Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Πλήγμα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τα μέτρα των 4,3 δισ. που ζητεί το ΔΝΤ
Πλήγμα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τα μέτρα των 4,3 δισ. που ζητεί το ΔΝΤ

Πλήγμα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τα μέτρα των 4,3 δισ. που ζητεί το ΔΝΤ

Μείωση των αποδοχών εξαιτίας της κατάργησης της έκπτωσης στη μηνιαία παρακράτηση, μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ, νέες στους έμμεσους φόρους και περικοπές στις περιλαμβάνει το μείγμα των μέτρων που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση, εφόσον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμείνει ότι υπάρχει κενό ύψους 2,4% του ΑΕΠ για το 2018 ή διαφορετικά 4,3 δισ. ευρώ.

Βέβαια, τα μέτρα αυτά κάθε άλλο παρά βοηθούν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς αναγκάζουν τα νοικοκυριά να καταναλώνουν ακόμα λιγότερα για βασικά αγαθά, με να μειώνονται η ιδιωτική κατανάλωση, τα από έμμεσους φόρους, τα κέρδη των επιχειρήσεων και προφανώς η ανάπτυξή τους. Ουσιαστικά, η λήψη πρόσθετων μέτρων εξασθενεί οποιαδήποτε προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και οδηγεί σε περαιτέρω φτωχοποίηση των νοικοκυριών, με την ανεργία ταυτόχρονα να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα το πακέτο των 4,3 δισ. ευρώ προβλέπει:

• Μείωση αφορολόγητου ορίου. Ισχυρές πιέσεις για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ συνεχίζει να ασκεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς θεωρεί ότι η μεταρρύθμιση στη φορολογία δεν έχει αντιμετωπίσει τις πολύ γενναιόδωρες απ στην Ελλάδα, οι οποίες επιτρέπουν σε πάνω από τους μισούς μισθωτούς να εξαιρούνται από τη φορολογία εισοδήματος όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι της τάξης του 8%. Στην περίπτωση που εφαρμοσθεί από το 2018 μειωμένο αφορολόγητο όριο στις 5.000 ευρώ από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα, τότε μισθωτοί και συνταξιούχοι, ακόμη και όσοι αποκτούν πολύ χαμηλά εισοδήματα, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις περίπου κατά 800 ευρώ ανά φορολογούμενο. Επί της ουσίας, η έκπτωση φόρου των 1.900 ευρώ που ισχύει σήμερα για έναν άγαμο θα μειωθεί στα επίπεδα των 1.100 ευρώ.

γηση έκπτωσης στη μηνιαία παρακράτηση φόρου. Σήμερα, κατά τη μηνιαία παρακράτηση φόρου στις μισθωτές υπηρεσίες διενεργείται έκπτωση 1,5%.

Το προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου προβλέπει την κατάργηση της έκπτωσης φόρου στην παρακράτηση από το 2017. Από την κατάργηση της μειωμένης παρακράτησης για 2,9 εκατ. μισθωτούς, το ελληνικό Δημόσιο θα έχει όφελος ύψους 67,9 εκατ. ευρώ, ενώ για τους φορολογουμένους σημαίνει περαιτέρω μείωση του μηνιαίου διαθέσιμου εισοδήματος.

Για παράδειγμα, έγγαμος δημόσιος χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ ή 1.250 ευρώ τον μήνα έχει μηνιαία παρακράτηση φόρου 120,33 ευρώ. Με την κατάργηση της έκπτωσης του 1,5%, η παρακράτηση φόρου αυξάνεται στα 122,13 ευρώ τον μήνα.

• Περικοπή της φοροαπαλλαγής για τις ιατρικές . Σήμερα, προβλέπεται έκπτωση φόρου 10% επί της δαπάνης για όσους δηλώνουν ιατρικά έξοδα που υπερβαίνουν το 5% του ετήσιου εισοδήματός τους. Δηλαδή, για εισόδημα της τάξης των 10.000 ευρώ η θα αναγνωρίσει ιατρικές 500 ευρώ και η έκπτωση φόρου θα είναι 50 ευρώ. Η μείωση ή ενδεχομένως και κατάργηση της έκπτωσης θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2017 και μετά και αφορά περίπου 1,9 εκατ. φορολογουμένους που κάνουν χρήση της συγκεκριμένης φοροαπαλλαγής.

• Το κονδύλι ήδη έχει περικοπεί από την περίοδο 2015-2016 κατά 50% και από το 2018 αναμένεται να περιορισθεί περαιτέρω.

Σήμερα οι δικαιούχοι του επιδόματος λαμβάνουν συνολικά 105 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί και η σχετική απόφαση που θα ορίζει τους δικαιούχους και τα ποσά που λάβουν.

• Φόρος στις μισθώσεις. Φόρο 5% ανά διανυκτέρευση και πρόστιμο 50.000 ευρώ για όσους δεν εγγραφούν στο ειδικό μητρώο για τα ακίνητα που εκμισθώνουν μέσω Airbnb, αλλά και άλλων διαδικτυακών πλατφορμών (Homeaway, Flipkey, Housetrip) ενοικίασης κατοικιών προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης. Επίσης το ποσό που θα αποκομίζει κάθε ιδιοκτήτης θα φορολογείται και με την κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, δηλαδή με συντελεστές 15% και 45% ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων.

Σύμφωνα με το σχέδιο, κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου θα πρέπει να εγγραφεί στο ειδικό μητρώο καταλυμάτων και θα λάβει έναν σχετικό κωδικό, τον οποίο θα χρησιμοποιεί σε κάθε αγγελία που αναρτά στις διαδικτυακές πλατφόρμες. Εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον και ενοικίαση του ακινήτου, η εταιρεία θα αποστέλλει τα στοιχεία της συναλλαγής στο υπουργείο Οικονομικών.

 

πηγή:kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση