Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Δραματική έκκληση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη
Δραματική έκκληση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Δραματική έκκληση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Με την απόσταση των 97 χρόνων της ηλικίας του, όπως λέει, ο πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απηύθυνε, παράλληλα με την αποκάλυψη της επιστολής του Πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα προς δανειστές, δραματική έκκληση προς τον ελληνικό λαό να διασφαλίσει την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Μητσοτάκης καλεί τον Πρωθυπουργό «άμεσα, σήμερα να προχωρήσει σε συμφωνία με την Ευρώπη, αν δεν το κάνει ο ίδιος ο λαός πρέπει να στείλει στο δημοψήφισμα της Κυριακής ένα καθαρό μήνυμα ότι θέλει μια συμφωνία.

«Μόνη σωτηρία σήμερα είναι την Κυριακή να ψηφιστεί μαζικά το ναι στην Ευρώπη και στο ευρώ» σημειώνει ο πρώην Πρωθυπουργός.

Απευθύνει δε κάλεσμα προς όλους. «Καλώ όλους τους Ευρωπαίους δημοκράτες Έλληνες να πυκνώσουν τις τάξεις μας. Όχι μόνο όσους ανήκουν ή ψήφισαν τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Καλώ και τους παλιούς νεοδημοκράτες αγωνιστές, όπου κι αν βρίσκονται, εξοργισμένοι από όσα συνέβησαν, στους ΑΝΕΛ, στο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και στην Χρυσή Αυγή, να πυκνώσουν τις τάξεις μας. Δεν πάψατε να είστε αυτοί ήσασταν. Πατριώτες που νοιάζεστε για την τύχη της Ελλάδας.

Σας τα λέω αυτά από την απόσταση των 97 χρόνων. Στη μακρά και γεμάτη ζωή την οποία αξιώθηκα, έζησα ανείπωτες τραγωδίες του Ελληνισμού και μεγάλα άλματα προς τα εμπρός. Στη μάχη αυτή θα κριθεί κυριολεκτικά η τύχη της Ελλάδος και το μέλλον των παιδιών μας. Νυν υπέρ πάντων αγών.”

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του πρωήν Πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη στο ΑΠΕ έχει ως εξής:

“Ο Αλέξης Τσίπρας, πιεζόμενος από τους δανειστές από τη μία πλευρά και το κόμμα από την άλλη, δίστασε να κλείσει συμφωνία, λιποψύχησε και τελικά έριξε τις δικές της ευθύνες στο λαό. Το δημοψήφισμα της Κυριακής, το οποίο η κυβέρνηση εξήγγειλε σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, είναι νομικά άκυρο. Αφορά ένα ασαφές ερώτημα που δεν ήταν ούτως ή άλλως η τελική πρόταση και σήμερα δεν υπάρχει καν στο τραπέζι. Αποδείχθηκε ότι ο ελληνικός λαός καλείται να ψηφίσει για ένα απλό έγγραφο εργασίας, ένα nonpaper.

Αποδείχθηκε ότι η διαπραγμάτευση συνεχιζόταν ακόμα, όταν ο Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε το δημοψήφισμα, χωρίς να ενημερώσει ούτε τους εταίρους, ούτε καν τη δική του διαπραγματευτική ομάδα. Συνεπώς ο ελληνικός λαός δεν καλείται να κρίνει κάποια τελική συμφωνία με την Ευρώπη. Καλείται στην ουσία να αποφασίσει για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και στο ευρώ. Έτσι ερμηνεύει την ψήφο του η Ευρώπη, χωρίς τη βοήθεια της οποίας η χώρα θα καταστραφεί ολοκληρωτικά οικονομικά μέσα σε μερικές εβδομάδες. Έτσι πρέπει να την ερμηνεύσει και ο ίδιος ο ελληνικός λαός.

Όσοι, στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη στήριξαν ελπίδες στον Αλέξη Τσίπρα απογοητεύτηκαν οικτρά. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπόρεσε να ελέγξει ούτε το κόμμα του, ούτε την κυβέρνησή του. Ήρθε στην εξουσία υποσχόμενος πράγματα ανέφικτα και άρχισε μια ατέρμονη διαπραγμάτευση, η οποία στοίχισε ακριβά στον τόπο, χωρίς να καταλήξει σε τελικό αποτέλεσμα. Το επιχείρημά του ότι είναι δεσμευμένος έναντι του λαού, στον οποίο είχε δώσει ψεύτικες και ανέφικτες υποσχέσεις, είναι αδύνατο. Οι δεσμεύσεις του αφορούν τον ίδιο. Δεν δέσμευαν όμως τους άλλους δεκαοκτώ λαούς και τα 18 κοινοβούλια, από τα οποία ζήτησε δανεικά για να τις εκπληρώσει. Όταν η διαδρομή έφτασε στο τέρμα, παρά το γεγονός ότι είχε πετύχει και κάποια θετικά βήματα (κι ήταν σαφές ότι θα μπορούσε να πετύχει και περισσότερα), δείλιασε και έσπρωξε την Ελλάδα στην περιπέτεια της χρεοκοπίας.

Η χώρα μας μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου κυβερνάται από μια καθόλα νόμιμη κυβέρνηση, η οποία όμως εκπροσωπεί λίγο πάνω από το 1/3 του ελληνικού λαού. Είναι απαράδεκτο μια κυβέρνηση με αυτή τη νομιμοποίηση, να οδηγεί τη χώρα στα βράχια. Γιατί αν επικρατήσει το όχι, είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει το δρόμο που προδιαγράφει το κλείσιμο των τραπεζών και η τεράστια οικονομική και κοινωνική ανωμαλία που ξεκίνησε χθες. Η χώρα θα φύγει υποχρεωτικά, από μόνη της, από το ευρώ και κατ’ επέκταση από την Ευρώπη. Είναι πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι το θέτουν τόσο καθαρά.

Αν τώρα επικρατήσει το ναι, η υποχρέωση του κ. Τσίπρα είναι να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για να υπάρξει μια συμφωνία και η χώρα να αρχίσει να επιστρέφει στοιχειωδώς στην ομαλότητα. Αν αρνηθεί να το κάνει τότε αναγκαστικά ο λαός θα δώσει και πάλι τη λύση. Στην περίπτωση αυτή όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις πρέπει να δώσουν μαζί τον αγώνα. Οφείλουμε να το πετύχουμε αυτό οι φιλοευρωπαϊστές όποια πολιτική προέλευση κι αν έχουμε. Κι εμείς οι κεντροδεξιοί και οι κεντροαριστεροί και οι ανένταχτες δυνάμεις και οι συντηρητικοί πολίτες.

Τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο τις τελευταίες δεκαετίες έχουν μεγάλη ευθύνη για όλα όσα έχουν συμβεί. Τόσο για τις κρατικές σπατάλες και το δημοσιονομικό εκτροχιασμό, που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία, όσο και για το γεγονός ότι όταν ήρθε η κρίση δεν επιδίωξαν την εθνική συναίνεση και συνέχισαν επί πολύ τις κομματικές αντιπαραθέσεις, με αποτέλεσμα η Ελλάδα αντί να βγει από τα μνημόνια, όπως η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, να μπαίνει όλο και πιο βαθιά στην κρίση.

Μετά την δραματική χθεσινή ημέρα, κατά την οποία μπήκαμε και τυπικά σε φάση άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδος, είναι απόλυτη ανάγκη ο κ. Τσίπρας, άμεσα, σήμερα να προχωρήσει σε συμφωνία με την Ευρώπη. Αν δεν το κάνει ο ίδιος ο λαός πρέπει να στείλει στο δημοψήφισμα της Κυριακής ένα καθαρό μήνυμα ότι θέλει μια συμφωνία.

Μόνη σωτηρία σήμερα είναι την Κυριακή να ψηφιστεί μαζικά το ναι στην Ευρώπη και στο ευρώ. Γι αυτό και καλώ όλους τους Ευρωπαίους δημοκράτες Έλληνες να πυκνώσουν τις τάξεις μας. Όχι μόνο όσους ανήκουν ή ψήφισαν τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Καλώ και τους παλιούς νεοδημοκράτες αγωνιστές, όπου κι αν βρίσκονται, εξοργισμένοι από όσα συνέβησαν, στους ΑΝΕΛ, στο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και στην Χρυσή Αυγή, να πυκνώσουν τις τάξεις μας. Δεν πάψατε να είστε αυτοί ήσασταν. Πατριώτες που νοιάζεστε για την τύχη της Ελλάδας.
Σας τα λέω αυτά από την απόσταση των 97 χρόνων. Στη μακρά και γεμάτη ζωή την οποία αξιώθηκα, έζησα ανείπωτες τραγωδίες του Ελληνισμού και μεγάλα άλματα προς τα εμπρός. Στη μάχη αυτή θα κριθεί κυριολεκτικά η τύχη της Ελλάδος και το μέλλον των παιδιών μας. Νυν υπέρ πάντων αγών.”

 

 

πηγή:kathimerini.gr

 

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνεργασία με επαγγελματίες αδειούχους πιστοποιημένους ψυκτικούς - https://t.co/GL74PT5ehT -

  • Διεξαγωγή Πανελλαδικών Εξετάσεων Γενικών Λυκείων στη Μαγνησία #πανελλαδικέςεξετάσεις - https://t.co/uQbSVNTRUd -

  • Εθελοντική αιμοδοσία στην Κάτω Γατζέα #ΕθελοντικήΑιμοδοσία #ΚάτωΓατζέα - https://t.co/99dUuzrwsv -

"Αλιεύοντας" την είδηση