Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Πετρουλάκης: Στόχος η ελευθερία του Τύπου
Πετρουλάκης: Στόχος η ελευθερία του Τύπου

Πετρουλάκης: Στόχος η ελευθερία του Τύπου

Με δραστικό περιορισμό του αιτήματος για αποζημίωση, από τα δύο εκατομμύρια ευρώ που ήταν στην αρχή, στις χιλιάδες  ευρώ, εκ μέρους του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου, που είχε καταθέσει και την αγωγή, συζητήθηκε σήμερα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η αγωγή του που εστρέφετο κατά του Ανδρέα Πετρουλάκη, σκιτσογράφου και αρθρογράφου αλλά και κατά του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος όμως έχει στο μεταξύ αποχωρήσει πλήρως από την ιστοσελίδα Protagon.

Η αγωγή αφορούσε άρθρο του Ανδρέα Πετρουλάκη που δημοσιεύθηκε στο Protagon το 2015 με τίτλο «Πάνος Καμμένος, έχουν αρχίσει και του μοιάζουν», που θεωρήθηκε ως συκοφαντικό από τον υπουργό, ο οποίος έστρεψε αγωγή κατά του αρθρογράφου ζητώντας αρχικά ως αποζημίωση 2 εκ ευρώ, ποσό που θεωρήθηκε εξοντωτικό.

 Η αγωγή του υπουργού κατά του γνωστού σκιτσογράφου, προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από πολιτικά πρόσωπα (με αναρτήσεις τους ετάχθησαν υπέρ του Ανδρέα Πετρουλάκη, ο της Δ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην Κώστας Σημίτης, ο Ευάγγελος , Σταύρος Θεοδωράκης και άλλοι) υποστηρίζοντας την ελευθερία της έκφρασης και της γνώμης και αποδίδοντας στοχεύσεις φίμωσης του τύπου σε αγωγές  από πολιτικά πρόσωπα με ισχύ κατά εκπροςώπων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Στο δικαστήριο κατέθεσε ως μάρτυρας από την πλευρά του ενάγοντος υπουργού, ο δημοσιογράφος Γιάννης τάσκας, ο οποίος υποστήριξε ότι τα γεγονότα που αφορούν στο πρόσωπο του Υπουργού Άμυνας είναι ψευδή, ενώ  ανέφερε ότι στο άρθρο περιλαμβάνονται «συκοφαντικές και εξοντωτικές» αναφορές.

Από την πλευρά των εναγομένων (Πετρουλάκη και Θεοδωράκη) κατέθεσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και γνωστός πανεπιστημιακός Μιχάλης Σταθόπουλος, τονίζοντας ότι «η κοινωνία θέλει να ασκείται κριτική για δημόσια πρόσωπα» και ότι «ο κ. Καμμένος δεν έχει υποστεί καμία βλάβη, καθώς εξακολουθεί να είναι Υπ. Άμυνας και να έχει πολιτική ισχύ». Ο κ. Σταθόπουλος υπερασπίστηκε το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, της ς κριτικής, ακόμα και σκληρής, ενώ στηλίτευσε την τακτική πολιτικών προςώπων με επιρροή να στρέφονται κατά του Τύπου προς εκφοβισμό για να αποφύγουν την κριτική του.

Σε του μετά την ολο της δικαστικής διαδικασίας ο Ανδρέας Πετρουλάκης ανέφερε ότι τέτοιου είδους εξοντωτικές αγωγές έχουν στόχο να πλήξουν την ελευθερία του Τύπου, ενώ πρόσθεσε ότι «ήταν ένα άρθρο έκφρασης γνώμης και ς κριτικής στον ΣΥΡΙΖΑ και εξ αντανακλάσεως στο πρόσωπο του Π. Καμμένου και ότι στόχος του άρθρου του ήταν να καταδειχθεί το υβριδικό σχήμα, η τερατογένεση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Η δικηγόρος του Υπουργού Άμυνας, Έλενα Τζούλη δήλωσε ότι «ο μάρτυρας του Protagon, του Σταύρου Θεοδωράκη και του Ανδρέα Πετρουλάκη (αναφερόμενη στην κατάθεση Σταθόπουλου) ομολόγησε ότι στόχος των άθλιων, ψευδών και συκοφαντικών ισχυρισμών ήταν να ασκηθούν πιέσεις ώστε να φύγει από την κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος και να μπει ο Σταύρος Θεοδωράκης» και τόνισε ότι οι εναγόμενοι αγνόησαν αποφάσεις της Δικαιοσύνης αναφορικά με τα όσα αναφέρονται στο άρθρο και έχουν δικαιώσει τον Υπ. Άμυνας». Η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί τους προσεχείς μήνες.

Ο αρχηγός του Ποταμιού και εναγόμενος, Σταύρος Θεοδωράκης, μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας, σχολίασε με ανάρτησή του στο Twitter: «Οι Καμμένοι είπαν ότι ο πόλεμος εναντίον τους είναι για να φύγουν από την κυβέρνηση και να μπει ο Θεοδωράκης. Τελικά όντως τους ψεκάζουν».

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση