Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Ανανέωση στο Κοινοβούλιο
Ανανέωση στο Κοινοβούλιο

Ανανέωση στο Κοινοβούλιο

Με αρκετά νέα πρόσωπα, κάπως περισσότερες γυναίκες σε σχέση με το παρελθόν, αλλά ακόμα λιγότερες από όσες θα ανέμενε κανείς για ένα σύγχρονο Κοινοβούλιο, μικρές ηλικίες σε αρκετές περιπτώσεις, ηχηρές απουσίες –όπως, επί παραδείγματι, του Ευ. Βενιζέλου–, δύο νέα και τους δημοσιογράφους να συγκροτούν ισχυρή «ομάδα» (18 έχουν καταμετρηθεί), η τέθηκε και τυπικά χθες σε λειτουργία.

Σχεδόν ένας στους τρεις πέρασαν για πρώτη φορά την πύλη εισόδου της εθνικής αντιπροσωπείας. Μαζί με εκείνους που απουσίασαν για λίγο και τώρα επανεξελέγησαν, συναποτελούν ένα ποσοστό ανανέωσης συγκριτικώς με την προηγούμενη περίοδο που αγγίζει σχεδόν το 43% των τριακοσίων. Πολύ μικρότερο, φθάνει περίπου το 20%, είναι το ποσοστό των γυναικών επί του συνόλου των βουλευτών: μόλις 61 είναι οι γυναίκες σε όλα τα – αριθμός κάπως μεγαλύτερος σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή (κατά πέντε περισσότερες), αλλά απέχει πολύ από το σημείο να γίνεται λόγος για ισότιμη εκπροσώπηση των δύο φύλων.

Από τα αξιοπρόσεκτα στοιχεία της νέας Βουλής είναι και το ότι έχει μικρύνει ο ηλικιακός πήχυς, με τη και το ΜέΡΑ25 να πρωταγωνιστούν σε αυτόν τον τομέα: με την κυβερνώσα πλειοψηφία εξελέγη ο 29χρονος Ευάγγελος Λιάκος, ενώ συνομήλική του είναι η εκλεγμένη με το κόμμα του . Βαρουφάκη Μαρία Αμπατζίδη.

Στη «γαλάζια» πλειοψηφία, πάντως, δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους από τα «στατιστικά» της νέας περιόδου που τους αφορούν: «Σχεδόν το 40% των βουλευτών της Ν.Δ. εκλέγονται για πρώτη φορά στη Βουλή (59 από τους 158 βουλευτές), ενώ ο μέσος ηλικιακός όρος τους είναι τα 49 έτη», αναφέρεται χαρακτηριστικά από τη Ν.Δ. ια να συνεχίσουν: «Από τους νέους βουλευτές της Ν.Δ., οι 50 είναι άνδρες και οι 9 γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας και των 158 είναι τα 53 έτη, με τους 19 εξ αυτών να ανήκουν στην ηλικία των τριαντάρηδων, δηλαδή είναι γεννημένοι τη δεκαετία του '80. Από τους υπόλοιπους, 46 βουλευτές είναι της γενιάς των 40άρηδων». Σημειώνεται επίσης ότι, έχοντας κερδίσει και τις επτά μονοεδρικές περιφέρειες για πρώτη φορά, η Ν.Δ. πέτυχε σε πέντε εξ αυτών των περιπτώσεων οι βουλευτές να είναι πρωτοεισερχόμενοι στη Βουλή.

Αύριο η πρώτη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας ς Κυριάκου Μητσοτάκη, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή 18 Ιουλίου, στις 10:30, η πρώτη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος.

Σύμφωνα με της ΝΔ, η συνεδρίαση θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, ο κ. Μητσοτάκης θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό, ενώ θα ακολουθήσει η εκλογή του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση