Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Δεν θα καταθέσει πρόταση μομφής η Νέα Δημοκρατία
Δεν θα καταθέσει πρόταση μομφής η Νέα Δημοκρατία

Δεν θα καταθέσει πρόταση μομφής η Νέα Δημοκρατία

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

Η ΝΔ δεν θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στην για τη συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε τη συγκεκριμένη εισήγηση συνεργατών του, από την οποία προέκυψαν και τα τελευταία δημοσιεύματα που θεωρούσαν μάλιστα ως «κλειδωμένη» μια τέτοια επιλογή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ έκρινε πως το αποτέλεσμα μιας τέτοιας ψηφοφορίας θα ήταν ούτως ή άλλως προεξοφλημένο, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε ο Αλέξης  Τσίπρας την προηγούμενη εβδομάδα με τη στήριξη τεσσάρων δανεικών βουλευτών του Πάνου Καμμένου. Ως εκ τούτου, εκτίμησε ότι μια τέτοια κίνηση απλώς θα προσέφερε στον κ. Τσίπρα την επικοινωνιακή δυνατότητα να αποκρύψει ότι επί της ουσίας ηγείται μιας «ς κουρελού», όπως λέει η Πειραιώς, που στηρίζεται οριακά σε δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης, καθώς, ως γνωστόν, για να πέσει η κυβέρνηση, απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι στην πρόταση δυσπιστίας, κάτι που δεν είναι εφικτό, καθώς την προηγούμενη φορά το ΚΚΕ είχε απόσχει.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης έκρινε πως μια τέτοια επιλογή θα έδινε ένα πρώτης τάξεως άλλοθι στον κ. Καμμένο να «ξεπλύνει» τη στήριξη που έχει παράσχει ως τ στον κ. Τσίπρα,εμφανιζόμενος ξαφνικά τάχα να μάχεται μια συμφωνία την οποία εκείνος επέτρεψε να έρθει για κύρωση. Παράλληλα δε, θα προσέφερε και στον Σταύρο Θεοδωράκη το άλλοθι μιας ανέξοδης καταψήφισης της κυβέρνησης, τη στιγμή που διαφαίνεται ότι μάλλον εξαιτίας του θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Κατόπιν τούτου η ΝΔ θα ρίξει το επόμενο διήμερο όλο το βάρος της στην ανάδειξη των επιχειρημάτων εναντίον της επιζήμιας συμφωνίας των Πρεσπών και θα καλέσει όλους τους βουλευτές να συνειδητοποιήσουν τις ιστορικές τους ευθύνες. Κυρίως δε αυτούς που εμφανίζονται ξαφνικά πρόθυμοι να την κυρώσουν (Κουντουρά, Παπακώστα, Κόκκαλη, Παπαχριστόπουλο κα), ενώ δεν έχουν ανάλογη εντολή από τους ψηφοφόρους τους και είχαν στο παρελθόν ταχθεί κατά μιας τέτοιας συμφωνίας.

Εξάλλου, οι εξελίξεις είναι τόσο απρόβλεπτες που το χαρτί της πρότασης δυσπιστίας μπορεί να αξιοποιηθεί από τη ΝΔ και μάλιστα σύντομα.

Σκέφτεται να παρέμβει ο Κ. για τη συμφωνία των Πρεσπών

Σε δημόσια παρέμβαση επί της συμφωνίας των Πρεσπών προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας .

Εφόσον υλοποιηθεί, η παρέμβαση Καραμανλή αναμένεται με διπλό ενδιαφέρον:

Αφενός επειδή θα είναι η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού επί ενός μείζονος σημασίας εθνικού θέματος, κίνηση σε κάθε περίπτωση χρήσιμη για τον δημόσιο διάλογο.

Αφετέρου επειδή θα απαντά εμμέσως στις αιτιάσεις του ότι η Νέα έχει παρασυρθεί από την -καταγγελλόμενη ως εθνικιστική- πτέρυγά της και έχει απομακρυνθεί από το πνεύμα της γραμμής του Βουκουρεστίου, εκφραστής της οποίας θεωρείται άλλωστε ο κ. Καραμανλής.

Μέχρι στιγμής, και παρότι αρκετές φορές έχει προεξοφληθεί δημόσια παρέμβασή του, ο κ. Καραμανλής έχει επιλέξει να μην τοποθετηθεί ευθέως για το αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η μοναδική μέχρι στιγμής δημοσιοποιημένη αναφορά του ήταν ένα σχόλιό του με το οποίο κάλυπτε πολιτικώς το περιεχόμενο της σχετική ομιλίας της Ντόρα Μπακογιάννη το καλοκαίρι του 2018 (15 Ιουνίου) κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης.

Στη συγκεκριμένη ομιλία, η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για μία κακή συμφωνία που είναι προϊόν παραχωρήσεων της ελληνικής πλευράς.

Ειδικά για το ζήτημα της ιθαγένειας η κυρία Μπακογιάννη είχε αναφέρει ότι η πάγια ελληνική θέση ήταν ότι αυτή έπρεπε να περιγραφεί ως «πολίτες της τάδε χς», ενώ για το ζήτημα της γλώσσας, ο χαρακτηρισμός της θα έπρεπε να συνδέεται με τη νέα ονομασία του κράτους.

Μία ημέρα μετά (16 Ιουνίου) κύκλοι του κ. Καραμανλή σημείωναν ότι «η ομιλία της κυρίας Μπακογιάννη αποτυπώνει με το πλαίσιο της πολιτικής της τότε κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων, με κατάληξη το , όπως και τις ουσιώδεις διαφορές της από την πολιτική και την τακτική της σημερινής κυβέρνησης».

Εφόσον η παρέμβαση Καραμανλή υλοποιηθεί, πληροφορίες λένε ότι θα είναι γραπτή και αναμένεται έως την Παρασκευή.

Μέχρι τότε ο πρώην πρωθυπουργός είναι πιστός στη γραμμή της σιωπής.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση