως να ήταν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές, ανεβάζουν το «ναι σε όλα» άλλων εποχών σε νέα υψηλότερα επίπεδα, αφού υπογράφουν δηλώσεις ότι θα στηρίζουν εκ των προτέρων όλα τα νομοσχέδια που θα φερει η κυβέρνηση, χωρίς να γνωρίζουν το περιεχόμενό τους.

Εντός του αρνητικού τος που συνδιαμορφώνουν όλα τα προαναφερόμενα, δεν είναι λίγοι πια εκείνοι στους διαδρόμους της Βουλής που όχι μόνο εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την τροχιά απαξίωσης του Κοινοβουλίου, αλλά και την βαθύτατη ανησυχία τους: η σημερινή κυβέρνηση, λένε, με τις θεσμικές ακροβασίες της και με επιλογές που παραβιάζουν άγραφους κανόνες λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, ανοίγει δρόμους άκρως επικίνδυνους για την επόμενη μέρα.

Βουλή: Η Διάσκεψη Προέδρων υιοθέτησε τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου

Ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, κατά τη διάρκεια της οποίας τα μέλη της ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο της γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου αναφορικά με το άρθρο 15 του Κανονισμού που αναφέρεται στην έννοια και τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε ότι υιοθετεί τη γνωμοδότηση.

Στη συνεδρίαση τα τοποθετήθηκαν ως εξής:

«Προφανώς είναι δυσάρεστη εξέλιξη η διάλυση μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά εφόσον υπάρχει η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου και το άρθρο 15 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής, δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο παρά η εφαρμογή της», ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΔ.

«Όπως και ο κ. Καμμένος είπε, η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ανέντιμη. Είναι θέμα δικό σας και βρείτε τη λύση. Δεν είναι ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει τη Διάσκεψη των Προέδρων. Διαλύσατε τα », είναι η θέση που εξέφρασε η ΔΗΣΥ.

Το ΚΚΕ επανέλαβε τη θέση του για την ανάγκη καθιέρωσης της ανόθευτης απλής αναλογικής και διατύπωσε την άποψη δεν πρέπει να διαλύεται Κοινοβουλευτική Ομάδα κόμματος που έχει εκλεγεί.

Στη θέση ότι δεν πρέπει να διαλύονται Κοινοβουλευτικές Ομάδες κομμάτων που έχουν εκλεγεί, επέμειναν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Η εξέφρασε τη θέση ότι δεν θα πρέπει να διαλύονται Κοινοβουλευτικές Ομάδες κομμάτων που έχουν εκλεγεί.

Επίσης, εξέφρασε τη γνώμη ότι ένας βουλευτής που διαφωνεί με τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος πρέπει να παραδίδει την έδρα του και όχι να την μεταφέρει στη δύναμη άλλης Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Π. Καμμένος: Θα καταθέσω τη διαγραφή Παπαχριστόπουλου αφού μιλήσω στη Βουλή

Τη διαγραφή του βουλευτή Θ. Παπαχριστόπουλου προαναγγέλλει μέσω Twitter ο Πάνος Καμμένος. Όπως έγραψε θα καταθέσει τη διαγραφή στην Ολομέλεια αφού μιλήσει στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, στη σύντομη σε χρονική διάρκεια– συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος, δόθηκε ουσιαστικά τελεσίγραφο στον κ. Παπαχριστόπουλο να παραιτηθεί μέχρι σήμερα και να παραδώσει την έδρα, όπως άλλωστε έχει εξαγγείλει εδώ και καιρό, διαφορετικά θα διαγραφεί από το κόμμα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος ζήτησε από τον κ. Παπαχριστόπουλο «να παραδώσει την έδρα στους ΑΝΕΛ, μέχρι την αρχή της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ώστε να αναλάβει την ευθύνη πλέον ο , διαφορετικά θα τον διαγράψει με επιστολή του, ανεξαρτήτως κόστους».

Ο κ. Παπαχριστόπουλος από την πλευρά του απάντησε ότι έχει υποσχεθεί στον κ. Βούτση να ψηφίσει την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Και πράγματι, ο κ. Παπαχριστόπουλος προτίθετο να παραιτηθεί έως το βράδυ, με το πέρας της ψηφοφορίας για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Εν συνεχεία, η έδρα περνάει στον Τ. Κουίκ, που εδώ και καιρό πρέπει να λογίζεται όχι μόνο ως υπουργός του κ. Τσίπρα, αλλά και ως «συμπλέων» με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση