Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Πιθανά νέα μέτρα ή «κόφτης» και μετά το 2019
Πιθανά νέα μέτρα ή «κόφτης» και μετά το 2019

Πιθανά νέα μέτρα ή «κόφτης» και μετά το 2019

Με τους πολιτικούς αρχηγούς να διαδέχονται ο ένας τον άλλο στο βήμα του ομιλητή, κορυφώνεται αυτές τις ώρες μέσα σε περιβάλλον πόλωσης η συζήτηση του προϋπολογισμού: οι υψηλοί τόνοι κριτικής προς την ανεβάζουν κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο και την ένταση, την οποία ήδη έχουν δημιουργήσει με την μετωπική τους σύγκρουση και αξιωματική . Σε αυτό το περιβάλλον, οι αναφορές για πιθανές πολιτικές εξελίξεις με άλλοτε ευθείες και άλλοτε έμμεσες αναφορές σε εκλογές, είναι πολλές.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η ακολουθούμενη δημοσιονομική πολιτική, με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να «αμύνονται» είτε υπενθυμίζοντας πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων, είτε επικαλούμενα σημερινές θέσεις της ΝΔ, προκειμένου να υποστηρίξουν πως αν γίνει πρωθυπουργός ο Κυρ. Μητσοτάκης οι αντιλαϊκές πολιτικές θα ενταθούν. Στον αντίποδα, η γαλάζια παράταξη υποστηρίζει πως η σημερινή κυβέρνηση ανακυκλώνει τα αδιέξοδα, τονίζοντας πως η παραμονή στην των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εγκυμονεί νέους κινδύνους για τη χώρα και την οικονομία.

  Το εδιαφέρον, βεβαίως, εστιάζεται στις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, ειδικά μετά από όσα αποκάλυψαν χθες στη Βουλή οι Γ.Χουλιαράκης και Εφη Αχτσιόγλου (περί απαιτήσεων του ΔΝΤ για ψήφιση προληπτικών μέτρων ύψους 4,5 δις ευρώ τώρα για το 2019, ανατροπές στα εργασιακά κ.ά.).

«Αν είναι έτσι, φοβάμαι ότι τα πράγματα είναι στα όρια του δραματικού», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Ν.Δένδιας, αναφερόμενος ειδικά στην  περί τα 4,5 δις «αποκάλυψη» Χουλιαράκη, και κάλεσε τον κ. Τσακαλώτο να επιβεβαιώσει το μέγεθος. Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου απαντώντας άμεσα, πριν δηλαδή από την κεντρική του ομιλκία, περιορίστηκε ουσιαστικά να επιβεβαιώσει πως υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ από τη μια, και στην Ευρώπη και την Αθήνα από την άλλη, ως προς το αν είναι επιτεύξιμο ένα πλεόνασμα τέτοιου ύψους για το 2018, το 2019 και τα επόμενα χρόνια, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι είναι στο πλαίσιο αυτό που έχει ήδη συζητηθεί το μέτρο του «κόφτη», ή της ψήφισης νέων μέτρων με προληπτικό χαρακτήρα, ή αναζήτησης άλλου «μηχανισμού» για την επίτευξη του στόχου.

«Τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Έχετε κοστίσει πανάκριβα στον τόπο. Είναι φανερό ότι απέρχεστε. Το πόσο καιρό θα παραμείνετε ακόμα δεν είναι σημαντικό: σημαντικό είναι να μην προαλέσετε μεγαλύτερη ζημιά», επέμεινε ο κ. Δένδιας.

«Ημιτελές χριστουγεννιάτικο παραμύθι» χαρακτήρισε τον κυβερνητικό ισχυρισμό πως η οικονομία «πάει καλά», ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης.

«Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης έχετε πάρει μεγάλη κατρακύλα και δεν σας σώζει τίποτα. Ούτε ο Κάστρο, ούτε ο Ομπάμα, ούτε τα νυχτερινά διαγγέλματα, ούτε τα ταξιδιάκια μαζί με ΑΝΕΛ και χρυσαυγίτες», τόνισε ο γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας και χαρακτήρισε «παραμύθι» τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί επερχόμενης «δίκαιης ανάπτυξης».

«Είναι κρίσιμο το να παραμείνει η σημερινή κυβέρνηση» τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος, υποστηρίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση «εγγυάται» δίκαιη κοινωνικά αναδιανομή του πλούτου που θα παραχθεί από την ανάπτυξη. «Υπάρχουν δυνάμεις εντός και εκτός ς που ενοχλούνται από την πολιτική της κυβέρνησης η οποία στοχεύει στη λήξη της λιτότητας» είπε από την πλευρά του ο Π.Σκουρλέτης και επιτέθηκε στο ΔΝΤ, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και την Νέα Δημοκρατία. Αμφότεροι δε, όπως και στο σύνολό τους υπουργοί και βουλευτές της πλειοψηφίας που μίλησαν τις προηγούμενες ημέρες, αφιέρωσαν μεγάλο τμήμα της ομιλίας τους προκειμένου να αναδείξουν τα όσα –όπως είπαν- αρνητικά χαρακτήρισαν τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Από τις χαρακτηριστικότερες, ως προς αυτό, ήταν η εμφάνιση του προέδρου των ΑΝΕΛ, καθώς ο κ. Π.Καμμένος αφιέρωσε πολύ χρόνο της ομιλίας του στο να παρουσιάσει το τί εκτιμά ο ίδιος πως θα συνέβαινε στη χώρα και στην ελληνική κοινωνία, αν κυβέρνηση ήταν η ΝΔ.

Η συζήτηση στην αίθουσα συνεδριάσεων της εθνικής αροσωπείας συνεχίζεται με αρκετές αναφορές και στα εθνικά θέματα. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός των άλλων, η χρησιμοποιεί ως στοιχείο άσκησης πολεμικής κριτικής στο ΣΥΡΙΖΑ, την κοινή παρουσία βουλευτών του με βουλευτές της Χρυσής Αυγής σε εκδήλωση που διοργάνωσε προ ημερών ο συγκυβερνήτης πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Αμυνας στο Καστελόριζο. Αξιοσημείωτο είναι πως στις πολλές επικρίσεις, ουδείς εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να υπερασπιστεί τη συμμετοχή του στην εν λόγω εκδήλωση, δίπλα στους βουλευτές του Ν.Μιχαλολιάκου. Μόνον τα στελέχη της ΧΑ υπεραμύνθηκαν της επιλογής τους να ανταποκριθούν στην πρόσκληση συμμετοχής σε αυτή την εκδήλωση. Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Καμμένος είπε χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ:

«Με μεγάλη μου λύπη είδα ότι δεν συμμετείχε η αξιωματική αολίτευση. Η αποστολή δεν μπορούσε να ακυρωθεί. Κάποιοι επέλεξαν να βάλουν μπροστά τους συμμετέχοντες και όχι το περιεχόμενο της αποστολής». Και απευθυνόμενος στον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, συμπλήρωσε: «Κακή στιγμή που δεν συνυπήρχαμε σε αυτή την αποστολή. Μπορούμε να το διορθώσουμε με επόμενες ενέργειες». Μάλιστα υποστήριξε ότι ανάλογες κινήσεις έκαναν στο παρελθόν στελέχη των κυβερνήσεων Α.Παπανδρέου, όταν η Αγκυρα κλιμάκωνε τις προκλήσεις στο Αιγαίο.

«Περίμενα γι αυτή την εκδρομή με τη ΧΑ στο Καστελόριζο, ο κ. Καμμένος να πει ότι έχει μετανοιώσει», απάντησε αμέσως ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ.Θεοδωράκης. Και επανέλαβε την πρόταση του κόμαμτός του να συσταθεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, όπως συμβαίνει «σχεδόν σε όλες τις κανονικές χώρες».

«Η χώρα πτώχευσε από τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις, όχι από τις κυβερνήσεις συνεργασίας», υποστήριξε στην ομιλία του ο κ. Λεβέντης επαναφέροντας την πρότασή του για οικουμενική κυβέρνηση ως λύση στο πρόβλημα της χώρας, αλλά και τη θέση του πως θα πρέπει να ενισχυθεί άμεσα και σημαντικά το πρόγραμμα εξοπλισμών, για να θωρακιστεί –όπως σημείωσε- η άμυνα της ς.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση