Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Παιδεία: ψαλιδίζουν κλάδους με δυναμική ευνοώντας «κλασικούς»
Παιδεία: ψαλιδίζουν κλάδους με δυναμική ευνοώντας «κλασικούς»

Παιδεία: ψαλιδίζουν κλάδους με δυναμική ευνοώντας «κλασικούς»

Κάποιοι εκπιδευτικοί χίρονται, άλλοι διαμαρτύρονται, οι περισσότεροι παραμένουν αδιάφοροι, καθώς οι στο νέο εξεταστικό σύστημα δεν τους επηρεάζουν.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ/ΤΕΙ αποτελούν θέμα ύψιστης σημασίας όχι μόνο για τους περίπου 110.000 υποψηφίους ετησίως και τους γονείς τους, αλλά και για τους καθηγητές που κινούνται με βάση το εξεταστικό σύστημα. Και αυτό διότι η προσθήκη ενός μαθήματος στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα σημαίνει ότι θα χρειαστούν οι καθηγητές της συγκεκριμένης ειδικότητας, αυξάνοντας έτσι την προοπτική προσλήψεων στα .

Την ίδια στιγμή, η αγορά των φροντιστηρίων είναι μεγάλη. Το συνολικό κόστος της προετοιμασίας ενός υποψηφίου υπολογίζεται περί τα 14.000 ευρώ, ενώ στη χ λειτουργούν 2.589 φροντιστήρια ς εκπαίδευσης, με 150.000 και διδάσκουν περίπου 20.000 εκπαιδευτικοί. Δίπλα στα οργανωμένα φροντιστήρια, υπάρχουν και τα ιδιαίτερα μαθήματα, τα οποία, σύμφωνα με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής, επιλέγουν περίπου 121.000 .

Οι που αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στο εξεταστικό σύστημα που είχε καθιερωθεί το 2013 δείχνουν να  εξυπηρετούν τις «κλασικές» ειδικότητες καθηγητών, ενώ ψαλιδίζουν κλάδους με δυναμική  που επιτρέπουν στους μαθητές να αναπτύξουν δεξιότητες απαραίτητες για την αγορά εργασίας. Μάλιστα, οι χημικοί που είχαν διελκυστίνδα με τους καθηγητές Πληροφορικής για το ποιο μάθημα εκ των δύο θα εξετάζεται πανελλαδικά, δείχνουν ικανοποιημένοι. «Ο αρχικός σχεδιασμός φαίνεται σε γενικές γραμμές ορθολογικός και δίκαιος, αν και είναι θεμελιώδες για την ακριβή εκτίμηση να ανακοινωθούν άμεσα το ωρολόγιο πρόγραμμα, τα τμήματα και οι σχολές κάθε ομάδας προσανατολισμού και οι συντελεστές βαρύτητας κατά τμήμα», δήλωσε η Ενωση Ελλήνων Χημικών.
Από την άλλη όμως, ο καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών στο ΑΠΘ Θεόδωρος Χατζηπαντελής, μιλώντας στην «Κ», διαμαρτύρεται για την τύχη των Πολιτικών Επιστημών.

Αντίδραση υπήρξε και για την τύχη των Οικονομικών. Χθες, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κόλλιας, ζήτησε με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

 

πηγή:kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση