Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Πεντάμηνη παράταση και 15,3 δισ. ευρώ
Πεντάμηνη παράταση και 15,3 δισ. ευρώ

Πεντάμηνη παράταση και 15,3 δισ. ευρώ

Παράταση πέντε μηνών του υφιστάμενου προγράμματος και τεσσάρων δόσεων σε αυτή την περίοδο, με την υιοθέτηση τεσσάρων πακέτων μέτρων, προβλέπει η πρόταση των δανειστών την οποία έχει στην κατοχή της η «Κ». Παράλληλα, στα σενάρια βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) που έχει καταρτίσει η , αυτό είναι εκτός τροχιάς ακόμα και υπό το πιο αισιόδοξο πρίσμα, αλλά η υποστηρίζει πως αν χρειαστεί παρέμβαση, αυτή δεν θα είναι «κούρεμα». Επίσης, το DSA καταρτίστηκε υπό την προϋπόθεση ότι η θα έχει ένα νέο τριετές πρόγραμμα και ενδεχομένως να χρειαστεί νέα για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

Σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες, προβλέπονται σε 15,3 δισ. και θα καλυφθούν κατά 8,7 δισ. από τον EFSF (περιλαμβανομένου μέρους των κεφαλαίων που ήταν για τις τράπεζες και είχε μέχρι τον Φεβρουάριο το ΤΧΣ), κατά 3,5 δισ. από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων –SMPs και ANFAs– και άλλα 3,5 δισ. από το . Οι δόσεις θα κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό εξυπηρέτησης του χρέους και θα γίνουν ως εξής:

• 1,8 δισ. από τα SMPs του 2014 με την ψήφιση της συμφωνίας και του πρώτου πακέτου μέτρων άμεσα, ώστε να αποπληρωθεί το .

• 4 δισ. από τον EFSF στα μέσα Ιουλίου μετά την ψήφιση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων. Τα 3,5 δισ. αφορούν την πληρωμή των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ και τα υπόλοιπα 500 εκατ. (κατάθεση σε κρατικό λογαριασμό) την πληρωμή έργων που συγχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.

• 4,7 δισ. τον Αύγουστο από τον EFSF και 300 εκατ. ANFAs, μετά την ψήφιση του τρίτου πακέτου μέτρων στο τέλος Ιουλίου για την εξυπηρέτηση του χρέους.

• 1,5 δισ. τον Οκτώβριο μετά την υιοθέτηση του τέταρτου και τελευταίου πακέτου. Η εκτιμά ότι, με την ολοκλήρωση του ελέγχου, θα εκταμιεύσει και το ΔΝΤ τη δόση των 3,5 δισ.

Επίσης, τον Νοέμβριο η θα εκδώσει 2 δισ. επιπλέον , για να αντικαταστήσει μέρος των κεφαλαίων που θα έχουν χρησιμοποιηθεί από το αποθεματικό που υπήρχε στο ΤΧΣ για τις τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εφόσον ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία επιτυχώς, η Ευρωζώνη θα δεσμευτεί να συζητήσει για τη νέα διευθέτηση του ελληνικού χρέους και το νέο τριετές πρόγραμμα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας - https://t.co/HKjdqTX0sp… -

  • Θερινά δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/K27VDcMyfX -

  • «Σχεδιάζοντας με τα παιδιά το μέλλον για την ισότητα των φύλων» - https://t.co/0KD8zMzMo9… -

"Αλιεύοντας" την είδηση