Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Πολιτική νάρκη οι τηλεοπτικές άδειες
Πολιτική νάρκη οι τηλεοπτικές άδειες

Πολιτική νάρκη οι τηλεοπτικές άδειες

Σε πολιτική «νάρκη» για την κυβέρνηση τείνει να μετεξελιχθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές , στον οποίο ο πρωθυπουργός Αλέξης ς είχε υπερεπενδύσει ως ένα προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης με τη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρο της αξιωματικής ς Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και ευρύτερα, αναπτύσσοντας το αφήγημα ότι η κυβέρνηση είναι η μόνη δύναμη που μάχεται τη «διαπλοκή».

Μάλιστα, με τους χειρισμούς του τελευταίου διαστήματος, που έχουν προκαλέσει την οξύτατη αντίδραση όχι μόνον των κομμάτων της ς, αλλά και των δικαστικών ενώσεων, έχει καταστεί ευάλωτη στην κατηγορία ότι κινείται στις παρυφές της θεσμικής νομιμότητας.

 Έτσι, την κυβερνητική ευφορία μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού έχει διαδεχθεί έντονος προβληματισμός, ενόψει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) επί της συνταγματικότητας του νόμου Παππά, που θεωρείται πολύ πιθανόν να εκδοθεί ακόμη και την προσεχή Τετάρτη. Μάλιστα, ο φόβος να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος, σε συνδυασμό με τα αρνητικά μηνύματα που έλαβε ο πρωθυπουργός για το ζήτημα του χρέους κατά τις επαφές που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, εξηγεί εν πολλοίς την επιλογή του κ. όχι μόνον να επισπεύσει τον ανασχηματισμό, αλλά και να τον προαναγγείλει μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη.

Η δημοσιοποίηση των σκέψεων του κ. Τσίπρα για άμεσες στο κυβερνητικό σχήμα είναι ένα όχημα ώστε η πολιτική ατζέντα να μην κυριαρχείται από τους άστοχους κυβερνητικούς χειρισμούς σε σχέση με το ΣτΕ. Παράλληλα, δε, «φρενάρει» τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, τα οποία, σε άλλη περίπτωση, θα είχαν έλθει ήδη στο προσκήνιο.

Γραμμές άμυνας

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου αναζητεί ήδη γραμμές άμυνας ενόψει μιας πιθανής αρνητικής απόφασης του ΣτΕ. Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, εάν ο νόμος για τις τηλεοπτικές κριθεί αντισυνταγματικός στο σκέλος του που αφορά τον περιορισμό τους σε τέσσερις, το πολιτικό κόστος θα είναι διαχειρίσιμο: Η κυβέρνηση μπορεί να αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό, το «αφήγημα» που είχε οικοδομήσει θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα, αλλά δεν θα έχει τρωθεί στον πυρήνα του.

Αντιθέτως, εάν ο νόμος Παππά κριθεί αντισυνταγματικός στο σκέλος που αφορά την αφαίρεση της αρμοδιότητας για τη διενέργεια του διαγωνισμού από το ΕΣΡ, όλη η κυβερνητική επιχειρηματολογία της τελευταίας διετίας θα καταρρεύσει. Και τούτο, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν καταγγείλει ως αντισυνταγματική τη σχετική πρόβλεψη του νόμου για τα τηλεοπτικά κανάλια ήδη κατά την περίοδο που συζητήθηκε και ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Το «χαμηλό βαρομετρικό» που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει των τελικών εξελίξεων στο μέτωπο των τηλεοπτικών αδειών αποτυπώνεται και στις επιλογές του ίδιου του κ. Τσίπρα. Ενώ κυβερνητικές πηγές μετέδιδαν την περασμένη Τετάρτη ότι την επομένη ο κ. Τσίπρας θα μετέβαινε στη Βουλή προκειμένου να τοποθετηθεί για όλες τις τελευταίες εξελίξεις, αίφνης ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην το πράξει. Επίσης, την Παρασκευή κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., ο κ. Τσίπρας ζήτησε να μην του υποβληθούν ερωτήσεις για την εσωτερική επικαιρότητα.

Η

Τέλος, μέχρι και την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου ήταν η του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά –που προέβλεπε τερματισμό λειτουργίας των μη αδειοδοτημένων τηλεοπτικών σταθμών εντός πέντε ημερών από την υπογραφή της σχετικής απόφασης– να μην κατατεθεί στη Βουλή, τουλάχιστον μέχρι την προσεχή Τετάρτη, οπότε και αναμένονται οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πάντως, παρότι πολλοί υπουργοί αναγνωρίζουν πως εάν ο νόμος για τις άδειες κριθεί αντισυνταγματικός, η κυβέρνηση θα έχει υποστεί δεινή πολιτική ήττα, αποκλείουν το σενάριο πυροδότησης εξελίξεων, όπως οι πρόωρες εκλογές. Οπως αναφέρουν –με πρόσθετο επιχείρημα τον προαναγγελθέντα ανασχηματισμό– ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να μεταβάλει τον σχεδιασμό του, που προβλέπει να κερδίσει χρόνο επενδύοντας στην ανάκαμψη της οικονομίας, με την ελπίδα ότι θα ακολουθήσει και η ανάταξη του πολιτικού κλίματος υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση