Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Διαρκής πόλεμος νεύρων από Τουρκία
Διαρκής πόλεμος νεύρων από Τουρκία

Διαρκής πόλεμος νεύρων από Τουρκία

Με μεθόδους που θυμίζουν σόου, αρκετή προπαγάνδα και τακτικισμούς επιχειρεί τα τελευταία 24ωρα η Αγκυρα να πλαισιώσει την ευρισκόμενη σε εξέλιξη δραστηριότητα του ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέις» σε περιοχή νότια του Καστελλόριζου.

Ο εξαναγκασμός του αεροσκάφους που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια μέσω Βαγδάτης να κάνει κύκλους επί 20 λεπτά στα σύνορα Ιράκ – ς, με πρόσχημα τεχνική καθυστέρηση, μάλλον συνδέεται και με τις πρότερες ανακοινώσεις περί συνάντησης του Ελληνα αξιωματούχου στο Ερμπίλ με στελέχη της τοπικής κουρδικής κυβέρνησης. Τελικά, λόγω της βλάβης που παρουσίασε το κυβερνητικό αεροσκάφος, η πτήση Βαγδάτη – Ερμπίλ δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, ως εκ τούτου ο κ. Δένδιας απλώς επέστρεψε στην Αθήνα.

Την ίδια στιγμή, το πλωτό γεωτρύπανο «Κανουνί» (από τον σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, ο οποίος στην είναι γνωστός ως «ο Νομοθέτης»), πραγματοποίησε από τη νύχτα της Τετάρτης μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης μια εξαιρετικά αργόσυρτη από τα ανατολικά προς τα βορειοδυτικά, περνώντας νότια του Καστελλόριζου και της Ρόδου, προτού συνεχίσει σήμερα προς το Αιγαίο, με τελικό προορισμό το Χαϊντάρπασα στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στη Μαύρη Θάλασσα, όπου τις επόμενες ημέρες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να κάνει ακόμα μια… φαντασμαγορική εμφάνιση για την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Προϊόν ανάλογης προπαγάνδας ήταν και ένα σύντομο βίντεο λίγων δευτερολέπτων από το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με σκοπό να υποδηλώσει ότι τα υποβρύχια τύπου 214 του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) μπορούν να εντοπιστούν ανά πάσα στιγμή από τα UAV της τουρκικής αεροπορίας. Εκείνο που παρέλειψε, βέβαια, το προπαγανδιστικό βίντεο ήταν να σημειώσει ότι τα συγκεκριμένα πλάνα ελήφθησαν στις 12 Οκτωβρίου, ενώ ο Στόλος δεν είχε ακόμη αναπτυχθεί. Δεδομένων των έως τώρα κινήσεων από την Αγκυρα, αναμένεται με ενδιαφέρον ποια μπορεί να είναι η αντίδρασή της στη σημερινή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Αρμενία, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, ενώ θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας με την οποία, όπως είναι γνωστό, η Αγκυρα έχει κλειστά σύνορα.

Στην περίπτωση του περιστατικού με το κυβερνητικό αεροσκάφος, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Βασίλης Κοΐνης ανέφερε πως «παρά το γεγονός ότι έγιναν από ελληνικής πλευράς όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να διέλθει του εναέριου χώρου της Τουρκίας, για ακόμη μια φορά οι τουρκικές Αρχές προέβησαν σε μια προκλητική ενέργεια, απολύτως περιττή. Μια ενέργεια που δεν εκθέτει παρά μόνον την ίδια την Τουρκία. Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές ενέργειες, ζητώντας από τις τουρκικές Αρχές ανάλογα απαράδεκτα περιστατικά να μην επαναληφθούν». Κατά τα λοιπά, χθες, το «Ορούτς Ρέις» συνέχιζε την του εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ συνοδευόταν από πέντε τουρκικά πολεμικά, υπό την παρακολούθηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. ​​​

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις εκτελούν το έργο για το οποίο υπάρχουν. Δηλαδή, παράγουν ασφάλεια για το ελληνικό », δήλωσε από τη Λάρισα όπου βρέθηκε χθες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος επισκέφθηκε το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας. Σε δηλώσεις του με τον περιφερειάρχη Β. Αγοραστό, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι «οφείλουν να είναι ήσυχοι οι Ελληνες. Υπάρχει αποφασιστικότητα, υπάρχει ψυχραιμία, υπάρχει διπλωματία. Υπάρχουν όλα εκείνα που έχουν πει κατά κόρον και η κυβέρνηση και ο Εθνικής Αμυνας, και όλα θα πάνε καλά».

Εξετάζονται τα επόμενα βήματα απέναντι στην Άγκυρα

Το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας μετά τις τελευταίες εξελίξεις θα βρεθεί σήμερα, Παρασκευή, στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στο πρόγραμμα του τρέχοντος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Σε δήλωσή του την Πέμπτη, ο πρωθ Μητσοτάκης, ανέφερε ότι «η Τουρκία παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ε.Ε. πρέπει να δείξει την ίδια συνέπεια στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει, ώστε η συμπεριφορά της Τουρκίας να έχει τις ανάλογες συνέπειες».

Επιπλέον, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Γάλλος Πρόεδρος  σημείωσε ότι οι ηγέτες των 27 κρατών – μελών θα επανέλθουν την Παρασκευή στο ζήτημα της Τουρκίας και των ενεργειών της στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη Σύνοδο θα αντανακλούν τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Άγκυρα, υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων.

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Άγκυρας ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας σε κοινές δηλώσεις με τον Γάλλο ομόλογό του. «Είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες οι οποίες είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Συνεπής στις προκλήσεις

Η Τουρκία πάντως συνεχίζει απτόητη την τακτική των προκλήσεων, με τελευταίο επεισόδιο το περιστατικό εις βάρος της επίσημης αποστολής του ελληνικού ΥΠΕΞ, που επέστρεφε από το Ιράκ στην Αθήνα.

Ειδικότερα, οι τουρκικές αρχές κράτησαν επί 20 λεπτά στον αέρα το αεροσκάφος που είχε μόλις απογειωθεί μεταφέροντας τον Νίκο Δένδια στην Αθήνα.

Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης πάνω από τα σύνορα Τουρκίας – Ιράκ, καθώς η Άγκυρα αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια υπερπτήσης στο ελληνικό αεροσκάφος.

Στην απόπειρα της Άγκυρας να επιρρίψει εκ νέου την ευθύνη στην Ελλάδα, το ΥΠΕΞ δια του αναπληρωτή εκπροσώπου του Βασίλης Κοΐνη χαρακτήρισε το επεισόδιο ως προκλητική και εντελώς περιττή ενέργεια που εκθέτει την Τουρκία, διαβεβαιώνοντας επίσης ότι όλες οι απαραίτητες ενέργειες από ελληνικής πλευράς είχαν κανονικά ακολουθηθεί.

Επιπλέον καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν για το επεισοδιακό συμβάν ότι όχι μόνο υπήρχε σχέδιο πτήσης αλλά, επιπλέον, «η ελληνική αποστολή περίμενε για αρκετή ώρα στη Βαγδάτη προκειμένου να εγκριθεί το σχέδιο πτήσης από τους Τούρκους».

Η ίδια πηγή χαρακτήριζε μάλιστα «ανοησία» τον ισχυρισμό της τουρκικής πλευράς ότι το κυβερνητικό αεροσκάφος δεν είχε υποβάλει σχέδιο πτήσης.

Για την ακρίβεια, όταν αποφασίστηκε ότι ο κ. Δένδιας δεν θα μεταβεί στο Ερμπίλ, λόγω βλάβης στο αεροσκάφος, η ελληνική αποστολή περίμενε για αρκετή ώρα στη Βαγδάτη, προκειμένου να εγκριθεί το σχέδιο πτήσης από τους Τούρκους.

Όσον αφορά το γιατί δεν επέλεξε άλλη διαδρομή για την επιστροφή του το αεροσκάφος, η ίδια πηγή τόνιζε ότι πρώτον δεν ενδείκνυται διέλευση πάνω από τη Συρία, αλλά κυρίως δεν ήθελε η ελληνική πλευρά να υποχωρήσει και να αλλάξει σχέδιο μετά από την πίεση των Τούρκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έκανε σχεδιασμό να προσγειωθεί ξανά στο Ιράκ, αν τελικά έβλεπε ότι δεν επαρκούσαν τα καύσιμα μέχρι να προχωρήσει η έγκριση της υπερπτήσης.

Η Τουρκία μάλιστα αρχικά έδωσε άδεια στο ελληνικό αεροσκάφος να πάει σε επόμενο σημείο κοντά στην Άγκυρα και από εκεί χρειάστηκε να δοθεί νέα έγκριση.

Αν και εκεί καθυστερούσε, υπήρχε ο σχεδιασμός να προσγειωθεί το αεροσκάφος στη Λήμνο για ανεφοδιασμό.

"Αλιεύοντας" την είδηση