Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Εκλογή ΠτΔ: Στις 22 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία
Εκλογή ΠτΔ: Στις 22 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία

Εκλογή ΠτΔ: Στις 22 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία

Επιταχύνθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις και αλλάζει άρδην ο προγραμματισμός του κοινοβουλευτικού έργου, μετά από τη χθεσινή ανακοίνωση της υποψηφιότητας της κυρίας Αικατερίνης για την Προεδρία της Δημοκρατίας από τον πρωθυπουργό.

Έτσι, όπως έγινε γνωστό σήμερα το πρωί, την προσεχή Τετάρτη 22 Ιανουαρίου σχεδιάζεται να διεξαχθεί η πρώτη, εξ εκείνων που προβλέπονται από το Σύνταγμα, . Το γεγονός αυτό όσον αφορά την κοινοβουλευτική ατζέντα σημαίνει, κατ' αρχήν, ότι αναβάλλεται κατά ένα 24ωρο η έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για την εκλογή βουλευτών, που είχε προσδιοριστεί για εκείνη την ημέρα.

Αυτή η μικρή χρονική αλλαγή, πιθανότατα να σημάνει και την επίσης μικρή χρονική μετάθεση της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, που αρχικώς προσδιοριζόταν να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση την άλλη Πέμπτη ή την Παρασκευή (εξαρτάται από το εάν η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο θα διαρκούσε μία ή δύο ημέρες).

Τι προβλέπεται

Δια, θα πρέπει η συνεδρίαση για την πρώτη για την κυρία να εγγραφεί πέντε ημέρες νωρίτερα. Ως γνωστόν, για την εκλογή της από την πρώτη φορά απαιτούνται 200 ψήφοι. Ως τώρα, μόνη σίγουρα μη θετική είναι εκείνη που προέρχεται από τους 15 βουλευτές του ΚΚΕ. Για την επίτευξη της προβλεπόμενης πλειοψηφίας των 200 βουλευτών, πέραν των 158 «γαλάζιων» αναγκαία θεωρείται και η θετική εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι στην παρούσα Βουλή ο έχει 86 βουλευτές, το ΚΙΝΑΛ 22, ενώ η Ελ.Λύση και το από 10 και εννέα αντίστοιχα. Στους διαδρόμους της Βουλής και εν αναμονή της δημοσιος της επίσημης θέσης των κομμάτων, εκφράζεται ευρέως η εκτίμηση πως παρά τις όποιες ενδεχόμενες «διαρροές», η προαναφερθείσα πλειοψηφία είναι πιθανόν να επιτευχθεί από την πρώτη ψηφοφορία.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα ακολουθήσει δεύτερη πάλι με αναγκαίες τις 200 ψήφους τουλάχιστον, μετά από πέντε ημέρες. Βάσει του νέου Συντάγματος, αν δεν καταστεί δυνατόν να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 200 ψήφοι και τότε, θα ακολουθήσει τρίτη ψηφοφορία για 180 ψήφους, ή και τέταρτη -αν χρειαστεί- με τον πήχυ να κατεβαίνει στους 151, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για πέμπτη ψηφοφορία αυτή τη φορά με σχετική πλειοψηφία.

Πηγή: kathimerini.gr
"Αλιεύοντας" την είδηση