Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Πέντε κρίσιμα βήματα για να κλείσει η συμφωνία πριν από τις 20 Αυγούστου
Πέντε κρίσιμα βήματα για να κλείσει η συμφωνία πριν από τις 20 Αυγούστου

Πέντε κρίσιμα βήματα για να κλείσει η συμφωνία πριν από τις 20 Αυγούστου

Εντός ενός σφιχτού χρονοδιγράμμτος για να επιτευχθεί η μεταξύ Αθήνας και δανειστών καλείται να κινηθεί η κυβέρνηση. Επί της ουσίας, μέχρι την Πέμπτη, 13 Αυγούστου, θα πρέπει η Ελλάδα να έχει ψηφίσει το νέο μνημόνιο και το νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων για να εκταμιευτεί η πρώτη δόση του προγράμματος έως τις 20 Αυγούστου και να μη χρεοκοπήσει η χώρα έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας () εκείνη την ημέρα.

Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει πίεση να έχουν τελειώσει όλα έως τις 13 Αυγούστου είναι επειδή στις 14 του μήνα θα πρέπει να εγκρίνει τη το φινλανδικό κοινοβούλιο. Και αρκετοί θέλουν η έγκριση αυτή να δοθεί επί ενός υπαρκτού κειμένου και όχι επί ενός κειμένου που θα ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο στις 18 Αυγούστου. Πάντως, αν οι δύο πλευρές δεν προλάβουν την προθεσμία της 13ης Αυγούστου, τότε θα επιδιωχθεί να κλείσει η συμφωνία μέχρι τις 18 του μήνα, αλλά σε αυτό το ενδεχόμενο έρχεται πιο κοντά το σενάριο της παροχής νέου δανείου γέφυρας, αντί της εκταμίευσης της πρώτης δόσης του προγράμματος.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα πρέπει να υιοθετήσει νέα προαπαιτούμενα μέτρα, τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί σε ποσοστό 90%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να κλείσει η συμφωνία υπάρχουν πέντε :

1. Σήμερα συνεδριάζουν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης (ΕFC), όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της , Μίνα Αντρέεβα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση θα εξεταστεί το του νέου μνημονίου.

2. Εντός του Σαββατοκύριακου αναμένεται να αποσταλεί το αυτό στην κυβέρνηση, ώστε να το αξιολογήσει, να προχωρήσει στις παρατηρήσεις που έχει να κάνει και να επιδιωχθεί η οριστικοποίησή του μέχρι τη Δευτέρα – Τρίτη.

3. Στις 13 Αυγούστου, η κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει τόσο το νέο μνημόνιο, όσο και το πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων που απαιτούνται για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του προγράμματος.

4. Στις 14 του μήνα θα συγκληθεί το Eurogroup για να αξιολογήσει την κατάσταση και επί της ουσίας να δώσει το τυπικό «ΟΚ» στο νέο μνημόνιο, ώστε να ψηφιστεί και από τις άλλες χώρες.

5. Εως τις 18 Αυγούστου θα πρέπει τα Κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης να έχουν εγκρίνει με τη σειρά τους το νέο μνημόνιο.
Εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα αυτό, τότε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα εκταμιεύσει έως τις 20 Αυγούστου την πρώτη δόση του προγράμματος.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση