Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Πλασματική εν μέρει η υποχώρηση της ανεργίας
Πλασματική εν μέρει η υποχώρηση της ανεργίας

Πλασματική εν μέρει η υποχώρηση της ανεργίας

Σταθερά καθοδική είναι η πορεία του ποσοστού ανεργίας στη χώρα μας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, αν και η ποιοτική ανάλυσή τους δείχνει πως η υποχώρηση είναι πλασματική, καθώς συνδυάζεται με μείωση του ενεργού πληθυσμού και αύξηση της υποαπασχόλησης.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, που δημοσιοποιήθηκαν χθες, δείχνουν ότι η ανεργία υποχώρησε στο 21,1% έναντι 23,3% το πρώτο τρίμηνο και 23,1% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 3,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ενώ ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 8,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Στηριζόμενος στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το προηγούμενο α΄ τρίμηνο του 2017 και του συστήματος Εργάνη, ο όμιλος για τα Κοινωνικά και Εργασιακά Δικαιώματα (ΟΚΕΔ) καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δύο στις τρεις νέες θέσεις καλύφθηκαν με ευέλικτες μορφές εργασίας, εβδομαδιαία απασχόληση μικρότερη των 35 ωρών, μειωμένες αποδοχές και περιορισμένες ασφαλιστικές εισφορές. Αναλυτικά, σύμφωνα με τον ΟΚΕΔ, τη διετία 2016-2017 είχαμε μείωση του ενεργού δυναμικού κατά 7.400 άτομα. Εξέλιξη που αποδίδεται στην απογοήτευση των μακροχρόνιων ανέργων που σταμάτησαν να αναζητούν εργασία και τις αυξημένες συνταξιοδοτήσεις. Το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 53.000 θέσεις εργασίας. Οι εργαζόμενοι όμως οι οποίοι απασχολούνται έως 34 ώρες την εβδομάδα ήταν 975.900 άτομα το α΄ τρίμηνο του 2016 και φέτος ανέρχονται σε 1.012.000 άτομα. Δηλαδή, η συνολική απασχόληση αυξήθηκε κατά 53.000 άτομα, ενώ οι θέσεις μερικής απασχόλησης και παρτ τάιμ αυξήθηκαν κατά 36.100 άτομα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση