Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Διπλό μήνυμα από Τσίπρα
Διπλό μήνυμα από Τσίπρα

Διπλό μήνυμα από Τσίπρα

Η επίμονη έντση στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων φαιρεί από την κυβέρνηση σε σημαντικό βαθμό την πρωτοβουλία των κινήσεων και την πρωτοκαθεδρία στη διαμόρφωση της επικοινωνιακής ατζέντας.

Οι χθεσινές εξελίξεις, με την ολική επαναφορά από την πλευρά της Αγκυρας του συνόλου των διεκδικήσεων και αμφισβητήσεων στο Αιγαίο, δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστο το περιεχόμενο της προγραμματισμένης για σήμερα ς του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Καστελλόριζο.

«Είναι , πλέον, να φύγει από το Καστελλόριζο η “ρετσινιά” του μνημονιακού νησιού», ανέφεραν, σε σχέση με την απόφαση του κ. Τσίπρα να επισκεφθεί το ακριτικό νησί, στενοί συνεργάτες του. Αυτό πριν μεσολαβήσουν τα χθεσινά γεγονότα. Η ιδέα του πρωθυπουργικού επιτελείου ήταν ο κ. Τσίπρας, ο οποίος θα βρεθεί στη Ρόδο σήμερα για το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Νοτίου Αιγαίου που πραγματοποιείται εκεί, να μεταβεί στο Καστελλόριζο για να στείλει το της οριστικής εξόδου από τα μνημόνια. Να κλείσει, δηλαδή, σημειολογικά τον «μνημονιακό κύκλο» της χώρας από το ίδιο μέρος όπου αυτός άνοιξε το 2010 με τη δήλωση του τότε πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου. Παραμένει στον σχεδιασμό μια τέτοια παρέμβαση, ένα ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία εξόδου από τα μνημόνια, ωστόσο η επικαιρότητα μάλλον αναβαθμίζει τη σημασία της πρωθυπουργικής παρουσίας σε ακριτικό νησί σε μια περίοδο έξαρσης της τουρκικής προκλητικότητας και τα συνακόλουθα μηνύματα που ο κ. Τσίπρας θα θελήσει να στείλει στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Επισήμως, πάντως, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Καστελλόριζο για να εγκαινιάσει μονάδα αφαλάτωσης.

Στις προοπτικές της οικονομίας και στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρόκειται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός και από τη Ρόδο. Στο μέτωπο της οικονομίας και της πορείας του ελληνικού προγράμματος, οι επόμενες ημέρες αναμένονται καθοριστικές. Η Αθήνα δεν δείχνει να προβληματίζεται ιδιαίτερα από το αυστηρό ύφος που υιοθέτησε ο νέος Γερμανός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, στη συνάντηση που είχε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Βερολίνο την περασμένη Παρασκευή. Η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι κανείς από την πλευρά των εταίρων και δανειστών δεν επιθυμεί να ανατραπεί η πορεία ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει συγκρουσιακή διάθεση στην άλλη πλευρά. Εκτιμούν, επίσης, πως ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται σκληρός στη συζήτηση για την επομένη του ελληνικού προγράμματος και για το χρέος διότι έχει ως μέτρο σύγκρισης στο εσωτερικό της χώρας του τον προκάτοχό του, Βόλφγκανγκ .

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, , δήλωσε χθες σχετικά με την αντίδραση των θεσμών στο προσχέδιο του κειμένου που εστάλη, αναφορικά με τη στρατηγική ανάπτυξης της χώρας, ότι στις 27 Απριλίου, στη συνεδρίαση του , αναμένεται να ολοκληρωθεί η σχετική συζήτηση, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν στρατηγικές διαφορές».

Η θέση του ΔΝΤ

Βεβαίως, στην κυβέρνηση αναμένουν και τα μηνύματα που θα δοθούν από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 20-22 Απριλίου στην Ουάσιγκτον. Εκεί αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει η θέση του Ταμείου έναντι του ελληνικού προγράμματος, ενώ ελπίζουν, επίσης, να προκύψει μια αρκετά πιο σαφής εικόνα σχετικά με τις προοπτικές που διαμορφώνονται στη συζήτηση για την απο του ελληνικού χρέους.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση