Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Περιορισμός φοροδιαφυγής μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών
Περιορισμός φοροδιαφυγής μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών

Περιορισμός φοροδιαφυγής μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών

Πάνω από 1 εκατομμύριο νέες χρεωστικές εκδόθηκαν κατά την περίοδο επιβολής των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την αποτελεσματική διείσδυση του πλαστικού χρήματος στις καθημερινές συναλλαγές. Με το όριο ανάληψης μετρητών να παραμένει στα 60 ευρώ την ημέρα ή 420 ευρώ την εβδομάδα, οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν κυρίως τη χρεωστική και λιγότερο την πιστωτική τους κάρτα για τις καθημερινές τους συναλλαγές, αυξήθηκε θεαματικά και είναι χαρακτηριστικό ότι η χρήση της κάρτας για στο ή στα βενζινάδικα διπλασιάστηκε τους τελευταίους δύο μήνες.

Ανάλογη ήταν η έκρηξη που σημειώθηκε στη ζήτηση για εγκατάσταση συσκευών POS όχι μόνο από εμπόρους αλλά και από λιγότερο παραδοσιακούς κλάδους επαγγελματιών, όπως οι φαρμακοποιοί, οι γιατροί, οι οδοντιατρικές κ.λπ. Ο τζίρος σε POS των χρεωστικών καρτών υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι, με την αυξημένη χρήση να παρατηρείται στους υφιστάμενους αλλά και στους νέους πελάτες καρτών, εξέλιξη που παραπέμπει σε τριπλασιασμό των συσκευών αποδοχής καρτών από το σημερινό επίπεδο των 150.000 σε πάνω από 600.000 τα επόμενα δύο χρόνια. Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων δεν ήταν παρά το κίνητρο που πυροδότησε την αύξηση της χρήσης του πλαστικού χρήματος, εξέλιξη που θα συμβάλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής που υπολογίζεται στο 25% του ΑΕΠ. Η παροχή κινήτρων από την πλευρά της πολιτείας τόσο προς τους καταναλωτές όσο και προς τους εμπόρους αναμένεται να ανατρέψει την αρνητική πρωτιά που έχει η χώρα μας στις εγχρήματες συναλλαγές.

Η πρόταση που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών και συζητείται ήδη από τον αναπληρωτή υπουργό Τρύφωνα Αλεξιάδη σε συνεργασία με τους θεσμούς και τις τράπεζες, βασίζεται στη δοκιμασμένη εμπειρία άλλων χωρών, που έχουν υιοθετήσει ισχυρά κίνητρα για την ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών και τη μείωση της κυκλοφορίας των μετρητών. Στη Δανία οι είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση της κάρτας και έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό συναλλαγών ανά κάτοικο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, κάθε Δανός πραγματοποιεί κατά μέσο όρο 243 ηλεκτρονικές συναλλαγές τον χρόνο και έτσι η πλήρης κατάργηση των μετρητών με νομοθεσία από το 2016, που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, αποτελεί ουσιαστικά το τελικό βήμα για την πλήρη ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών.
11s19kartes-thumb-large

 

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε τμήμα της οδού μεταξύ Kαλών Νερών και Βυζίτσας - https://t.co/14mkwWWz5k… -

  • Δράση ΟΝΝΕΔ Λάρισας, Καρδίτσας και Μαγνησίας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023 - https://t.co/rZGeGVLRhK… -

  • Κρατείται αλλοδαπός για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας #προσβολήγενετήσιαςαξιοπρέπειας - https://t.co/OQPx7qRNqX -

"Αλιεύοντας" την είδηση