Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Πλασματική εν μέρει η υποχώρηση της ανεργίας
Πλασματική εν μέρει η υποχώρηση της ανεργίας

Πλασματική εν μέρει η υποχώρηση της ανεργίας

Στθερά κθοδική είναι η πορεία του ποσοστού ς στη χώρα μας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, αν και η ποιοτική ανάλυσή τους δείχνει πως η υποχώρηση είναι πλασματική, καθώς συνδυάζεται με του ενεργού πληθυσμού και αύξηση της υπος.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, που δημοσιοποιήθηκαν χθες, δείχνουν ότι η υποχώρησε στο 21,1% έναντι 23,3% το πρώτο τρίμηνο και 23,1% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Η αυξήθηκε κατά 3,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ενώ ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 8,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Στηριζόμενος στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το προηγούμενο α΄ τρίμηνο του 2017 και του συστήματος Εργάνη, ο όμιλος για τα Κοινωνικά και Εργασιακά Δικαιώματα (ΟΚΕΔ) καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δύο στις τρεις νέες θέσεις καλύφθηκαν με , εβδομαδιαία απασχόληση μικρότερη των 35 ωρών, μειωμένες αποδοχές και περιορισμένες ασφαλιστικές . Αναλυτικά, σύμφωνα με τον ΟΚΕΔ, τη διετία 2016-2017 είχαμε του ενεργού δυναμικού κατά 7.400 άτομα. Εξέλιξη που αποδίδεται στην απογοήτευση των μακροχρόνιων ανέργων που σταμάτησαν να αναζητούν εργασία και τις αυξημένες συνταξιοδοτήσεις. Το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 53.000 θέσεις εργασίας. Οι εργαζόμενοι όμως οι οποίοι απασχολούνται έως 34 ώρες την εβδομάδα ήταν 975.900 άτομα το α΄ τρίμηνο του 2016 και φέτος ανέρχονται σε 1.012.000 άτομα. Δηλαδή, η συνολική απασχόληση αυξήθηκε κατά 53.000 άτομα, ενώ οι θέσεις μερικής απασχόλησης και παρτ τάιμ αυξήθηκαν κατά 36.100 άτομα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση