Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Περισσότεροι οι εισακτέοι φέτος σε πανεπιστήμια, ΤΕΙ
Περισσότεροι οι εισακτέοι φέτος σε πανεπιστήμια, ΤΕΙ

Περισσότεροι οι εισακτέοι φέτος σε πανεπιστήμια, ΤΕΙ

Ελαφρώς ενισχυμένος θα είναι ο συνολικός αριθμός των εισακτέων σε πανεπιστήμια και την ακαδημαϊκή χρονιά 2016-17 συγκριτικά με την περασμένη ακαδημαϊκή χρονιά 2015-2016. Η αύξηση, ωστόσο, αφορά τη φοίτηση σε ΤΕΙ. Συγκεκριμένα, οι στα θα αυξηθούν κατά 2.000 άτομα, ενώ στα πανεπιστήμια θα μειωθούν κατά 345 άτομα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, οι θέσεις στα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αυξάνονται κατά 1.655, σημειώνοντας αύξηση 2,42% από πέρυσι. Το υπουργείο έλαβε υπόψη τον αριθμό των περυσινών εισακτέων, τα αιτήματα των επί μέρους τμημάτων για βέλτιστο αριθμό φοιτητών, τα καταγεγραμμένα από την αρμόδια υπηρεσία προβλήματα ανά τμήμα αλλά και τα στοιχεία σχετικά με τη των τμημάτων. Η τάση ενίσχυσης της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης είχε διαφανεί από περασμένες χρονιές. Συγκεκριμένα, το 2015-16 ο συνολικός αριθμός των εισακτέων μειώθηκε από 70.305 άτομα σε 68.345, αλλά οι θέσεις στα είχαν αυξηθεί από 23.570 σε 24.145. Στις παραδοσιακά «δημοφιλείς» σχολές οι διαφορές είναι απειροελάχιστες. Οι θέσεις στην Ιατρική Θεσσαλονίκης μειώνονται κατά 10, ενώ εκείνες στην Αθήνα αυξάνονται κατά 10.

Οι Νομικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης μένουν σταθερές ως προς τους εισακτέους, αλλά όσοι φλερτάρουν με τη νομική επιστήμη μπορούν να ελπίζουν στις 10 νέες θέσεις της Νομικής Κομοτηνής. Στις λίγες αυξήσεις εισακτέων σε πανεπιστήμια ξεχωρίζουν οι 30 νέες θέσεις στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Παν. Μακεδονίας και οι 20 νέες θέσεις στην Πληροφορική του ΕΚΠΑ.

Στον αντίποδα, μειώνονται κατά 20 θέσεις οι στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής. Στη συμπρωτεύουσα, «ηχηρές» απώλειες είναι 10 θέσεις στο τμήμα Φυσικής και Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, όπως και 20 θέσεις στους Πολιτικούς Μηχανικούς του ΑΠΘ. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η συρρίκνωση του αριθμού των εισακτέων στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες σε όλη τη χώρα, που αρχίζουν από 30 και φτάνουν έως και τις 70 λιγότερες θέσεις. Ενδεικτικά, στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας, το 2015 οι θέσεις εισακτέων ήταν 70 για τις ιερατικές σπουδές και 50 στο τμήμα διαχείρισης εκκλησιαστικών κειμηλίων, οι οποίες μετατρέπονται αντίστοιχα σε 40 και 20. Εξίσου, στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων, το τμήμα ιερατικών σπουδών από 60 έως σήμερα διαθέσιμες θέσεις θα προσφέρει 10 θέσεις στους ενδιαφερόμενους, ενώ το τμήμα ψαλτικής από 60 θα προσφέρει επίσης 10 θέσεις.

Οι θέσεις στα της χώρας αυξάνονται εν πολλοίς ισότιμα. Ιδιαίτερη υποστήριξη λαμβάνουν τα τμήματα διοίκησης επιχειρήσεων, γεωπονίας και μηχανικών περιβάλλοντος. «Εξαίρεση» αποτελούν μόνο τα τμήματα Νοσηλευτικής στα ΤΕΙ Αθηνών και Στερεάς Ελλάδας, το τμήμα Προσχολικής Αγωγής στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο ΤΕΙ Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης και το τμήμα Διοικ. Επιχειρήσεων στο ΤΕΙ Ηπείρου, με κατεύθυνση τα τουριστικά, όπου οι θα μειωθούν.

16s5paideia-thumb-large

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Προς ολοκλήρωση ασφαλτοστρώσεις στην Κορώπη (Μπούφα) #ΚορώπηΜπούφα - https://t.co/dplX1LHPnR -

  • Δήμος Νοτίου Πηλίου: Εγκατάσταση ναυαγοσωστών στις παραλίες #ναυαγοσώστες… - https://t.co/rKvh8Cvpp2 -

  • Ανεβασμένο και χαμηλό ουρικό οξύ: Τι πρέπει να ξέρετε #ουρικόοξύ - https://t.co/itLvcPDoUZ -

"Αλιεύοντας" την είδηση