Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Έκλεισε η συμφωνία Ερντογάν – Γκρίζων Λύκων
Έκλεισε η συμφωνία Ερντογάν – Γκρίζων Λύκων

Έκλεισε η συμφωνία Ερντογάν – Γκρίζων Λύκων

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έρχεται σε συμφωνία με το Κίνημα των Γκρίζων Λύκων για την δημιουργία του νέου πολιτεύματος της γειτονικής χώρας.

Ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων και Πρόεδρος του τος Εθνικιστικής Δράσης (ΚΕΔ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί ανακοινώνει την υποστήριξη του κόμματος του στην συνταγματική αναθεώρηση που προωθεί το κυβερνών Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

 Το ΚΕΔ ανακοινώνει την υποστήριξη του στα νέα σχέδια του ΑΚΡ με αντάλλαγμα την τήρηση «αποφασιστικής» γραμμής σε μια σειρά «εθνικών ζητημάτων». Η συγκεκριμένη προϋπόθεση της συνεργασίας επιφυλάσσει μεγάλο αντίκτυπο για πολλά ζητήματα που αφορούν το μέλλον της περιοχής και φυσικά το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.

Μετά το τελικό του ΚΕΔ, η του ΑΚΡ ετοιμάζεται να οδηγήσει την χώρα σε δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα, το αργότερο στα μέσα του 2017. Προτού συμβεί αυτό, το ΑΚΡ θα πρέπει να λάβει τυπικά την έγκριση του κοινοβουλίου. Σύμφωνα με το τουρκικό σύνταγμα, η χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία για να προχωρήσει στο πολυπόθητο δημοψήφισμα. Με την υποστήριξη του ΚΕΔ αυτό το εμπόδιο έχει πλέον υπερνικηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την υποστήριξη του ΚΕΔ και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, εντός του ΑΚΡ συνεχίζεται η συζήτηση για το νέο πολίτευμα της χώρας, με πολλά στελέχη της κυβερνητικής παράταξης να εκφράζουν προβληματισμό ως προς τις νέες κινήσεις της κυβέρνησης.

Η πρόταση του ΑΚΡ για την συνταγματική αναθεώρηση προβλέπει την δημιουργία ενός προεδρικού συστήματος στην Τουρκία, στο οποίο ο Πρόεδρος θα έχει ενισχυμένες αρμοδιότητες και εξουσίες.

Το κρυφό deal Ερντογάν-Γκρίζων Λύκων

Στο περιθώριο της νέας εξέλιξης το σημείο που φέρει ιδιαίτερη σημασία είναι το παρασκηνιακό deal του Τούρκου Προέδρου με το Κίνημα των Γκρίζων Λύκων.

Οι τελευταίες πληροφορίες της «Κ» από την Άγκυρα δείχνουν ότι το τουρκικό Προεδρικό με απώτερο στόχο την εξασφάλιση της συγκατάθεσης του ΚΕΔ έδωσε στους Γκρίζους Λύκους αξιοσημείωτες υπο σε πληθώρα ζητημάτων.

Ας σημειωθεί ότι πηγή από το ΚΕΔ μιλώντας στην εφ μας συσχετίζει την σιωπηλή στάση της ς του κινήματος στο Κυπριακό και στο Κουρδικό Ζήτημα με την συμφωνία Ερντογάν-Μπαχτσελί.

Την ίδια ώρα, εντός του ΚΕΔ υψώνονται φωνές που τονίζουν ότι το τουρκικό εθνικιστικό κίνημα δεν είναι σε θέση να εμπιστευτεί ένα πολιτικό ηγέτη, ο οποίος στο παρελθόν έχει αθετήσει υπο του και έχει καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με τους «τρομοκράτες», δηλαδή τους εκπροσώπους του κουρδικού κινήματος.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση