Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Αίγυπτος: Ο νέος χάρτης μετά τη συμφωνία για το οικόπεδο
Αίγυπτος: Ο νέος χάρτης μετά τη συμφωνία για το οικόπεδο

Αίγυπτος: Ο νέος χάρτης μετά τη συμφωνία για το οικόπεδο

Ταχύτατη ήταν η αντίδραση της Αιγύπτου καθώς μετά τη χθεσινή του Ν. Δένδια με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι το υπουργείο Πετρελαίου της μεγάλης αραβικής χώρας προσάρμοσε τον χάρτη του επίμαχου οικοπέδου.

Συγκεκριμένα, το οικόπεδο EGY-MED-W18, εμφανίζεται πλέον να σταματάει στο ύψος του 28ου μεσημβρινού δηλαδή περίπου στα όρια που έχει οριοθετηθεί η ελληνική και αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα.

Μέχρι εχθές, το οικόπεδο αυτό συνεχιζόταν και ανατολικά του 28ου μεσημβρινού έχοντας ως βόρειο όριο τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτή είχε κατατεθεί από την στον ΟΗΕ τον Νοέμβριο του 2019.

Για αρκετές ημέρες υπήρχαν σε τεχνοκρατικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, δίχως ιδιαίτερα αποτελέσματα, ωστόσο το πρόβλημα λύθηκε χθες με την επίσκεψη Δένδια στο .

Η αποκάλυψη της «Κ» για την από το αιγυπτιακό υπουργείο Πετρελαίου οικοπέδου στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο έχει υπολογιστεί τμηματικά (ανατολικά του 28ου μεσημβρινού) με βάση τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, αποτέλεσε αντικείμενο εκτενούς συζήτησης ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Σάμεχ Σούκρι στο και των αντιπροσωπειών τους. Συγκεκριμένα, λίγο πριν από τη συνάντηση του κ. Δένδια με τον κ. Σούκρι, διπλωματικές της Αιγύπτου αρνούνταν (Arabnews) τις φήμες περί συζήτησης του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου με την . Ωστόσο, οι ίδιες ανέφεραν ότι η έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει η Κύπρος και η Ελλάδα σε οποιεσδήποτε με την . Ως προς τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι μια βρίσκεται κοντά, οι αιγυπτιακές διπλωματικές τους χαρακτήρισαν ως ψευδείς. Οι διπλωματικές της Αιγύπτου διέψευδαν μεν τους τουρκικούς ισχυρισμούς, ήταν δε ιδιαίτερα προσεκτικές ώστε να μη θίξουν το ζήτημα της έμμεσης αναγνώρισης των νότιων ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στα ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, όπου, δηλαδή, δεν υπάρχει με την Ελλάδα.

Φωτογραφία με τον προηγούμενο χάρτη

aigyptos-o-neos-chartis-meta-ti-symfonia-gia-to-oikopedo0

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αντικατάσταση παλαιών υδρομετρητών με νέα «έξυπνα υδρόμετρα» στον Δήμο Ρήγα Φεραίου - https://t.co/91ijCbd0RW… -

  • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «#Αγγλικά στο #Νηπιαγωγείο: Προς μια Πολυγλωσσική Εκπαίδευση» - https://t.co/7re6IZCmGM… -

  • Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο τουρνουά βόλεϊ γυναικών του ΑΣ Ολυμπιακός Βόλου 1937 - https://t.co/05RmD4w1fr… -

"Αλιεύοντας" την είδηση