Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Άτυπη ανταρσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία για το άσυλο
Άτυπη ανταρσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία για το άσυλο

Άτυπη ανταρσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία για το άσυλο

Υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές μόνο της δικομματικής πλειοψηφίας σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή το λεγόμενο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο. Πλην της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» που ψήφισε «παρών», όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.

Στο περιθώριο της διαδικασίας και στο παρασκήνιο του Κοινοβουλίου, ενδιαφέρον κατεγράφη εξ αφορμής της εσωκομματικής πρωτοβουλίας πέντε βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσουν την διαφωνία τους με την γνωστή (εκπρόθεσμη και άσχετη με το νομοσχέδιο) για τη ρύθμιση θεμάτων σχετικών με την Υπηρεσία Ασύλου. Μάλιστα, εμφανίστηκαν να καλούν τους συναδέλφους τους από το ΣΥΡΙΖΑ να συνυπογράψουν κείμενο ς τόσο για το περιεχόμενο της ς όσο και για τον τρόπο με τον οποίο προωθήθηκε από την κυβέρνηση: Υπενθυμίζεται πως η τροπολογία κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, αποσύρθηκε κάτω από τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης, επανακατατέθηκε χωρίς ορισμένες διατάξεις, ενώ τροποποιήθηκε και στη συνέχεια από τον επισπεύδοντα υπουργό Ι.Μουζάλα.

Στο έγγραφό τους οι πέντε βουλευτές Χρ.Καραγιαννίδης, Αννέτα Καββαδία, Γ. Ψυχογιός, Γ. Πάλλης και Χρ. Παπαδόπουλος αναφέρουν:

«Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, στο νομοσχέδιο για τον αναπτυξιακό νόμο ο σύντροφος Μουζάλας έφερε μία τροπολογία χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση με την και την αντίστοιχη ΕΠΕΚΕ μεταναστευτικού, τροπολογία που αφορά την σύνθεση των επιτροπών ασύλου. Η  τροπολογία είναι στα όρια της συνταγματικότητας, αλλά και της κοινής μας θέσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η τροπολογία αυτή δεν έχει την υποστήριξη μας γιατί αντιβαίνει σε ταυτοτικές μας θέσεις και δεν υπαγορεύεται καν από το πρόσφατο Νομοσχέδιο του Υπουργείου που ψηφίσαμε». Ζητούμε από τον σ. Μουζάλα να αποσύρει την συγκεκριμένη τροπολογία ώστε να υπάρξει περιθώριο χρόνου για συζήτηση, ενημέρωση και διατύπωση θέσεων τόσο  από πλευράς ΚΟ, όσο και από το Κόμμα για να μπορέσουμε συντεταγμένα να αποφασίσουμε το τι πρέπει να γίνει και ποιά είναι η του κόμματος μας στο μεταναστευτικό. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή στο βαθμό που ο σύντροφος Μουζάλας επιμένει στην της τροπολογίας, σε βάρος της ς και της εσωκομματικής δημοκρατίας είμαστε υποχρεωμενοι-ες να γνωστοποιήσουμε την διαφωνία μας. Στο βαθμό μάλιστα που θα γίνει ονομαστική για την συγκεκριμένη τροπολογία, θα εκφράσουμε τη διαφωνία μας εμπράκτως και σε κάθε περίπτωση δημόσια. Αν μάλιστα εγκριθεί θα γίνει από την αντιπολίτευση και όχι από το σύνολο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Παρακαλούμε όσοι-ες βουλευτές, βουλεύτριες συμμερίζονται την διαφωνία μας να το δηλώσουν στη λίστα”.

Παραμένει άγνωστο αν υπήρξαν άλλες . Ωστόσο σημειώνεται πως η εν λόγω πρωτοβουλία φαίνεται να εκδηλώθηκε λίγο πριν από τη σημερινή και πάντως αφού είχε ολοκληρωθεί η συζήτηση επί του νομοσχεδίου – και της επίμαχης τροπολογίας. Ονομαστική ψηφοφορία δεν είχε ζητηθεί από κανένα κόμμα και έτσι δεν χρειάστηκε οι «πέντε» να εκφράσουν «δημόσια και εμπράκτως» τη διαφωνία τους.

 

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση