Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Περισσότερες μεταρρυθμίσεις ζητά το ΔΝΤ
Περισσότερες μεταρρυθμίσεις ζητά το ΔΝΤ

Περισσότερες μεταρρυθμίσεις ζητά το ΔΝΤ

Σφές μήνυμ προς την Ελλάδα να εφαρμόσει χωρίς παρεκκλίσεις το Μνημόνιο έστειλαν οι εκπρόσωποι της τρόικας, ενώ η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου, ξεκαθάρισε ότι ακόμα και αυτό δεν είναι αρκετό για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της σε του Economist, η κυρία Βελκουλέσκου υποστήριξε ότι το νέο πρόγραμμα του για την Ελλάδα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που δείχνει τη δέσμευση της Ευρωζώνης να κρατήσει την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης, με αντάλλαγμα την υλοποίηση νέων μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, επισήμανε ότι υπάρχουν δύο κρίσιμα ζητήματα για να πετύχει το πρόγραμμα:

  1. Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τον δεν αρκούν. Οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις βασίζονται σε υψηλή φορολογία αντί της διεύρυνσης της φορος βάσης και σε μείωση των συντάξεων. Αυτό, όμως, δεν συνάδει με το πρόγραμμα. Αναφορικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η αναβολή κάποιων επίσης δεν συνάδει με το πρόγραμμα, ενώ υποστήριξε ότι η μεταρρύθμιση για τα «κόκκινα» δεν είναι αρκετά φιλόδοξη.

Στο πλαίσιο αυτό η κυρία Βελκουλέσκου ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρχουν πιο ρεαλιστικοί στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα. Οι στόχοι παραμένουν φιλόδοξοι, δήλωσε και πρόσθεσε ότι χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις που υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα, καθώς ακόμα και με την πλήρη εφαρμογή των συμφωνημένων, δεν μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι δεν έχει καταφέρει να κινητοποιήσει τις πολιτικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η διαφθορά.

  1. Σημαντική απαιτείται ακόμα και με την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, καθώς είναι ιδιαιτέρως μη βιώσιμο. Η Ελλάδα χρειάζεται , όπως η σημαντική επιμήκυνση του χρόνου ς των ευρωπαϊκών δανείων και η σταθεροποίηση των επιτοκίων τους, ανέφερε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ. Σημείωσε, δε, ότι η ελάφρυνση χρέους θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με τις μεταρρυθμίσεις και οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να γίνουν πριν το τέλος του προγράμματος.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση