Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Πλήρως εξασφαλισμένοι οι καταθέτες, ανησυχούν μέτοχοι και ομολογιούχοι
Πλήρως εξασφαλισμένοι οι καταθέτες, ανησυχούν μέτοχοι και ομολογιούχοι

Πλήρως εξασφαλισμένοι οι καταθέτες, ανησυχούν μέτοχοι και ομολογιούχοι

Σε πορεία «ελεύθερης πτώσης» βρίσκονται οι μετοχές και τα των εγχώριων τραπεζών, καθώς, σε αντίθεση με τις , θα υποστούν τις σοβαρότερες επιπτώσεις της ανακεφαλαιοποίησης. Αντίθετα, οι καταθέσεις (ανεξαρτήτως ύψους) δεν κινδυνεύουν με«κούρεμα», κάτι που υπογραμμίστηκε και από τον επικεφαλής του Eurogroup Γ. τάισελμπλουμ την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ και χθες η Κομισιόν επανέλαβε ότι οι ελληνικές καταθέσεις είναι διασφαλισμένες.

Ωστόσο, οι κάτοχοι μετοχών και ομολόγων τραπεζών, για δεύτερη φορά την τελευταία 3ετία, πρακτικά «χάνουν» τις περιουσίες τους. Χθες, παρά την άνοδο του Γενικού Δείκτη κατά 1,04%, ο δείκτης των τραπεζών σημείωσε νέα «βουτιά» κατά 8,67%, ενώ οι απώλειες των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σε σχέση με τα προ ς επίπεδα τιμών προσεγγίζουν το… 100%! Πριν από την , η μετοχή της Eurobank διαπραγματευόταν στα επίπεδα των 87,5 ευρώ, σήμερα στα 0,058 ευρώ (-99,9%), της Τράπεζας στα 53 ευρώ, σήμερα στα 0,127 ευρώ (-99,8%), της Εθνικής Τράπεζας στα 125 ευρώ και σήμερα στα 0,575 ευρώ (-99,5%), ενώ η μετοχή της Alpha Bank ήταν στα 4 ευρώ και σήμερα στα 0,12 ευρώ (-97%).

Εικόνα καταστροφής παρουσιάζουν και τα των τραπεζών. Χθες κατέγραψαν απώλειες από 15% μέχρι και 30%, και πλέον διαπραγματεύονται σε επίπεδα κατά πολύ χαμηλότερα της ονομαστική τους αξίας. Ομόλογο της Alpha Bank που λήγει τον Ιούνιο του 2017 διαπραγματεύεται με τιμή που αντιστοιχεί σε 0,58 ευρώ για ονομαστική αξία 1 ευρώ. Αντίστοιχα, ομόλογο της Eurobank που λήγει τον Ιούνιο του 2018 στα 0,37 ευρώ για ονομαστική αξία 1 ευρώ και ομόλογο της Τράπεζας με λήξη τον Μάρτιο του 2017 στα 0,38 ευρώ για ονομαστική αξία 1 ευρώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Dow Jones Newswires, που επικαλείται αναλυτές της Royal Bank of Scotland, οι κάτοχοι ομολόγων χαμηλής αλλά και υψηλής εξασφάλισης ελληνικών τραπεζών θα χάσουν το σύνολο της αξίας των ομολόγων τους. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν τάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένας για τη συμμετοχή των καταθετών στο κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με «κούρεμα» των καταθέσεών τους. Αντίθετα, σημείωσε ότι κόστος θα επωμιστούν, εκτός από τους μετόχους, και οι ομολογιούχοι υψηλής εξασφάλισης των τραπεζών.

Πηγή:kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση