Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Πολιτικές εξελίξεις εάν οι εταίροι επιμείνουν σε μέτρα
Πολιτικές εξελίξεις εάν οι εταίροι επιμείνουν σε μέτρα

Πολιτικές εξελίξεις εάν οι εταίροι επιμείνουν σε μέτρα

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει πολιτική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση, το θέμα του χρέους και το ρόλο του ΔΝΤ στο πριν τα Χριστούγεννα, προχώρησε κυβερνητικό στέλεχος το μεσημέρι της Παρασκευής.

Παράλληλα ανέφερε ότι επί της ουσίας το ΔΝΤ ζητά 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ για τη περίοδο μετά το 2018 και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν θα εισέλθει σε μία συζήτηση νομοθέτησης τέτοιων μέτρων από τώρα ούτε καν σε πολιτική συμφωνία για τέτοια μέτρα.

Σε ερώτηση για το εάν θα μπορούσαν να πυροδοτηθούν πολιτικές εξελίξεις από ενδεχόμενη επιμονή των δανειστών για λήψη νέων μέτρων το κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε πως «αυτό που ξέρω εγώ και εσείς το γνωρίζουν και εκείνοι που διαπραγματεύονται μαζί μας».

Σε ότι αφορά την απαίτηση της ευρωζώνης να υπάρξει τεχνική συμφωνία (staff level agreement) με την σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης ο κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε πως αυτό που ευελπιστούμε είναι ότι το Ταμείο δεν θα θεωρήσει δίκαιο να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς να είναι γνωστά τα μέτρα για το χρέος και κατ’ επέκταση θα προτείνει να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για όλα τα θέματα.

Παράλληλα το κυβερνητικό στέλεχος αποκάλυψε ότι «η Αθήνα έχει λάβει την δέσμευση των κυρίων Γιούνκερ και Μοσκοβισί ότι στο θέμα των εργασιακών αλλαγών δεν θα ζητηθεί τίποτα εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου» . Για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, το κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι υπάρχει συζήτηση για τον προσδιορισμό της μεσοπρόθεσμης περιόδου που θα ισχύει ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο αυτό δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εισέλθει η κυβέρνηση σε μια συζήτηση για επέκταση του κόφτη δαπανών αν αυτό ικανοποιούσε το ΔΝΤ. Πάντως εκτίμησε ότι όταν ο εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη ολοκληρωθεί τότε θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση των δημοσιονομικών στόχων. Επίσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε μία συζήτηση ανακατανομής των κοινωνικών δαπανών υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μειωθεί το ύψος τους.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση