Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Ε.Ε. προς Ερντογάν: Να αλλάξει άμεσα η απόφαση για την Αγία Σοφία
Ε.Ε. προς Ερντογάν: Να αλλάξει άμεσα η απόφαση για την Αγία Σοφία

Ε.Ε. προς Ερντογάν: Να αλλάξει άμεσα η απόφαση για την Αγία Σοφία

Άμεση επανεξέταση και αλλαγή της απόφασης για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ζητεί η Κομισιόν, μέσω δήλωσης του Υπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά το πέρας του Συμβουλίου των της Ενωσης.

«Η απόφαση αναπόφευκτα καλλιεργεί δυσπιστία, προκαλεί νέες διχόνοιες (…) και υπονομεύει τις προσπάθειές μας για δι. Καλούμε τις τουρκικές αρχές άμεσα να επανεξετάσουν και να αλλάξουν την απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπορέλ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη .

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, το Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον ίδιο να εξετάσει τρόπους για αποκλιμάκωση της κατάστασης με την Τουρκία.

Επιπροσθέτως, το Συμβούλιο ανέθεσε στον Ζοζέπ Μπορέλ την προετοιμασία «πιθανών μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», όπως ανέφερε ο κ. Μπορέλ.

Επικοινωνία – Ερντογάν για την Αγία Σοφία

To ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, έθεσε, μεταξύ άλλων, ο Βλαντιμίρ , στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος έθεσε στον Τούρκο ομόλογό του, τη μεγάλη αρνητική απήχηση που είχε στη ρωσική κοινή η κίνηση της Αγκυρας.

Όπως τονίζεται επίσης, ο Ερντογάν «έδωσε σχετικές εξηγήσεις και διαβεβαίωσε πως η πρόσβαση στο μοναδικό αυτό μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού θα είναι εγγυημένη για οποιονδήποτε θελήσει να το επισκεφθεί, συμπεριλαμβανομένων και τον ξένων πολιτών», προσθέτοντας πως «η των χριστιανικών μνημείων θα είναι διασφαλισμένη».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Βερσίνιν, είχε τονίσει πως η απόφαση της Τουρκίας να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί προκάλεσε δημόσια κατακραυγή στη Ρωσία και πέραν αυτής, αλλά είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας στην οποία κανένας δεν θα πρέπει να παρέμβει. Ο ίδιος υπογράμμισε πάντως τη σημασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς του μνημείου.

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης για την κατάσταση στο Ιντλίμπ, εξαίροντας την τους που λαμβάνει χώρα μέσω των υπουργείων Αμύνης των δύο χωρών, η οποία επιτρέπει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στο Ιντλίμπ. Παράλληλα Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν τις πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες ώστε να τερματισθούν το ταχύτερο δυνατόν οι εχθροπραξίες στην και να υπάρξει επιστροφή στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων στην χώρα αυτή.

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, συζήτησαν μεταξύ άλλων θέματα διμερούς ς που αφορούν τον τουρισμό και την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ συμφωνήσαν να συνεχίσουν περαιτέρω τις επαφές τους και σε επίπεδο κορυφής.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση