Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Πιέσεις Τζακ Λιου σε Βερολίνο για ελάφρυνση χρέους
Πιέσεις Τζακ Λιου σε Βερολίνο για ελάφρυνση χρέους

Πιέσεις Τζακ Λιου σε Βερολίνο για ελάφρυνση χρέους

Στην νάγκη ναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ εστίασε ο υπουργός Οικονομικών των Τζακ Λιου στις συναντήσεις του με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και τον Γάλλο, . Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των , ο κ. Λιου συνομίλησε επίσης με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στους οποίους τόνισε τη σημασία να εφαρμόσουν πλήρως τη συμφωνία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου, στις συναντήσεις του στο Βερολίνο και το Παρίσι, ο κ. Λιου τόνισε ότι «η συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά και αποτελεί βάση για την ανοικο της εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών, ενώ δημιουργεί τις συνθήκες για ένα βήμα μπροστά για την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία να επιτευχθεί βιωσιμότητα του χρέους στις επικείμενες διαπραγματεύσεις». Αυτός ο δρόμος, είπε, είναι προς το καλύτερο συμφέρον της Ελλάδας, της Ευρώπης και της παγκόσμιας οικονομίας.

Αν και έχει υποδεχθεί θετικά τη συμφωνία, ο κ. Λιου τονίζει ότι εξακολουθούν να χρειάζονται δύσκολα βήματα από όλα τα μέρη, προτάσσοντας μία ρεαλιστική αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους. Οπως εκτιμά ο ερευνητής του Council on Foreign Relations, Ρόμπερτ Καν, ο Αμερικανός υπουργός πιέζει τους Ευρωπαίους να ορίσουν τους διαχείρισης του χρέους για την Ελλάδα και τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης. Ο κ. Καν θεωρεί απίθανο το κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά εκτιμά ότι είναι εφικτή μία λύση που προβλέπει μακρά περίοδο χάριτος, όπως η 30ετία που πρότεινε το Διεθνές ομισματικό Ταμείο, στην τελευταία του ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, ο κ. Λιου βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», «σε συνεχή επαφή» και με τη διοίκηση του Ταμείου για το ζήτημα της Ελλάδας. Αν και η επιρροή των ΗΠΑ έχει τα όριά της, η πίεση φαίνεται ότι αρχίζει να αποδίδει. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μετά την επίσκεψή του κ. Λιου στην Φρανκφούρτη την Τετάρτη, ο πρόεδρος της , Μάριο τράγκι, δήλωσε χθες ότι το ερώτημα δεν είναι αν θα γίνει αναδιάρθρωση του χρέους αλλά πώς, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει διαφωνία ότι αυτή χρειάζεται.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση