Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Πιο αυστηρά κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Πιο αυστηρά κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Πιο αυστηρά κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Αυστηροποίηση των κριτηρίων γι την προστσία της πρώτης κατοικίας, θέσπιση μέτρων για την ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη και αλλαγές στον νόμο για τα –γνωστό ως νόμο Δένδια– προς την κατεύθυνση της ς των μη βιώσιμων επιχειρήσεων και στήριξης όσων θεωρούνται βιώσιμες, προβλέπει μεταξύ άλλων το τρίτο για τα «κόκκινα» δάνεια.

Πολλά από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή περιγράφονται ως προαπαιτούμενα, δηλαδή είναι μέτρα άμεσης εφαρμογής, ενώ συγκεκριμένες δράσεις προβλέπονται από τον Αύγουστο έως και τον επόμενο Μάρτιο για την υλοποίηση της συνολικής ς διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων οφειλών προς τις τράπεζες.

Μεταξύ αυτών η δυνατότητα σύστασης κοινών επιχειρήσεων μεταξύ τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης οφειλών, οι οποίες θα προωθούν ενεργητικές πολιτικές, όπως η μεταβίβαση ή η πώληση του ακινήτου σε τρίτο σε συν με τον δανειολήπτη και μεσιτικά γραφεία.

Η επί το αυστηρότερου καθιέρωση κριτηρίων για την προστασία της πρώτης κατοικίας παραπέμπει σε πιο σφιχτές προϋποθέσεις σε σχέση με αυτά που ίσχυαν μέχρι σήμερα και απελευθέρωση των πλειστηριασμών για όσες κατηγορίες δεν εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία. Οπως αναφέρεται, η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα μόνιμο δίχτυ προστασίας, συμπεριλαμβάνοντας για τις ευάλωτες ομάδες, κάνοντας διάκριση μεταξύ των κακοπληρωτών και των καλόπιστων οφειλετών.

Σε ό,τι αφορά τον νόμο Κατσέλη, εκτός από την αύξηση των δικαστών για την ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων που λιμνάζουν στα ειρηνοδικεία και οι οποίες φθάνουν τις 150.000, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα έτσι ώστε από τη μία να δοθεί προτεραιότητα στις υποθέσεις που αφορούν σημαντικά ποσά οφειλών και από την άλλη να ισχύσουν συνοπτικές διαδικασίες για οφειλέτες που δεν διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία και εισόδημα. Κατά την ίδια η κυβέρνηση θα πρέπει να θεσπίσει αυστηρότερες διαδικασίες ελέγχου, ώστε να αποτρέπονται όσοι θεωρούνται κατ' επάγγελμα κακοπληρωτές. Προς την κατεύθυνση αυτή, εργαλείο θα αποτελέσει η Υπηρεσία Πίστωσης και Πλούτου, που θα προσδιορίζει τις δυνατότητες πληρωμής των οφειλετών. Η υπηρεσία που θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή θα πρέπει να συγκροτηθεί έως τον Νοέμβριο του 2015, ενώ παράλληλα βήματα δρομολογούνται για την τροποποίηση του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και την πλήρη ενεργοποίηση των εξειδικευμένων τμημάτων για την εκδίκαση υποθέσεων εταιρικής ς.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση