Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ανασχηματισμός «χαμηλής πτήσης»
Ανασχηματισμός «χαμηλής πτήσης»

Ανασχηματισμός «χαμηλής πτήσης»

Ανασχηματισμός «χαμηλής πτήσης», με τις ελάχιστες κατά το δυνατόν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ήταν τελικά η επιλογή του πρωθυπουργού Αλέξη , ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, κινήθηκε με κριτήριο την ενίσχυση της κομματικής συνοχής, αλλά και τη διαμόρφωση μιας κυβέρνησης με χρονικό ορίζοντα μερικών μηνών, μην έχοντας εγκαταλείψει το σενάριο προσφυγής στις κάλπες σύντομα.

Στη νέα κυβέρνηση –στην οποία δεν εκπροσωπείται μετά τα «όχι» η Αριστερή Πλατφόρμα– μετακινήθηκε ο κ. Πάνος Σκουρλέτης, όπως το είχε ζητήσει, από το υπουργείο Εργασίας στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, σε αντικατάσταση του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο κ. κατέλαβε τη θέση του κ. Σκουρλέτη στο Εργασίας. Στη θέση του, ως αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τοποθετήθηκε ο μέχρι τώρα γ.γ. Συντονισμού, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος είχε στενή με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη.

Από την κυβέρνηση απομακρύνθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ , ο οποίος είχε εκφράσει την επιθυμία να εγκαταλείψει το συγκεκριμένο πόστο, ωστόσο η απομάκρυνσή του από το κυβερνητικό σχήμα, καθώς δε μετακινείται σε άλλη υπουργική θέση, αλλά αναλαμβάνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, αποτελεί έκπληξη και λογίζεται ως υποβάθμιση. Νέα κυβερνητική εκπρόσωπος αναλαμβάνει η κ. Ολγα Γεροβασίλη.

Από την κυβέρνηση απομακρύνθηκε, επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, που ψήφισε «όχι» και στη θέση του τοποθετείται, ως υφυπουργός όμως, ο κ. Παύλος Χαϊκάλης των ΑΝΕΛ.

Ο τρίτος υπουργός που ψήφισε «όχι», ο κ. Κώστας Ησυχος, αντικαθίσταται ως αναπληρωτής Εθνικής Αμυνας από τον κ. Δημήτρη Βίτσα. Πρόκειται για τον πρώην γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, στέλεχος με ειδικό βάρος μέσα στο κόμμα, ο οποίος διατηρεί ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό και, προφανώς, τοποθετήθηκε στη θέση αυτή ως «αντίβαρο» στον κ. Πάνο Καμμένο.

Στη θέση της κ. Νάντιας , η οποία παραιτήθηκε, τοποθετείται ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών με αρμοδιότητα τα έσοδα, ο επί σειράν ετών συνδικαλιστής στον χώρο των εφοριακών και ως εκ τούτου με εμπειρία σε ζητήματα εσόδων, κ. Τρύφων Αλεξιάδης.

Στο υπουργείο Εσωτερικών, υπό τον κ. Νίκο Βούτση, συστήνεται μία επιπλέον θέση υφυπουργού, την οποία καταλαμβάνει ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, με αρμοδιότητες που αφορούν την πάταξη της διαφθοράς.

Δύο νέες εισόδους έχουμε στο υπουργείο Εξωτερικών, από το οποίο πρόσφατα είχαν αποχωρήσει ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, που μετακινήθηκε στο Οικονομικών και ο κ. Νίκος Χουντής, που θα μετακινηθεί στη Ευρωβουλή προς αντικατάσταση του κ. Μανώλη Γλέζου.

Αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αναλαμβάνει η κ. Σία Αναγνωστοπούλου, βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία χαρακτηρίζεται από μια περισσότερο φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και, προφανώς, η τοποθέτησή της εκεί σηματοδοτεί την αντίστοιχη στροφή που επιχειρεί ο πρωθυπουργός.

Υφυπουργός Εξωτερικών τοποθετήθηκε ο κ. Γιάννης Αμανατίδης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με αναφορές στην Αριστερή Πλατφόρμα, ο οποίος παρά ταύτα διαχώρισε τη θέση του και ψήφισε «ναι» στα .

Με αυτό το σχήμα ο κ. Τσίπρας φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει τις δύσκολες προκλήσεις του αμέσως επόμενου διαστήματος, που αφορούν την έναρξη υλοποίησης των συμφωνηθέντων με τους εταίρους, αλλά και την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα. Τελικά, η διατήρηση των ισορροπιών τόσο μέσα στο κόμμα του όσο και με τον κυβερνητικό εταίρο, που βγαίνει κερδισμένος, αυξάνοντας κατά μία θέση τη συμμετοχή του στο υπουργικό συμβούλιο, ήταν τα κριτήρια που επικράτησαν στη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης. Ενδεχομένως σε μια επιλογή συντήρησης δυνάμεων, καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα ακολουθεί μία ακόμα κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για το επόμενο πακέτο μέτρων, αλλά και διευθέτησης των συγκρούσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδική Επιτροπή Καταπολέμησης Διαφθοράς

Οι συνεχείς αναφορές του πρωθυπουργού Αλέξη , κατά το τελευταίο διάστημα και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της συμφωνίας με τους εταίρους, σε έμφαση της κυβέρνησης στον πόλεμο κατά της διαφθοράς αντικατοπτρίζονται σε μια απόφασή του που συνόδευσε την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης.

Ετσι, όπως έγινε γνωστό, με απόφαση του κ. Τσίπρα συστήνεται ειδική επιτροπή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, η οποία τοποθετείται υπό τον υπουργό Επικρατείας με τη σχετική αρμοδιότητα, Παναγιώτη Νικολούδη.

Στην επιτροπή αυτή θα συμμετέχουν δύο νέα μέλη της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τα έσοδα, Τρύφων Αλεξιάδης και ο υφυπουργός Εσωτερικών Παύλος Πολάκης, καθώς και ο πρώην εισαγγελέας και νυν υφυπουργός Δικαιοσύνης για θέματα Διαφάνειας Δημήτρης , αλλά και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Τέρενς Κουίκ.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να διευκρινισθεί ποιο ακριβώς είναι το αντικείμενο αυτής της νέας επιτροπής και ποιες θα είναι οι άμεσες προτεραιότητές της όσον αφορά τη διακηρυγμένη, δια στόματος πρωθυπουργού, πρόθεση της κυβέρνησης την πάταξη της διαφθοράς και την αντιμετώπιση της γενεσιουργού αιτίας της.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αύξηση των ΚΑΠ για τους ορεινούς Δήμου ζητά ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου #δήμαρχοςΝοτίουΠηλίου… - https://t.co/NKepmXt7NM -

  • Υποψήφιοι για την Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας #ΕνωσηΞενοδόχωνΜαγνησίας - https://t.co/y1RBneCA55 -

  • Αποκατάσταση οδικού δικτύου Μαυρόλοφος- Φυλάκη-Πέρδικα #Αποκατάστασηοδικούδικτύου - https://t.co/rMDcE6nTe1 -

"Αλιεύοντας" την είδηση