Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Ποιες υποθέσεις και χρήσεις θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα από την εφορία
Ποιες υποθέσεις και χρήσεις θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα από την εφορία

Ποιες υποθέσεις και χρήσεις θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα από την εφορία

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε τις συνεχείς εξελίξεις στο θέμα των παραγραφών των φορολογικών υποθέσεων. H πρόσφατη της Ολομέλειας του 1738/2017 έκρινε ως αντισυνταγματικές τις διαδοχικές παρατάσεις του χρόνου ς των φορολογικών υποθέσεων, οι οποίες καταλήγουν να μην έχει ουσιαστικά εφαρμογή ο κανόνας της ς στην 5ετία.

Εξ αφορμής της ανωτέρω ς, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ 2642/2017) έδωσε «οδηγίες» προς την και επισήμανε ότι αν και η απόφαση του δεν υποχρεώνει τη σε γενική εφαρμογή της, ωστόσο κατά την αντιμετώπιση άλλων όμοιων υποθέσεων πρέπει να την ακολουθήσει ως νομολογιακό δεδομένο. Τόνισε δε, ότι η αντιμετώπιση από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) υποθέσεων με ακριβώς όμοια νομικά ζητήματα, κατά τρόπο αντίθετο προς τις αποφάσεις του ΣτΕ, δεν συνάδει με το κράτος δικαίου.

Σε συνέχεια των ανωτέρω η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων () τροποποίησε τις οδηγίες που είχε εκδώσει προς τις εφορίες, θέτοντας νέα κριτήρια επιλογής για το ποιες υποθέσεις θα πρέπει να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα. Αφορά κυρίως υποθέσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί φύλλα ελέγχου, αλλά δεν έχουν εκδοθεί οριστικές πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού φόρων και προστίμων.

Η απόφαση της ΑΑΔΕ. Ουσιαστικά, η ΑΑΔΕ αποφάσισε ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον έλεγχο των υποθέσεων που

α) είτε δεν έχουν ακόμα παραγραφεί, δηλ. δεν έχει παρέλθει ακόμα η πενταετία (χρήσεις 2011 και μετά)

β) είτε εμπίπτουν στις περιπτώσεις όπου ρητά προβλέπεται από τον ίδιο τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος παράταση της παραγραφής: π.χ. σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης ς εισοδήματος, ύπαρξης συμπληρωματικών στοιχείων, καθώς και περιπτώσεις φοροδιαφυγής, όπου ο προβλεπόμενος από τον ΚΦΕ χρόνος παραγραφής επεκτείνεται σε δέκα (10), δεκαπέντε (15) και σε είκοσι (20) έτη αντίστοιχα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση