Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Έκθεση κόλαφος του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής
Έκθεση κόλαφος του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής

Έκθεση κόλαφος του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής

Έντονη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης κατά τους τελευταίους έξι μήνες, οι οποίοι οδήγησαν σε ύφεση την ελληνική οικονομία και σε εβδομαδιαίες απώλειες 2,8 δισ. από το ΑΕΠ, ασκεί το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής (ΓΠΒ), στη τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

Επί της ουσίας, το Γραφείο επιρρίπτει ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της χώρας στη κυβέρνηση, απορρίπτει τα περί «πραξικοπήματος» για τη συμφωνία με τους δανειστές, κι έρχεται έτσι σε διάσταση και με την ίδια τη πρόεδρο της Βουλής, κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Επίσης, προβλέπει ότι τα επόμενα 2-3 χρόνια «θα είναι δύσκολα για την πολιτική, την κοινωνία και την οικονομία». Προειδοποιεί, όμως, ότι «δεν υπάρχει κακή κατάσταση που να μην μπορεί να γίνει χειρότερη» και πως, ακόμα και σήμερα, η χρεοκοπία και το Grexit «δεν είναι αναπόφευκτο να συμβούν», ενώ καλεί τη κυβέρνηση να αναλάβει πλέον την «ιδιοκτησία» του προγράμματος.

«Η κατάσταση της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2015 χειροτέρευσε, καθώς η χώρα επανήλθε σε υφεσιακή τροχιά», κατά το ΓΠΒ. Οι λόγοι είναι:
1. Η εκλογική διαδικασία και η γενικότερη αβεβαιότητα.

2. Η μη συμφωνία με τους θεσμούς (τρόικα), που επηρέασε τις επενδυτικές αποφάσεις των επιχειρήσεων και τους καταναλωτές.

3. Ο συνδυασμός της φειδωλής παροχής ρευστότητας από τον ELA και της αυξημένης εκροής καταθέσεων, που οδήγησε σε κλείσιμο επιχειρήσεων, αύξηση της ανεργίας και απειλή του τουρισμού.

4. Η αποχώρηση της κυβέρνησης από τις διαπραγματεύσεις.

5. Η λήξη του προγράμματος προσαρμογής, στο τέλος Ιουνίου 2015.

6. Η διακοπή της αποπληρωμής δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)

7. Η προκήρυξη του δημοψηφίσματος.

8. Η παρατεταμένη διαπραγμάτευση, που αποδυνάμωσε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.

Μάλιστα, το ΓΠΒ προχωράει και σε μία οικονομική αποτίμηση των απωλειών της οικονομίας στο τελευταίο εξάμηνο. Ειδικότερα, εκτιμά ότι:

• χάθηκαν 4-10 δισ. από το ΑΕΠ του 2015, δεδομένης της νέας πρόβλεψης για ύφεση φέτος 2-4%.

• η μείωση του εβδομαδιαίου ΑΕΠ υπολογίζεται σε 2,8 δισ. με τα capital controls για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, αν η κατανάλωση αγγίξει το 80%, ή 1,75 δισ. αν η μείωση της κατανάλωσης είναι στο 50%

• οι εκροές καταθέσεων είναι 37 δισ. ευρώ στο διάστημα Νοεμβρίου 2014-Ιουνίου 2015

• φέτος μπορεί να καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, το Γραφείο απορρίπτει τον χαρακτηρισμό της δήλωσης της Συνόδου Κορυφής ως «πραξικόπημα». Είναι «παραπλανητικός και δεν διευκολύνει τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, καθώς εμποδίζει την ορθολογική συζήτηση για συγκεκριμένα μέτρα και μεταρρυθμίσεις», υποστηρίζει και προσθέτει πως «η δήλωση εκείνη έχει υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση ύστερα από προηγούμενη εξουσιοδότηση της Βουλής για διαπραγμάτευση με μεγάλη πλειοψηφία, και κυρώθηκε από τη Βουλή με νόμο!»

Πάντως, το ΓΠΒ προειδοποιεί ότι οι επόμενοι μήνες και ίσως τα επόμενα 2-3 χρόνια θα είναι δύσκολα για την πολιτική, την κοινωνία και την οικονομία, με το έργο της προσαρμογής και της ανάκαμψης να «επιβάλλει ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις, που φαίνεται ότι διαμορφώνονται σε μονιμότερη βάση στο πολιτικό επίπεδο».

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ματαιώνονται οι #παρελάσεις στη Θεσσαλία #παρελάσεις - https://t.co/EbO9Q9v8GU -

  • Εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Σερβίας στο Βελεστίνο #επέτειος28ηςΟκτωβρίου - https://t.co/0ZT3iOUwHp -

  • Εμβόλια: Πόσο αποτελεσματικός είναι ο συνδυασμός AstraZeneca με mRNA; #ΕμβόλιαMRNA - https://t.co/zMPcCfMI6X -

"Αλιεύοντας" την είδηση