Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις – Τι θα ισχύει για τους ανεμβολίαστους
Αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις – Τι θα ισχύει για τους ανεμβολίαστους

Αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις – Τι θα ισχύει για τους ανεμβολίαστους

Στις 12 το μεσημέρι, με τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ολοκληρώνεται η αντίστροφη μέτρηση για την των νέων μέτρων για πανδημία, που θα συνιστούν το πλαίσιο με το οποίο θα πορευτεί η χώρα από την έναρξη του φθινοπώρου, με επίκεντρο τους ανεμβολίαστους.

Όπως και κατά την χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, έτσι και σήμερα το πρωί, μιλώντας στο Mega, στο ζήτημα αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να συζητά και να προτρέπει τον κόσμο να εμβολιάζεται, αλλά «δεν μπορεί να κάθεται με σταυρωμένα χέρια, να εξαντλείται σε αέναο διάλογο». «Πρέπει να λάβουμε μέτρα. Θα υπάρχουν μεγαλύτεροι βαθμοί ελευθερίας για όσους έχουν εμβολιαστεί».

Τι θα ανακοινωθεί για κλειστούς χώρους και τεστ

Eξήγησε ότι, για παράδειγμα, σε έναν κλειστό χώρο – όπως της ς, δηλαδή εκεί που η μάσκα δεν μπορεί να σε προστατέψει- θα εισέρχονται μόνον όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης.

Aντίθετα, σε άλλους χώρους όπως τα θέατρα και οι κινηματογράφοι, όπου η μάσκα μπορεί να προσφέρει προστασία, θα επιτρέπεται η είσοδος στους ανεμβολίαστους, αλλά με την προϋπόθεση διενέργειας ενός τεστ 48 ωρών (rapid ή μοριακό). 

Ερωτηθείς για το κόστος του rapid test, ο κ. Οικονόμου το προσδιόρισε κοντά στα 10 , τονίζοντας ότι αναλυτικότερες λεπτομέριες θα δοθούν στις ανακοινώσεις που θα γίνουν στις 12:00, από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. «Νομίζω ότι θα είναι της τάξης των 10 , αλλά θα το δούμε αναλυτικά στις ανακοινώσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την εργασία, αναμένεται ότι θα θεσπιστεί υποχρεωτικό rapid test μια φορά την εβδομάδα για όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Δύο εβδομαδιαία τεστ αναμένεται να διενεργούν εργαζόμενοι σε «ευαίσθητους» κλάδους, όπως η .

Σχολεία

Το ίδιο θα ισχύσει και στα σχολεία, όπου αναμένεται ότι δάσκαλοι, και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν ή ανάρρωσης από Covid-19 θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid), με ευθύνη του εργαζομένου.

Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο επίσης παρέχεται δωρεάν (μαθητές 12 ετών και άνω μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού).

Διεύρυνση υποχρεωτικότητας: Τι εξετάζεται στο Μαξίμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού, σημειώνοντας ότι ναι μεν βρίσκεται «στο τραπέζι», αλλά εντούτοις «κανείς δεν είναι ώριμος να πει ποιος κλάδος θα είναι ο επόμενος». Παράλληλα, έκανε σαφές ότι «σήμερα δεν θα ακούσουμε για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών».

Στην κυβέρνηση υπήρξαν σχετικές σκέψεις και συζητήσεις που δεν αφορούν τον γενικό πληθυσμό, αλλά ειδικές κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες. Μια από αυτές είναι οι ένστολοι: Ένοπλες Δυνάμεις, Ελληνική Αστυνομία και Λιμενικό.

Η σκέψη επί της αρχής ήταν πως δεν μπορεί κάποιος ένστολος και ειδικά επιχειρησιακός να μην έχει κάνει το . Τα ποσοστά άλλωστε σε συγκεκριμένες κατηγορίες δεν είναι καλά, όπως για παράδειγμα στο Λιμενικό, όπου έχει εμβολιαστεί το 65%, με τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Πλακιωτάκη να στέλνει σχετική επιστολή ζητώντας να εμβολιαστεί το προσωπικό.

Έτσι, στο εσωτερικό της κυβέρνησης έγιναν σχετικές συζητήσεις, αλλά τελικώς ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης συντάχθηκε με εισηγήσεις, σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον επί του παρόντος δεν θα ήταν ορθό να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα και να ασκηθεί περαιτέρω «πίεση» στους ενστόλους.

Μια άλλη κατηγορία που υπήρξαν –και μπορεί να επανέλθουν στο μέλλον– σκέψεις για υποχρεωτικότητα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι «πρώτης γραμμής». Για παράδειγμα όσοι δουλεύουν σε εφορίες, ΕΦΚΑ, ΚΕΠ και εξυπηρετούν διά ζώσης πολίτες και δη μεγαλύτερης ηλικίας. Η τρίτη κατηγορία για την οποία υπάρχει σχετική σκέψη είναι οι γυμνασίου και λυκείου.

Ο πρωθυπουργός πριν από περίπου δύο μήνες από το βήμα της Βουλής είχε αποκλείσει μια τέτοια απόφαση, αλλά με την πολύ προσεκτική διατύπωση πως δεν είναι στις προθέσεις «επί του παρόντος». Κάτι που σημαίνει πως μπορεί κάποια στιγμή η σχετική συζήτηση να επανέλθει. Και εδώ η φιλοσοφία είναι ίδια: δεν μπορεί ένας μαθητής από 12 ετών και πάνω να έχει κάνει το και να μην το έχει κάνει ο εκπαιδευτικός. Εάν ωστόσο το ποσοστό των εμβολιασθέντων καθηγητών πλησιάσει το 90%, η υποχρεωτικότητα θα μείνει στα χαρτιά. Σε κάθε περίπτωση, οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί.

Ένας λόγος, πάντως, που συγκλίνει προς πιθανή επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού το επόμενο διάστημα είναι τα ποσοστά τα οποία έχουν καταγραφεί στις επαγγελματικές ομάδες που έχει ήδη εφαρμοστεί: για παράδειγμα, στις ιδιωτικές δομές υγείας το ποσοστό των εμβολιασθέντων εργαζομένων ήταν στο 62%, ενώ σήμερα είναι παραπάνω από 85%. Αντίστοιχα, στις δημόσιες δομές από το 45% έφτασε στο 90%.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση