Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Πιθανή η ένταξη στο QE τον Μάρτιο, αν κλείσει η αξιολόγηση τον Φεβρουάριο
Πιθανή η ένταξη στο QE τον Μάρτιο, αν κλείσει η αξιολόγηση τον Φεβρουάριο

Πιθανή η ένταξη στο QE τον Μάρτιο, αν κλείσει η αξιολόγηση τον Φεβρουάριο

«Ζωντνό» πραμένει το ενδεχόμενο ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης () της ΕΚΤ στις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, υπό την προϋπόθεση ότι θα «κλείσει» εντός Φεβρουαρίου η .

Παρά το γεγονός ότι οι συνεχιζόμενες μεγάλες καθυστερήσεις έχουν δημιουργήσει ισχυρές αμφιβολίες όχι απλά για τη δυνατότητα ένταξης στο αλλά ευρύτερα για την τύχη του τρίτου μνημονίου, τραπεζικές πηγές διατυπώνουν την εκτίμηση ότι παραμένει πιθανό η Ελλάδα να ενταχθεί στο QE εντός Μαρτίου, εφόσον ολοκληρωθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες η αξιολόγηση και υπάρξει μια δήλωση-δέσμευση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Σημειώνεται ότι η έχει εργαστεί εντατικά και έχει ολοκληρώσει όλη τη σχετική προετοιμασία προκειμένου η χώρα μας να ενταχθεί γρήγορα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Η ένταξη στο QE είναι κομβικής σημασίας, καθώς θα ενισχύσει δραστικά την εμπιστοσύνη και μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για την της χώρας σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης. Οι συνεχείς καθυστερήσεις, πάντως, έχουν επιβαρύνει το κλίμα. Χθες, σε έκθεσή της η Bank of σημείωσε ότι οι επίμονες καθυστερήσεις στις αξιολογήσεις και στην υλο της συμφωνίας, δίνουν λόγους στην ΕΚΤ να κρατήσει την Ελλάδα εκτός QE, σημειώνοντας ότι η ένταξη στο QE ίσως γίνει προς το τέλος του έτους μετά τις εκλογές σε χώρες της Ε.Ε. Και η HSBC σε σημείωμά της για την Ελλάδα υπογράμμισε ότι η ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, φαίνεται απίθανη, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση