Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Πλήγμα για τον θαλάσσιο τουρισμό η επιβολή τέλους πλοίων αναψυχής
Πλήγμα για τον θαλάσσιο τουρισμό η επιβολή τέλους πλοίων αναψυχής

Πλήγμα για τον θαλάσσιο τουρισμό η επιβολή τέλους πλοίων αναψυχής

Δυσμενείς επιπτώσεις θα έχει για τον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού η τυχόν εφαρμογή του τέλους πλοίων αναψυχής και ημεριων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας, Σταύρο Κατσικάδη.

Ο κ. Κατσικάδης έχει κάνει έναν κύκλο επαφών με στελέχη των υπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας ενημερώνοντας για τη σοβαρότητα του θέματος και επισημαίνοντας ότι η τυχόν εφαρμογή του τέλους θα αποτρέψει την έλευση ξένων σκαφών, ενώ παράλληλα θα απειλήσει και την παραμονή σκαφών αναψυχής που ήδη βρίσκονται στη χ. Όπως επισημαίνει, ειδικά οι ξένοι πλοιοκτήτες που χρησιμοποιούν το σκάφος τους μόνο για λίγες ημέρες το καλοκαίρι δεν θα δεχτούν να καταβάλουν πρόσθετα τέλη για ολόκληρο το έτος ενώ το σκάφος τους είναι ακίνητο σε μια ελληνική . Σε κάποιες μαρίνες, προσθέτει, η επιβάρυνση του υπό συζήτηση τέλους ξεπερνά το 60% του ετήσιου κόστους ελλιμενισμού.

Κατά τον κ. Κατσικάδη, πολλά ξένα και ελληνικά σκάφη θα μετακινηθούν μόνιμα σε μαρίνες εκτός Ελλάδος και έτσι η οικονομική ζημία που θα προκύψει για το κράτος από την εφαρμογή του τέλους θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το προσδοκώμενο έσοδο και μάλιστα μη αναστρέψιμη λόγω της άμεσης αποχώρησης των σκαφών. Επίσης, θα οδηγήσει για μακρά περίοδο σε απώλεια άμεσων και έμμεσων φόρων καθώς και θέσεων εργασίας. Αντίστοιχα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ιταλία το 2010 έδιωξαν πάνω από 40.000 σκάφη από τη γειτονική χ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης σημειώνει ότι οι ιδιοκτήτες των περισσότερων μαρινών της χώρας αγωνιούν για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων καθώς η μακρόχρονη κρίση της ελληνικής οικονομίας, η υπερφορολόγηση και η προσφυγική κρίση έχουν ήδη μειώσει την ανταγωνιστικότητά τους.

Επίσης, πρόσθετες επιβαρύνσεις για τον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού προέκυψαν από την αύξηση του , φέτος, και στις των μαρινών, καθώς και από την επαναφορά του φόρου πολυτελείας αυξημένου στο 13% στα σκάφη αναψυχής.

Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ενώσεων της Ναυτιλιακής Βιομηχανίας (ICOMIA) για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για ελλιμενισμό σε μία δαπανώνται από 5 έως 10 ευρώ για συναφείς δραστηριότητες του σκάφους, όπως πρακτορεύσεις, ανεφοδιασμοί, επισκευές, μισθοδοσία πληρωμάτων κ.ά.

Άρα κάθε αύξηση των εσόδων στις ελληνικές μαρίνες σημαίνει πενταπλάσια έως δεκαπλάσια έσοδα από του γιότινγκ, που διανέμονται στη τοπική οικονομία. Επιπλέον, σημαίνει ενίσχυση της ς καθώς υπολογίζεται ότι για κάθε 100 νέες θέσεις ελλιμενισμού δημιουργούνται 6 άμεσες στη μαρίνα, 100 έμμεσες θέσεις στις τοπικές κοινωνίες και άνω των 200 θέσεων εργασίας στα ναυτικά πληρώματα.

 

πηγή:kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση