Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Πετροπόλεμος στην ασφυκτικά γεμάτη Ειδομένη
Πετροπόλεμος στην ασφυκτικά γεμάτη Ειδομένη

Πετροπόλεμος στην ασφυκτικά γεμάτη Ειδομένη

Επεισόδι κι οργανωμένες διαμαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο στα σημεία όπου παραμένουν. Χθες το μεσημέρι στην ξέσπασε καβγάς ανάμεσα σε πρόσφυγες διαφορετικών εθνικοτήτων που σε πετροπόλεμο, με αποτέλεσμα να παρέμβει η ρίχνοντας χημικά. Συγκεκριμένα, Αφγανοί και συγκρούστηκαν, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας πρόσφυγας που μετέβη στο Πολύκαστρο για ράμματα. Στο μεταξύ, οι προσπάθειες των Αρχών να διαλυθεί ο καταυλισμός στα , διά της πειθούς, έχει πενιχρά . Χθες αναχώρησαν δύο λεωφορεία μεταφέροντας μερικές δεκάδες ανθρώπους σε κοντινά κέντρα φιλοξενίας, ωστόσο πάνω από 10.000 εκτιμάται ότι παραμένουν στην , οι 2.500 εξ αυτών στις ράγες του τρένου, εμποδίζοντας τη διέλευση για πολλές εβδομάδες.

Στο Ελληνικό όπου βρίσκονται περίπου 3.500 άτομα, κυρίως Αφγανοί, εκατοντάδες άτομα από χθες το πρωί αρνούνται τη λήψη φαγητού, διαμαρτυρόμενοι για την ποιότητα των γευμάτων.
Ταυτόχρονα, στον καταυλισμό του παλαιού αεροδρομίου, έχουν σημειωθεί πολλά περιστατικά δυσεντερίας ειδικά σε μικρά παιδιά. Στα συμπεράσματα έκθεσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που δημοσιοποιείται σήμερα, αναφέρεται επισταμένως ότι η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη και βοήθεια σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να καταφέρει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του μεγάλου αριθμού (54.347 σύμφωνα με τη χθεσινή επίσημη καταμέτρηση) προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα.
«Χρειάζονται περισσότερες προσφορές θέσεων για μετεγκατάσταση και περισσότερο γρήγορες διαδικασίες» επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Tomas Bocek, απεσταλμένος της Γενικής Γραμματείας για το προσφυγικό και μεταναστευτικό της Ε.Ε. που πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ το χρονικό διάστημα 7-11 Μαρτίου.
Προσέθεσε ότι οι ελληνικές αρχές χρειάζονται τεχνική και βοήθεια τόσο για τη φιλοξενία των προσφύγων και την ικανοποίηση των αναγκών τους στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων όσο και για την αποδοτικότερη λειτουργία υπηρεσιών όπως η εξέταση των αιτημάτων ασύλου και η προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση