Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Πλασματικό πρωτογενές πλεόνασμα λόγω στάσης πληρωμών
Πλασματικό πρωτογενές πλεόνασμα λόγω στάσης πληρωμών

Πλασματικό πρωτογενές πλεόνασμα λόγω στάσης πληρωμών

Συγκράτηση των δαπανών κατά 1 δισ. ευρώ εμφανίζει ο προϋπολογισμός στο πρώτο δίμηνο του έτους, κάτι που δείχνει ότι το σταμάτησε να πληρώνει τις υποχρεώσεις του. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν οι του προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 7,9 δισ. ευρώ έναντι στόχου 8,9 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα (μετά την φόρων) παρουσιάζουν 409 εκατ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση εμφανίζει πλασματικό 2,1 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,2 δισ. ευρώ έναντι του στόχου που είχε τεθεί.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2017, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 423 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 1.135 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του και στόχου του Προϋπολογισμού 2017 (που έχει περιληφθεί στην εισηγητική του Προϋπολογισμού) για 806 εκατ. ευρώ. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2.123 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2.853 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2016 και στόχου για 864 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 8.332 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας κατά 198 εκατ. ευρώ ή 2,4%  έναντι του στόχου. Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση