Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Πέντε κρίσιμα βήματα για να κλείσει η συμφωνία πριν από τις 20 Αυγούστου
Πέντε κρίσιμα βήματα για να κλείσει η συμφωνία πριν από τις 20 Αυγούστου

Πέντε κρίσιμα βήματα για να κλείσει η συμφωνία πριν από τις 20 Αυγούστου

Εντός ενός σφιχτού χρονοδιαγράμματος για να επιτευχθεί η συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών καλείται να κινηθεί η κυβέρνηση. Επί της ουσίας, μέχρι την Πέμπτη, 13 Αυγούστου, θα πρέπει η Ελλάδα να έχει ψηφίσει το νέο μνημόνιο και το νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων για να εκταμιευτεί η πρώτη δόση του προγράμματος έως τις 20 Αυγούστου και να μη χρεοκοπήσει η χώρα έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) εκείνη την ημέρα.

Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει πίεση να έχουν τελειώσει όλα έως τις 13 Αυγούστου είναι επειδή στις 14 του μήνα θα πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία το φινλανδικό κοινοβούλιο. Και αρκετοί θέλουν η έγκριση αυτή να δοθεί επί ενός υπαρκτού κειμένου και όχι επί ενός κειμένου που θα ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο στις 18 Αυγούστου. Πάντως, αν οι δύο πλευρές δεν προλάβουν την προθεσμία της 13ης Αυγούστου, τότε θα επιδιωχθεί να κλείσει η συμφωνία μέχρι τις 18 του μήνα, αλλά σε αυτό το ενδεχόμενο έρχεται πιο κοντά το σενάριο της παροχής νέου δανείου γέφυρας, αντί της εκταμίευσης της πρώτης δόσης του προγράμματος.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα πρέπει να υιοθετήσει νέα προαπαιτούμενα μέτρα, τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί σε ποσοστό 90%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να κλείσει η συμφωνία υπάρχουν πέντε σταθμοί:

1. Σήμερα συνεδριάζουν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης (ΕFC), όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση θα εξεταστεί το προσχέδιο του νέου μνημονίου.

2. Εντός του Σαββατοκύριακου αναμένεται να αποσταλεί το προσχέδιο αυτό στην κυβέρνηση, ώστε να το αξιολογήσει, να προχωρήσει στις παρατηρήσεις που έχει να κάνει και να επιδιωχθεί η οριστικοποίησή του μέχρι τη Δευτέρα – Τρίτη.

3. Στις 13 Αυγούστου, η κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει τόσο το νέο μνημόνιο, όσο και το πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων που απαιτούνται για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του προγράμματος.

4. Στις 14 του μήνα θα συγκληθεί το Eurogroup για να αξιολογήσει την κατάσταση και επί της ουσίας να δώσει το τυπικό «ΟΚ» στο νέο μνημόνιο, ώστε να ψηφιστεί και από τις άλλες χώρες.

5. Εως τις 18 Αυγούστου θα πρέπει τα Κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης να έχουν εγκρίνει με τη σειρά τους το νέο μνημόνιο.
Εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα αυτό, τότε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα εκταμιεύσει έως τις 20 Αυγούστου την πρώτη δόση του προγράμματος.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Κακοκαιρία «Ιανός» – Κρίσιμες οι επόμενες εννέα ώρες, ποιες περιοχές θα πληγούν - https://t.co/XCjUTkhwER -

  • Ημερίδα του ΣΗΠΕ στο ΤΕΕ Μαγνησίας για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ - https://t.co/Z48dukN4bK -

  • Προγράμματα εκπαίδευσης στο (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - https://t.co/8Cb0nbHCIm -

"Αλιεύοντας" την είδηση