Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Διπλή κίνηση Αρείου Πάγου για το plan b
Διπλή κίνηση Αρείου Πάγου για το plan b

Διπλή κίνηση Αρείου Πάγου για το plan b

Διπλή κίνηση πό τις εισαγγελικές Αρχές στο ανώτατο επίπεδο εκδηλώθηκε χθες έπειτα από μπαράζ αναφορών και αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων, με επίκεντρο το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Καθημερινής» για το λεγόμενο plan b, δρομολογώντας πολιτικές και δικαστικές εξελίξεις.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη απέστειλε στη Βουλή, σε εφαρμογή του νόμου , δύο αναφορές που είχαν υποβληθεί τις προηγούμενες ημέρες κατά του πρώην υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη σχετικά με χειρισμούς του για τη σχεδίου μετάβασης σε άλλο, πλην του ευρώ, νόμισμα.

Παράλληλα, η εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου έδωσε εντολή για τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας σχετικά με τον εντοπισμό τυχόν ποινικών ευθυνών σε πρόσωπα που μετείχαν στο λεγόμενο plan b, αλλά δε διαθέτουν πολιτική ιδιότητα, δεν είναι, δηλαδή, πρώην ή νυν υπουργοί, και ως εκ τούτου μπορεί να επιληφθεί για αυτούς η ποινική .

Η διπλή κίνηση των εισαγγελικών Αρχών ήρθε ως απόρροια αναφορών, αλλά και του αποκαλυπτικού δημοσιεύματος της Καθημερινής, που επιβεβαιώθηκε και από το ηχητικό ντοκουμέντο με τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη για το (plan b), τα οποία στάθηκαν και η αφορμή για τη δρομολόγηση των διαδικασιών από την πλευρά της εισαγγελίας.

Σε ό,τι αφορά την αποστολή στη Βουλή, όπως αναφέρεται στο έγγραφο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, πρόκειται για τις αναφορές που είχαν κατατεθεί από τον δήμαρχο Στυλίδας Απόστολο Γκλέτσο και επικεφαλής του κόμματος «Τελεία», καθώς και από τον δικηγόρο Παναγιώτη Γιαννόπουλο, που ζήτησαν την κίνηση διαδικασιών ποινικής έρευνας για τον πρώην υπουργό Οικονομικών.

Η διαβίβαση στη Βουλή των εν λόγω αναφορών έγινε καθώς οι εισαγγελικές Αρχές έκριναν ότι δεν μπορούν να επιληφθούν για πράξεις ή παραλείψεις πολιτικών προσώπων, λόγω των προβλέψεων του νόμου , που απαγορεύει στις δικαστικές Αρχές κάθε έρευνα για πολιτικούς ή κυβερνητικά στελέχη.

Μετά τη διαβίβαση, η Βουλή, ως μόνη αρμόδια για το θέμα, αναμένεται να κρίνει αν θα προχωρήσει κάποια έρευνα για την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών και με ποιον τρόπο (εξεταστική επιτροπή ή ό,τι άλλο).

Και ενώ οι πρώτες αναφορές έπαιρναν τον δρόμο για τη Βουλή, νέες αναφορές κατατέθηκαν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου από δικηγόρους, επικεντρωμένες αυτήν τη φορά στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής για το λεγόμενο plan b.

H πρώτη από αυτές, που υπογράφεται από δικηγόρους και αναφέρεται σε τυχόν ευθύνες μη πολιτικών προσώπων που ενεπλάκησαν στο επίμαχο , οδήγησε την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να δώσει εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προς τον προϊστάμενο της εισαγγελίας πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο.

Στην που υπογράφουν οι δικηγόροι Δημ. Βερβεσός, Αντ. Βγόντζας, Θωμάς Καμενόπουλος, Μιχάλης Καλαντζόπουλος και Κυριακή Σταμαδιάνου, περιγράφονται αδικήματα όπως η παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, , παραβάσεις της νομοθεσίας για το νόμισμα, καθώς και άλλα, όπως η σύσταση συμμορίας και εγκληματικής οργάνωσης.

Η δεύτερη ήρθε –και πάλι– από τον δικηγόρο Παναγιώτη Γιαννόπουλο, που στρέφεται κατά Βαρουφάκη, και αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να διαβιβαστεί στη Βουλή.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση