Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Αντιπερισπασμός από Τσίπρα
Αντιπερισπασμός από Τσίπρα

Αντιπερισπασμός από Τσίπρα

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Σε μία προσπάθεια να απεκδυθεί τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης πως επιχειρεί ελιγμούς με την αναθεώρηση του Συντάγματος και παράλληλα να μεταφέρει τα προβλήματα στο στρατόπεδο της Ν.Δ. με επίκεντρο την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2020, προέβη ο Αλέξης στην ομιλία του, χθες στη Βουλή, για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός δόμησε ολόκληρη την επιχειρηματολογία του πάνω στην πρόθεσή του να στηρίξει εκ νέου τον νυν ΠτΔ, προερχόμενο από τη Ν.Δ., Προκόπη Παυλόπουλο, ζητώντας από τον κ. Μητσοτάκη να πάρει θέση.

Ο συλλογισμός του πρωθυπουργού είχε ως εξής: Η Ν.Δ. προχώρησε σε έναν πολιτικό ελιγμό, να ψηφίσει δηλαδή επί της αρχής την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΠτΔ «με την οποία διαφωνεί», ζητώντας όμως παράλληλα «η πρόταση αυτή να μην τον δεσμεύει μετά», δηλαδή να μην καταλήξει η εκλογή του προέδρου από τον λαό.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργικό συλλογισμό, αυτό το κάνει ο κ. Μητσοτάκης για να αλλάξει το τρόπο εκλογής του ΠτΔ και αυτός να μπορεί στην τρίτη ψηφοφορία, αφού δεν θα καρποφορήσουν οι δύο πρώτες, να εκλεγεί με 151 ψήφους. Ο πρωθυπουργός με βάση αυτό το σκεπτικό κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για «τζόγο» και «ρουλέτα» με επίκεντρο την εκλογή Προέδρου, διερωτώμενος γιατί με την ίδια «δεν ψηφίζει όλα τα άρθρα για να έχει λυμένα τα χέρια του;».

Απαντώντας σε όλα τα ανωτέρω ο κ. υποστήριξε πως η Ν.Δ. προχώρησε σε αυτή την κίνηση, που θα της επιτρέψει ως πιθανή μελλοντική κυβέρνηση να εκλέξει μόνη της Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να στηρίξει τον νυν πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο, γιατί «ίσως δεν θεωρεί ότι είναι καλός Πρόεδρος, είτε γιατί έχει τάξει κάπου αλλού τη στήριξή του». Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, υποστήριξε αρχικά υπονοώντας το και στη δευτερολογία του πλέον καθαρά, πως Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ έχουν συμφωνήσει για στήριξη σε «κάποιο νυν ή σε αποστρατεία στέλεχος του ΚΙΝΑΛ».

Η πρόθεση του κ. Τσίπρα να μεταφέρει το κέντρο βάρους της συζήτησης γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας φάνηκε και από τη δευτερολογία και τριτολογία του. Ο κ. Τσίπρας όταν έλαβε ξανά τον λόγο κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι απέφυγε να κατονομάσει τον Προκόπη Παυλόπουλο, καθώς του το «απαγορεύουν οι κ. Σαμαράς και εωργιάδης». Την τρίτη φορά που έλαβε τον λόγο ο κ. Τσίπρας επικεντρώθηκε ξανά στο ίδιο σημείο, ευχόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη «καλά εσωκομματικά ξεμπερδέματα».

Ο κ. Τσίπρας με την παραπάνω τακτική επιχείρησε να πετύχει «με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια». Αφενός, κατά την πάγια τακτική του να χωρίσει σε «ζώνες» τη Ν.Δ., ξεχωρίζοντας τους «καραμανλικούς» και να σπείρει διχόνοιες εντός του κόμματος. Αφετέρου, έριξε τα του και στο ΚΙΝΑΛ, υπηρετώντας την πάγια γραμμή πως το βρίσκεται σε διαδικασία «δούναι και λαβείν» με τη συντηρητική παράταξη.

Εσωτερικά προβλήματα

Πλην της παραπάνω ς ανάγνωσης, ο κ. Τσίπρας με την ομιλία του στη Βουλή, επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση και να παρακάμψει τα δικά του εσωτερικά προβλήματα, όπως προέκυψαν τα τελευταία 24ωρα. Αρχικά η αναφορά του κ. Κατρούγκαλου περί ελιγμού ΣΥΡΙΖΑ και αποχής βουλευτών του ως «αντίποινα» στον ελιγμό της Ν.Δ., προκάλεσε ζημιά στο , παρά την κάθετη διάψευση με παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού. Ακολούθησε η αναφορά Κοντονή, που «άδειασε» εν μέρει το , σημειώνοντας πως είναι λάθος ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση