Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Πλήρη εφαρμογή του Μνημονίου ΙΙΙ ζητούν οι Βρυξέλλες
Πλήρη εφαρμογή του Μνημονίου ΙΙΙ ζητούν οι Βρυξέλλες

Πλήρη εφαρμογή του Μνημονίου ΙΙΙ ζητούν οι Βρυξέλλες

Ως «εντολή υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων» ερμηνεύουν το εκλογικό αποτέλεσμα οι , καθιστώντας σαφές στη νέα κυβέρνηση ότι απαιτείται η ταχεία και πλήρης εφαρμογή του τρίτου μνημονίου. Στο σημείο αυτό έδωσε ιδιαίτερη έμφαση ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην επιστολή που έστειλε χθες στον κ. Τσίπρα, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα σχηματιστεί «γρήγορα κυβέρνηση» και ότι θα προχωρήσει η εφαρμογή του προγράμματος στήριξης και ς. «Η Ελλάδα χρειάζεται τη στήριξη όλων των κομμάτων και έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στους Ελληνες και στην ελληνική οικονομία», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος είχε και τηλεφωνική επι με τον κ. Τσίπρα.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής κ. Σχοινάς τόνισε, εξάλλου, ότι «η Ελλάδα δεσμεύθηκε σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να μπορέσει να ανακάμψει η ελληνική οικονομία», και πρόσθεσε πως η νέα κυβέρνηση έχει την εντολή να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ στην επιστολή του υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης και κατέληξε ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ίδιου προσωπικά. Στην προσφυγική κρίση αναφέρεται στη δική του συγχαρητήρια επιστολή και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, σημειώνοντας ότι ελπίζει πως «οι εκλογές θα φέρουν την πολιτική που χρειάζεται για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις». Ο κ. Τουσκ τονίζει ότι οι μεγαλύτερες δυσκολίες της ς είναι αυτές που αντιμετωπίζει τώρα και η Ελλάδα, όπως η προσφυγική κρίση και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Στις , πάντως, το αποτέλεσμα των εκλογών έγινε δεκτό με ικανοποίηση για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, τα φιλοευρωπαϊκά πλέον αποτελούν πάνω από το 85% της ελληνικής Βουλής. «Το γεγονός ότι οι δραχμολάγνοι βρέθηκαν εκτός Βουλής είναι ένα σημαντικό μήνυμα για την », λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», τονίζοντας ότι από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, τον Μάιο του 2010, δεν έχει υπάρξει πιο «μνημονιακή» Βουλή.

Δεύτερον, το γεγονός ότι λίγες εβδομάδες μετά την υπογραφή του μνημονίου, η ίδια κυβέρνηση έχει κληθεί τώρα και να το εφαρμόσει. Οσοι ήταν αντίθετοι με τη συμφωνία του Αυγούστου δεν είναι μόνο εκτός κυβέρνησης αλλά και εκτός Βουλής. Συγχαρητήρια στον κ. Τσίπρα εξέφρασε χθες τηλεφωνικώς και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ιδιαίτερα καυστικός για τον κυβερνητικό σύμμαχο που επέλεξε ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Σε συνέντευξή του σε γαλλικό τόνισε ότι πως θεωρεί «περίεργο ένας αριστερός , ο οποίος επανεξελέγη, κι ενώ είχε και άλλες επιλογές, να συνεργάζεται με το κόμμα των ΑΝΕΛ, ένα κόμμα της άκρας δεξιάς». Ο κ. Σουλτς επισήμανε πως ο κ. Τσίπρας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και να «ελέγχει» τον κ. Καμμένο, προκειμένου ο τελευταίος «να μην προβεί σε επιπολαιότητες».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση