Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Πλασματικό πρωτογενές πλεόνασμα λόγω στάσης πληρωμών
Πλασματικό πρωτογενές πλεόνασμα λόγω στάσης πληρωμών

Πλασματικό πρωτογενές πλεόνασμα λόγω στάσης πληρωμών

Συγκράτηση των δαπανών κατά 1 δισ. ευρώ εμφανίζει ο προϋπολογισμός στο πρώτο δίμηνο του έτους, κάτι που δείχνει ότι το δημόσιο σταμάτησε να πληρώνει τις υποχρεώσεις του. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν οι δαπάνες του προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 7,9 δισ. ευρώ έναντι στόχου 8,9 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα (μετά την επιστροφή φόρων) παρουσιάζουν αύξηση 409 εκατ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση εμφανίζει πλασματικό πρωτογενές πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,2 δισ. ευρώ έναντι του στόχου που είχε τεθεί.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2017, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 423 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 1.135 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και στόχου του Προϋπολογισμού 2017 (που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού) για έλλειμμα 806 εκατ. ευρώ. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2.123 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2.853 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2016 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 864 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 8.332 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 198 εκατ. ευρώ ή 2,4%  έναντι του στόχου. Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Χειροθεσία αναγνώστου στον Άγιο Δημήτριο Βόλου - https://t.co/KvmltKiq4W -

  • Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τη Θεσσαλία - https://t.co/oXispZ9Uhk -

  • Αποστολή αγάπης και αλληλεγγύης στους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας - https://t.co/kt1avnIkwn -

"Αλιεύοντας" την είδηση