Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Με αντίμετρα για την ΑΟΖ απειλεί τη Λευκωσία ο Τσαβούσογλου
Με αντίμετρα για την ΑΟΖ απειλεί τη Λευκωσία ο Τσαβούσογλου

Με αντίμετρα για την ΑΟΖ απειλεί τη Λευκωσία ο Τσαβούσογλου

Με απειλεί η Αγκυρα την ελληνοκυπριακή πλευρά με αφορμή τις γεωτρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην .

Όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Αγκυρα θα λάβει κατά των γεωτρήσεων εντός της κυπριακής και πρόσθεσε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στα αποθέματα.

«Το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας και το Υπουργείο Εξωτερικών εργάζονται από κοινού για να προσδιορίσουν τα μέτρα που θα λάβουν κατά των μονομερών ενεργειών της ελληνικής πλευράς», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η «αποστολή υ-γεωτρύπανου καταδεικνύει την “ανειλικρίνια” της ελληνικής πλευράς σχετικά με τις  συν της προηγούμενης εβδομάδας για την επανένωση οι οποίες απέβησαν ανεπιτυχείς».

Την έναρξη των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 11 από το γεωτρύπανο που μετέφερε το πλοίο «West Capella», για λογαριασμό της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας Total-Eni, ανακοίνωσε χθες η της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι γεωτρήσεις ξεκίνησαν ομαλά, δίχως κάποια όχληση από τα τουρκικά πλοία που πραγματοποίησαν άσκηση αρκετά χιλιόμετρα βορειότερα, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, εκτός όμως του επίμαχου οικοπέδου 11. Στην περιοχή, κατά τον πλουν του «West Capella» προς το 11, υπήρχε τα ξημερώματα η τουρκική φρεγάτα «Gokceada», η οποία παρακολούθησε για λίγο την πορεία του γεωτρύπανου.

Στο λιμάνι της Λάρνακας κατέπλευσαν χθες και δύο γαλλικά πολεμικά, τα οποία επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή, ωστόσο ο ελλιμενισμός τους θεωρείται και ως έμμεσο μήνυμα προστασίας των συμφερόντων της ς στην Ανατ. Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Στέφαν Ντουζαρίκ εξέφρασε την ανησυχία του οργανισμού για ενδεχόμενο «θερμό επεισόδιο» μετά την έναρξη της διαδικασίας γεώτρησης στο 11 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ειδικότερα, ο Στέφαν Ντουζαρίκ τόνισε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα ήθελαν να δουν οποιαδήποτε περιστατικά, προφανώς ανησυχούμε από τις συνεχείς εντάσεις στη συγκεκριμένη περιοχή».

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση