Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Ποιοι και γιατί πιέζουν τις μετοχές στο χρηματιστήριο
Ποιοι και γιατί πιέζουν τις μετοχές στο χρηματιστήριο

Ποιοι και γιατί πιέζουν τις μετοχές στο χρηματιστήριο

Μείωση της χρηματιστηριακής αξίας κατά 1,365 δισ. υπέστησαν οι τέσσερις μέσα σε μόλις 12 συνεδριάσεις, από τις 23 Μαΐου 2016 μέχρι και την περασμένη Τρίτη 7 Ιουνίου 2016, που κατεγράφη και νέο υψηλό έτους (653,60 μονάδες) για τον γενικό δείκτη τιμών.

Η αιτία αυτής της πτώσης αποδίδεται σε ένα κύμα επιθετικών πωλήσεων που εκδηλώθηκε από μεγάλα του εξωτερικού, καθώς η καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ενεργοποίησε τους πωλητές. Ετσι το άθροισμα της κεφαλαιοποίησης των τεσσάρων τραπεζών στις 7 Ιουνίου 2016 υποχώρησε στα 10,961 δισ. ευρώ από 12,326 δισ. ευρώ που ήταν η αντίστοιχη κεφαλαιοποίηση στις 25 Μαΐου 2016, όταν και αρχίζει το κύμα των ρευστοποιήσεων. Μεταξύ των πωλητών εμφανίζεται ο ελβετικός οίκος της UBS και ακολουθεί η HSBC και η Citigroup στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Στον τίτλο της εκδηλώθηκαν το τελευταίο διάστημα ρευστοποιήσεις από UBS, Citigroup, Goldman Sachs και Credit Suisse. Στην βασικοί πωλητές ήταν η UBS, η Goldman Sachs, η Citigroup, η Credit Suisse και η Bank of America. Στη μετοχή της Τράπεζας ως πωλητές εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα η UBS, η Citigroup η Bank of America, η Morgan Stanley και η HSBC.

Στην εκτίμηση ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 3-4 χρόνια ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβληματικά δάνεια, καταλήγει σε δισέλιδη του ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής διαβάθμισης Moody's, σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα της εβδομάδας. Στην έκθεση τονίζεται ότι η επιβράδυνση του σχηματισμού προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι θετική εξέλιξη.

Οπως αναφέρεται, τα συσσωρευμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια άνω των 90 ημερών για τις 4 τράπεζες μειώθηκαν κατά περίπου 400 εκατομμύρια μεταξύ Δεκεμβρίου 2015 και Μαρτίου 2016, με την και την να εμφανίζουν μεγαλύτερη βελτίωση. Το συνολικό υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τις τέσσερις συστημικά σημαντικές τράπεζες μειώθηκε στα 85,2 δισ. ευρώ από 86 δισ. ευρώ.

Η μείωση αντανακλά την επιβράδυνση του σχηματισμού νέων προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, καθώς και τις διαγραφές δανείων.
Οι ελληνικές τράπεζες αύξησαν την κάλυψη με προβλέψεις σε περίπου 68% στο α΄ τρίμηνο του 2016 από 58% ένα χρόνο νωρίτερα, περιορίζοντας τους κινδύνους στην κεφαλαιακή τους βάση. Η Moody's προσδοκά στην έκθεσή της ότι «η πτωτική τάση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα συνεχιστεί για το υπόλοιπο του 2016, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα έχει θετική επίδραση στα αποτελέσματα».

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση