Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Πιο φθηνή από τα Τίρανα στις τιμές ενοικίασης γραφείων η Αθήνα
Πιο φθηνή από τα Τίρανα στις τιμές ενοικίασης γραφείων η Αθήνα

Πιο φθηνή από τα Τίρανα στις τιμές ενοικίασης γραφείων η Αθήνα

Το χαμηλότερο κόστος ενοικίασης γραφείων στην Ευρώπη διαθέτει πλέον η αθηναϊκή αγορά γραφείων, όντας από τις πλέον ανταγωνιστικές για την εγκατάσταση επιχειρήσεων, ακόμα και σε σχέση με τους Βαλκάνιους γείτονες. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Colliers International, σε σύνολο 60 πόλεων ανά την Ευρώπη, η μέση τιμή ενοικίασης γραφείων (Α΄ και Β΄ κατηγορίας συνδυασμένα) στην διαμορφώνεται σε 10 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση. Στην αμέσως επόμενη θέση κατατάσσεται η αγορά της Αμβέρσας στο Βέλγιο με μέσο κόστος 10,4 ευρώ/τ.μ., ενώ έπονται η Σόφια (Βουλγαρία) και η Μπρατισλάβα (Σλοβακία), όπου οι τιμές ενοικίασης γραφείων διαμορφώνονται σε 11 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Τίρανα το μέσο κόστος ανέρχεται σε 17 ευρώ/τ.μ., στο Βουκουρέστι σε 14,5 ευρώ/τ.μ. και στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας σε 12 ευρώ/τ.μ., δείγμα του πόσο έχει υποχωρήσει η αγορά γραφείων της Αθήνας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών της οικονομικής κρίσης.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη κάμψη αφορά τα γραφεία της Β΄ κατηγορίας, δηλαδή εκείνα που βρίσκονται σε δευτερεύουσες περιοχές και είναι παλαιότερης κατασκευής. Στη συγκεκριμένη αγορά, οι τιμές των ενοικίων έχουν μειωθεί ακόμα και κατά 50% από το 2009. Στον αντίποδα, η πτώση στα πιο σύγχρονα κτίρια γραφείων που βρίσκονται σε σημεία προβολής δεν ξεπερνά το 20%, με τις τιμές μάλιστα να έχουν σταθεροποιηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Σε κάθε περίπτωση, η Colliers International επισημαίνει ότι η αγορά γραφείων της Αθήνας ευνοεί τους ενοικιαστές, οι οποίοι μπορούν να επιλέξουν από μια πλειάδα διαθέσιμων γραφειακών χώρων. Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν το ύψος του ενοικίου ή άλλα σκέλη της σύμβασης, ώστε να προσφέρουν περισσότερα οικονομικά κίνητρα είτε για τη διατήρηση του υφιστάμενου μισθωτή είτε για την προσέλκυση νέου χρήστη. Η τάση αυτή χαρακτηρίζει την αγορά γραφείων τα τελευταία χρόνια και δεν προβλέπεται να διαφοροποιηθεί ούτε στο άμεσο μέλλον.

Αλλωστε, ο δείκτης κενών γραφείων ανέρχεται σε 16% και παραμένει μεταξύ των υψηλότερων πανευρωπαϊκά. Περισσότερα κενά γραφεία (ως ποσοστό επί του συνολικού αποθέματος) διαθέτουν, μεταξύ άλλων, το Κίεβο με 17,5%, η Κωνσταντινούπολη με 24,8%, το Πόζναν της Πολωνίας με 16,9% και το Ρότερνταμ με 18%. Στα θετικά πάντως της αγοράς γραφείων της ελληνικής πρωτεύουσας συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι οι αναπτύξεις νέων γραφειακών χώρων διαμορφώνονται σε μόλις 6.000 τ.μ., με να μην προβλέπεται ιδιαίτερη πίεση στις τιμές ενοικίασης, ως της περαιτέρω διεύρυνσης της προσφοράς.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στις αποχρώσεις του ροζ το κτίριο της ΔΑΜ για τον καρκίνο του μαστού #ΚαρκίνοςτουΜαστού - https://t.co/XtTD2JyrKj -

  • Δικάζονται δύο Βολιώτες για ανάρτηση πανό για τον Παγασητικό #ΠαγασητικόςΚόλπος - https://t.co/KFMhXw6NnG -

  • Σύσκεψη με εκπροσώπους εργατικών σωματείων της Μαγνησίας #εργατικάΣωματεία #Μαγνησία - https://t.co/gQGPtduseg -

"Αλιεύοντας" την είδηση